Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > На крилата на вдъхновението

На крилата на вдъхновението

На крилата на вдъхновението

(Обновена: ) | Какво ново

Среща с Мартин Ангелов и разговор за Колелиния, колелата и околния свят ...

Виждали сте Мартин Ангелов на TEDxBG – преди две години или преди няколко седмици. Архитект по образование, авантюрист по душа, новатор по призвание, пътешественик, мечтател – този млад човек вярва, че ние сме родени, за да се движим.

Мартин не е от хората, които просто чакат нещата да се случат – той от хората, които предизвикват и случват промените. Той стои зад известния проект Колелиния, вдъхновен от идеята за оптимизация на пространството и за безпроблемно придвижване в големия град.

Имаме възможност да следим работата на Мартин отблизо и се радваме, че като негов уеб хостинг доставчик, сме мъничка част от проектите му. Искаме да предадем вдъхновението и на вас, затова решихме да ви срещнем с Мартин Ангелов и да научим още за проектите на един млад, амбициозен и пълен с идеи млад българин.

На какво ниво на развитие е проектът Колелиния?

Мартин: Ами нивото на развитие е високо и по-конкретно на 4,5 метра :) Иначе първите тестове в реалния свят минаха, доказаха, че може да се кара колело върху въжета от нормален човек. Следват стъпки за тестване на конкретни детайли от завършената система. Почти всички детайли са нови в сравнение с 2010 г. и са в процес на патентоване. Търся достатъчно авантюристични инвеститори за осъществяване на тези конкретни тестове, става въпрос за не много голяма инвестиция.

Как реши да се занимаваш с оптимизация на обществените пространства?

Мартин: Това не някакво решение, а може би част от моя характер, често съм краен, това ми помага от една страна да не гледам много на сериозно на нещата. Така че може да говорим за крайности в оптимизацията, породени от любопитство. А публичното пространство е далеч по-интересно и непредсказуемо чисто от социална гледна точка.

Ти очевидно си посветен на пространството – от неговото овладяване, укротяване, наслада, изпълване със смисъл, обживяване... Какво е усещането ти за пространството, с което би искал да предадеш и на останалите?

Мартин: Oвладяване на пространството в наше време значи повече борба с шума от всевъзможни глупости без съдържание. Модел за овладяно пространство за мен е такова, което утопично се приближава до пространство непокътнато от човека. Тоeст нещата са по-прости от колкото подозираме. Когато сме активни участници, винаги е по забавно отколкото просто да консумираме всичко около нас.

Оптимизираш пространството, но как оптимизираш времето си? Може би прескачаш от измерение в измерение, за да можеш да се занимаваш с толкова много неща едновременно... Как се справяш с всички свои ангажименти?

Мартин: Трябва да почна да избирам приоритети, че многото дини трудно се носят. Може би тайната е това, че никоя захваната задача не е по-важна от физическото ми състояние и вътрешно спокойствие. Баща ми е треньор - сигурно от там идва уважението mi към реалния човешки свят и обозримите цели.

Авторитетни издания от Япония до Щатите са писали за твоите проекти, правейки ги известни в целия свят. Къде предпочиташ да осъществяваш идеите си – в България или в чужбина?

Мартин: Ами близо до мен, там, където ще мога да го пипна в процеса на измисляне и реализация. Определено предпочитам да живея в България, тук е толкова хубаво и има голямо поле за експериментиране. Този проект не е с явно изразен комерсиален характер и това ми помага да го възприемам като арт-експеримент. А ако трябва да говоря за сериозни футуристични мои проекти, това е една пълноценна зеленчукова градина и може би кокошкарник. Сериозно, ядем големи боклуци в днешно време, а България може да е водеща в глобалната тенденция към връщането при корените.

Младите хора в България днес имат смели и дръзки мечти. Какво би казал на хората, които, виждайки проектите ти, биха казали – „Тая работа няма да стане“?

Мартин: Tочно това е част от стимула ми. На моменти реакциите на хората са ми по-интересни от проекта. Реакциите се намират в двата противоположни полюса и това е така, защото нещата са на границата на реалното и фантастиката. Най-вече мотивацията ми е личното любопитство докъде може да стигне тази игра с летящите велосипедисти.

За нас беше страхотно удоволствие да поговорим с теб. Сигурни сме, че много хора ще се вдъхновят от ентусиазма и енергията ти. Желаем ти успех и повече хора, които да подкрепят проектите ти. И както линията на Колелиния е в плюс безкрая, дай ни съвет как да мислим в безкрайна перспектива.

Мартин: Мечтайте неограничено, но и прагматично и винаги си задавайте въпроса "защо?" преди въпроса "как?"...

Етикети: #optimizatsiya-na-prostranstvoto #arhitektura #kolela #publichni-prostranstva #koleliniya #vazheni-marshruti #martin-angelov #velosipedi #alpinizam #vazheta

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе