Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Какво се случи на световната IT сцена през 2014 г.

Какво се случи на световната IT сцена през 2014 г.

Какво се случи на световната IT сцена през 2014 г.

(Обновена: ) | Какво ново

Какви бяха тенденциите, които големите международни компании следваха? Кои бяха новите правила на пазара, които се диктуваха през 2014 г.? Как по-малките компании реагираха на промените? На тези въпроси ще се опитаме да си дадем отговор в тази статия. Обръщаме поглед назад към всички значими конференции, които посетихме - Word Hosting Days, HostingCon, HostingCon Europe, за да направим изводи за изминалата година и прогнози за новата 2015 г.!

diagram-качество - гъвкавост - иновативност - оптимизиране на разходаWord Hosting Days - най-голямото хостинг събитие в Европа, където срещнахме нашите приятели от cPanel, VeriSign, CloudFlare, Symantec, GoDaddy! Gartner изнесоха любопитни факти и причината защо повечето компании избират cloud решения. Според изследването 50% от компаниите използват cloud заради гъвкавостта, 14% заради оптимизирането на разходите, 13% заради иновативността, а 10% заради по-високото качество. Инвестицията в cloud се изплаща средно за 22 месеца.

Flexiant посъветваха как хостинг доставчиците да бъдат близо до клиентите си посредством присъствие в социални мрежи и общности. 86% от всички компании в хостинг бранша залагат на присъствие в социалните мрежи, 51% инвестират в интересни блог публикации, а само 10% в CMA (content marketing automation).

gartner-magic-quadrant (1)The Magic Quadrant“ на Gartner ни показа как хостинг компаниите в света се развиват в 4 основни насокипредизвикатели, лидери, нишови играчи и визионери. Ключови фактори за успеха на хостинг доставчиците са предлаганото продуктово портфолио, доброто обслужване на клиенти и качество на услугата.

Ключова тенденция за 2014г. беше, че все повече компаниите се насочиха към инвестиции в ресурси за сигурност, ангажирайки се изцяло с най-новите технологични иновации в областта. Сигурността на cloud-a и неговите преимущества също не останаха незабелязани. Според Gartner бизнеса трябва да дигитализира своите материални активи, както и своите база данни и бизнес процеси. Експерти прогнозират, че до 2020 г., четиридесет на сто от предприятията ще са създали т.нар. "склад за сигурност на база данни". За периода 2013-2017 г. прогнозата за облачните технологии са за годишен ръст от 23.5% . За трета поредна година RightScale проведе годишно проучване за cloud технологиите измежду 1068 IT специалиста от големи компании. 90% от тях отговарят, че одобряват преминаването от публичен към хибриден cloud.

Основни трендове в облачните технологии през 2014 г. са:

  • нарастване на ползите от cloud - в проведена анкета за ползите от внедряването на cloud технология, организациите споделят предимства като: по-висока достъпност, намаляване на разходите, непрекъснатост на бизнес процесите. 94% от анкетираните компании експериментират с IaaS (infrastructure-as-a-service), а 87% използват публичен cloud;

- хибридния cloud е избор - 74% от компаниите имат заложена стратегия за внедряване на хибриден cloud, а повече от половината вече използват публичен и частен cloud;

  • компаниите, които използват cloud се разделят на: Cloud Watchers - разработват стратегии и планове за cloud технологията; Cloud Beginners - работят по концепции и начални проекти; Cloud Explorers - имат множество проекти и приложения в cloud-a; Cloud Focused businesses - ориентирани към бизнеса и използват пълната инфраструктура на cloud-a.

През 2014 г. PaaS започна да се използва като „платформа за услуги“. В PaaS потребителите използват специфична операционна система и мидълуер. Платформата за услуги извършва функции като кеширане, оптимизация на уеб страници, база данни и управление. Ако през 2013 г. Amazon доминираше в cloud технологията, то през 2014 г. доминираха Microsoft и Google. Microsoft проправиха път към хибридните cloud технологии с Windows Server 2012 R2 и Windows Azure Pack.

А какво ново в домейните?

new gtld distributionПрез 2014 г. света стана още по-шарен с добавянето на нови домейн gTLD имена. Най-купуваният домейн от новите gTLD е .xyz, следван от .berlin. Голям интерес предизвикаха домейн имена като: .estate, .education, .training, .support, .events, .marketing, .equipment, .properties, .management, .consulting, .coffee. Открива се нова ера пред онлайн бизнеса. Новите домейн имена ще затвърдят вашия имидж, ще ви направят уникални и ще ви различават от вашите конкуренти. Побързайте и бъдете първи!

От тазгодишното издание на на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изнесоха доклад за дела на българския софтуерен бранш, който се е увеличил близо три пъти през последните години, което позиционира сектора като един от най-бързо растящите в България. Задават се нови технологии, преориентиране на бизнес процеси и нови тенденции, не само на световната сцена, но и в България.

Готови ли сте за 2015 г.?

Етикети: #paas #oblachni-tehnologii #tehnologichni-tendentsii #baza-danni #novi-gtld-domejni #windows-azure #biznes-protsesi #world-hosting-days #gartner #zashtita-i-sigurnost #icn-bg #cloud #iaas #platforma-za-uslugi

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе