Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Mobile World Congress 2012 – последните тенденции в мобилните комуникации

Mobile World Congress 2012 – последните тенденции в мобилните комуникации

Mobile World Congress 2012 – последните тенденции в мобилните комуникации

(Обновена: ) | Какво ново

В края на февруари в Барселона, Испания се проведе традиционният ежегоден Световен мобилен конгрес, който за пореден път събра на едно място някои от най-големите имена в технологичния свят. Тази година и ICN.Bg имаше свой човек на мястото на събитието, който от първа ръка се запозна с последните тенденции в телекомуникациите и новите технологии.

icn.bg logo

Mobile World Congress е събитие, което в последните години се налага като най-голямото телекомуникационно изложение в световен мащаб. През 2012-а в подножието на хълма Монджуик, в столицата на Каталуния се събраха над 67 000 посетители от общо 205 страни**. В продължение на четири дена най-големите световни компании, оператори, производители, програмисти и представители на телекомуникационни министерства обсъдиха последните тенденции за развитие на пазара и индустрията. Половината от участниците бяха мениджъри от средния бизнес, а броя на изпълнителните директори превишаваше 3 500 души. През 2012-та година по време на Mobile World Congress свои продукти представиха 1 500 компании, намиращи се върху площ от 70.5 хиляди квадратни метра.

Традиционно MWC определя посоката на развитие на целия пазар, ясно показва какво ще се случи през следващата година, а така се получи и през тази година. За всички е ясно, че развитието на мобилните технологии продължава с пълна сила. От големите компании едно от най-запомнящите се представяния бе това на Nokia, която в последните години отсъстваше от пазара. Компанията показа цели 6 модела, които са доста интересни. Така, например, Asha 202 и 203 не само разполагат със сензорни екрани и поддръжка на втора SIM карта, но също така предлагат и забавни игри от Electronic Arts, които могат да бъдат изтеглени безплатно и чието управление се осъществява само чрез докосване на дисплея. Цената пък удивява със своята достъпност-само 60 евро. Asha 302 предлага също така qwerty клавиатура, различна интернет функционалност, поддръжка на Microsoft Exchange и всичко това само за 95 евро. Сред най-очакваните презентации на финландската компания Nokia беше смартфонът Lumia 900, оценен от производителите за 480 евро. На него беше демонстрирана пълноценната работа със Skype и Windows Phone, а за по-младите потребители компанията представи Nokia Lumia 610 за 189E, разполагащa с ефектен и много удобен онлайн пътеводител за обществения транспорт. Той е актуален за 100 европейски града.

Samsung от своя страна също анонсира няколко нови модела. Galaxy Note вече съществува във версия с екран, чийто диагонал е 10.1 инча и с операционна система Android ICS, като има поддръжка и на Adobe Touch Apps. Обикновеният на външен вид апарат предлага много нестандартни ръкописни и графични възможности за писане. Прави впечатление, че южнокорейската компания е насочила усилията си към осъществяване на едни от най-екзотичните пожелания на потребителите. Така, например, широкоекранният (5-инча) смартфон Galaxy S WiFi 5.0 разполага с подвижна антена, която е необходима, за гледане на телевизия. става въпрос за поддръжка на стандарта за предаване на сигнал Digital Multimedia Broadcasting. На щанда на компанията още можете да се видят и конкуренти на MacBook Air,- Samsung Notebook Series 9 с дебелина на корпуса само 12.9 мм.

Производителите на мобилни устройства вече използват всякакви хитрости, за да докажат, че точно тяхната продукция е на-добрата. Настъпващата ера на четириядрените смартфони и таблети е последствие от тези техни усилия. Четириядрен процесор има в модела LG Optimus 4xHD, а Huawei предлага съпоставимия по характеристики апарат Ascend D quad. HTC пък презентира четириядрения смартфон HTC One, а Acer-таблет с такъв процесор.

Заявленията за внушителни технически предимства също будят интерес. Компанията Fujitsu представи апарата Arrows, определян като най-тънкият в света водонепроницаем смартфон. За демонстрация на това беше организирано специално шоу с метални топчета, които бяха изстрелвани към екрана, който е направен от стъкло Corning Gorilla Glass. Друг още по-интересен модел се оказа Nokia 808 PureView,-смартфон с операционна система Symbian с 41-мегапикселова камера Carl Zeiss, който ще се продава в Европа за 450 евро и поддържащ звукова система Dolby Digital Plus 5.1 Surround.

Най-новите модели от серията Sony Xperia, този път без Ericsson също се превърнаха в сензация по време на конгреса, а производителите им ги определиха като апарати, които ще се превърнат в неотлъчна част от домашната киносистема. Смартфонът разполага с хоризонтална док-станция и едновременно се зарежда, изпълнява ролята на плеър и на дистанционно управление.

Като цяло най-същественото по време на мероприятието беше изобилието от LTE решения, което за пореден път доказва, че именно това е бъдещето на мобилната връзка. За разлика от други години много по-сериозно присъствие имаше и от страна на китайските компании, като Huawei надминаха всички в много отношения. Марката, която остава все още не дотам позната за българския потребител бе се подготвила отлично за изложението, а очевидно това ще важи и за следващите месеци. Продуктите които представиха бяха със завидно качество и определено засенчваха голяма част от продукцията на традиционните компании от голямата шестица. През следващите месеци от Huawei можем да очакваме много силни смартфони, на доста по-ниски цени от тези на конкурентите. Сигурно е че тези модели ще дойдат и в България, което ще направи умните телефони още по-разпространени. В лекционната част подобна тенденция загатна и Ерик Шмид – бившия CEO на Google. Android във всеки джоб – това заяви уверено той, като макар и казвайки го с усмивка, убеди публиката, че наистина вярва в това.

Mobile World Congress отново бе място на което освен устройства и тенденции бяха представени и някои от последните достижения в областта на мобилните приложения, софтуер, а през 2012-а се забеляза бум и на облачните решения. Много фирми от цял свят кои известни, кои не показаха свои оригинални решения и нови идеи за развитието на всички услуги като цяло.

Първото по-голямо събитие, ден преди старта на MWC, бе това на Soni Mobile. Компанията показа новите попълнения в Xperia серията, а секунди след представянето журналистите започнаха да пишат.

Sony Mobile залага много на дизайна и на Android моделите си от серията Xperia. По-наблюдателните ще забележат, че телефоните повтарят дизайна на доста други продукти на компанията.

От Sony показаха своя уникален таблет P, който скоро ще се появи официално в продажба, близо година и половина, след като бе споменат за първи път в интернет.

Нощта преди изложението то до късно светеше и вътре течеше трескава подготовка.

Отново вечерта преди старта на MWC HTC показаха своите най-нови апарати, като за първи път в редиците им има четириядрен модел – HTC One. На сцената се появи лично шефа на компанията Peter Chao, който демонстрира всички нови неща в технологично отношение, което компанията му предлага.

На следващата сутрин, минути след откриването на конгреса Nokia представи своите най-нови модели, като най-впечатляващ бе PureView 808 – първият телефон с 41-мегапикселова камера.

Цялото събитие на Nokia се водеше лично от Стивън Елоп – CEO на финландската компания.

А ето го и първия досег с Nokia 808 Pure View – разработен със специална технология и с възможност за уникално детайлни снимки, дори при по-ниска осветеност.

Nokia представиха и използването на нанотехнологии за създаването на последни им продукти. Една от най-впечатляващите демонстрации бе специално покритие, което прави така, че капките вода да рикушират и да не достигат до самия апарат.

Huawei представи четириядрен смартфон, а какъв по-добър начин да го рекламира от това да създаде огромен кон Пегас, изграден именно от стотици такива телефони. Всеки един апарат, използван за триметровата статуя е абсолютно истински и работещ.

На щанда на LG имаше демонстрация на качествата на най-новия тип дисплей, който ще се използва във високия клас телефони оттук насетне.

Китайските производители Huawei впечатляваха не само с новите си продукти, коня пегас, но и с уникалния си щанд, който представляваше оргомен вълнообразен дисплей минаващ по тавана, стените и пода на целия щанд.

Етикети: #svetlin-zhelev #lte #svetoven-mobilen-kongres #barselona #sony-xperia #htc #world-mobile-congress #nokia-pureview #wmc #telefoni #smartfoni #huawei #lg #mobilni-tehnologii #samsung

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе