Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > На среща с Росен Петков и Компютърно пространство

На среща с Росен Петков и Компютърно пространство

На среща с Росен Петков и Компютърно пространство

(Обновена: ) | Какво ново

Дни след края на форума "Компютърно пространство" се срещаме с Росен Петков, председател на Организационния комитет на "Компютърно пространство", за да ни разкаже да дейността, която ръководи.

В конкурната част на форума тази година се регистрираха 165 проекта, от които 27 получиха награди. Събитието се проведе на 26-28 октомври 2012, в Чешки център, Унгарски културен институт и Централен военен клуб. Първите 2 дни имаше семинари, уъркшопи, изложби на компютърни графики и интерактивни инсталации. На 28 октомври се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса. Някои от основните теми във фестивала бяха "3D графика - дизайн на персонажи", "Фотография - използване на цифрови и аналогови филтри", "Три аспекта на медийната грамотност". Уъркшопите бяха свързани с изработка на декоративна хартия - Ебру, калиграфия, отпечатване на фотографии върху сребърна памучна хартия. Както всяка година, имаше и прожекции на компютърни анимации, участвали в конкурса.

Здравей! Благодарим, че отдели от времето си, за да ни запознаеш с организацията, която оглавяваш, и със събитието, което току ще мина. Сподели с нас повече за събитието.

Като председател на Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ или на англ. SCAS/ и на Организационния комитет на международния форум за компютърни изкуства Computer Space (24 издания), моята основна задача е "Компютърно пространство" да бъде барометър за развитието на компютърните изкуства и съвременните медии. Целта на форума е да покаже най-добрите постижения в областта на компютърните изкуства- компютърна графика, компютърна анимация, електронна музика, мултимедия, уеб-дизайн, както и да даде възможност за обмяна на идеи между експерти, художници, дизайнери и студенти. Форумът има конкурсна и фестивална част. Всяка година, по време на фестивала присъстват и разглеждат изложбите, уоркшоповете и инсталациите над 2000 човека. "Компютърно пространство" е некомерсиално събитие и входът е безплатен. Именно за това разитаме и на подкрепа от спонсори. Повече детайли могат да се видят на сайта ни www.computerspace.org

Би ли ни разказал малко и за себе си. Как ви са личните качества, които ти помагат в работата ти?

"Компютърно пространство" е един от най-силните и най-любимите проекти на СОКИ. Един лидер или председател на Организационен комитет трябва да познава на първо място тематиката и световните постижения в тази област, след това да формулира визия и концепция, да сформира добър екип и не на последно място, да се погрижи за спонсори. Аз се занимавам с компютърни изкуства от 1988 година, дипломната ми работа беше за "нотни редактори и MIDI", през последните 24 години съм бил ръководител на над 100 проекта в областта на компютърната графика, анимация, електронна музика, мултимедия, уеб-дизайн.

Би ли разказал малко и за екипа. предполагам, че толкова голямо събитие с международно участие се организира със силен и сплотен екип?

Да, екипът ни е опитен и съставен от хора, които отговарят за подбор на участниците, финансиране, организация, технически екип и не на последно място, разчитаме и на съдействието на партньорите на "Компютърно пространство". За успешната реализация на всеки един проект хората/екипа са от решаващо значение. Също така, важно е в екипа да има и млади хора, студенти и ученици, които да представят гледната точка и вкусът на тинейджърите. Разбира, трябва да има и стандарти, да се поддържа ниво.

А какво правиш в свободното си време, ако въобще такова ти остава?

Напоследък малко ми остава, но когато имам свободно време, обичам да чета художествена литература, да плувам или играя тенис. Имам особенно силен интерес към старите книги, например към графичното им оформление, хартията, шрифтовете, гравюрите и литографиите. Наскоро бе пуснато второто издание на една моя книга "За старите книги и компютърните изкуства", показваща дизайна на емблематични наши първи издания, както и връзката между стари и нови медии.

Благодарим за отговорите. Желаем ти успех и се надяваме отново да бъдем Ваши партньори на следващото издание на събитието.

Етикети: #nagradi #kompyutar #forum #kompyutarno-prostranstvo

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе