Home > ICN.Bg Блог > Какво ново > Какво пропуснаха новините да излъчат тази седмица? - Успехите на младите българи!

Какво пропуснаха новините да излъчат тази седмица? - Успехите на младите българи!

Какво пропуснаха новините да излъчат тази седмица? - Успехите на младите българи!

Знаете ли какво се случва в България, докато новините излъчват поредните "жълтини" или поредния епизод на политическа сага? Знаете ли какви успехи жънат наши ученици и питали ли сте се, защо именно тези успехи рядко влизат в праймтайма на телевизиите? Ние от ICN.Bg ще ви "предадем на живо от мястото на събитието" интересни факти от 3 престижни състезания - 10 национално състезание по компютърни мрежи, WEBLOZ 2014 и естествено NASA International Space Apps Challenge 2014.

Да, това не са новини, които биха вдигнали рейтинга на телевизията, но са факти, с които трябва да се гордеем и доказателства за активността, креативността и амбициозността на младото поколение!

3 събития с изключителен национално значение- 10 национално състезание по компютърни мрежи, WEBLOZ 2014 и естествено NASA International Space Apps Challenge 2014.

photo-05България отново показва, че има характер - За първи път дама грабна 1ва награда в състезанието по компютърни мрежи. Сред 80 участника от цялата страна , от които 15 финалиста, Денислава Шентова , зае първото място. Денислава е 12 клас и е ученичка от от Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов". Тя сподели пред нас, че вече е сертифицирана CCNP (професионален сертификат за мрежова сигурност от Cisco), като има правото и да бъде тренер, като с този успех, могат да се похвалят много малко хора на нейната възраст, а сигурно дамите с това постижения се броят на ръка. Денислава е млада, красива и много усмихната, а пред нея се разкриват всички възможности и преспективи, за които помечтае. Второто място бе за Илиян Барзев от Професионалната гимназия по механоелектротехника, Пазарджик, а трети стана Никола Божинов от Технологично училище електронни системи (ТУЕС).

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години - завоювани първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г. Това са истинските новини, които ни карат да се чувстваме горди българи.

Нямаме думи да опишем вълнението си, с което връчихме наградите на тези деца, които заслужават нашия дълбок поклон.

webloz-01А какво се случи на WEBLOZ 2014? И тази година имахме честта наш колега да бъде жури в състезанието. Павел Николов, който не отдавна беше участник в това и много други състезания, вече оценява бъдещите си колеги. За нас е чест, че имаме в екипа си хора, които идват от скамейката на най-изявените и отличени деца в България. Павка, ти си наша гордост!


Кой обаче грабна първите места на WEBLOZ 2014?

Уеб програмиране (5-8 клас) - Ясен Георгиев от Правец с проекта си БилетБГ - Дигитализирана продажба на билети грабна първото място. Ясен е 8ми клас, но вече има доста участия и то успешни в родни ИТ състезания.

В същата категория проекта на Радостин Емануилов, Geocaching | Геокешинг, който има за главна цел да изгради знания, умения и компетенции за работа с GPS, да улесни намирането на подходящите за участника геокешове, грабна престижново второ място, а на трето място се нареди проекта на Хрисиан Петков с Онлайн система за тестове.

В категория Уеб сайт (5-8 клас) - Първенци в групата са: Емануил Джамбазов и Христо Аврамов от Силистра с проекта Открития на 20-ти век, на второ място е Николета Мишева, която като резултат е само с 1 точка по-малко от първенците, а нейния проект Сугестология описва всичко за иновативния метода на изучаване на чужди езици. На трето място е Велизар Зарков от Тетевен с проекта си Приказки от старите ракли.

В категория Уеб предприемачество - местата грабнаха Димитър Узунов и Здравко Андонов с Relaxis - мобилно приложение, приложението представлява апликация за „смартфон“-и, което с помощта на сензор, измерващ сърдечен пулс, определя ниво на стрес, както и помага за подобряване на дишането и релаксацията на потребителя.

Второто място бе за: Веселин Стоянов с Закарай.ме! Онлайн платформа за споделено пътуване, а третото място зае Божидар Иванов с проект BOSA - book and organize sport activities.

Най-оспорваните категории Уеб програмиране (9-12 клас) и Уеб сайт (9-12 клас) бяха с най-много проекти, както и с най-близки точки между проектите.

Уеб програмиране (9-12 клас): Първото място тук бе за Веселин Стоянов, който грабна награда и в още една категория. Второто место заеха Кристиян Крумов и Виктор Кирилов с проект [Система за създаване на презентации "Smartly", а третото бе за Радостин Маринов с Материално програмиране с Capture Script.

Уеб сайт (9-12 клас) - Първенци в категорията са Стоян Цанов и Николай Антонов Миков от Пирдоп с Guitarfish - Сайт, целящ да помогне на начинаещите китаристи и китаристки. На второ място е дама - Ния Митева, която разработва сайт за художника и сценографа Димитър Митев, а третото място е за Янислав Кълвачев с проекта "Пазарджик за вас", който ще има за цел да бъде полезен за всички посетители на града, като информира за неговата история, забележителности, институции и подпомага информацията със снимков материал.

Момичета и момчета, вие сте всичко, от което българския бизнес има нужда - амбициозни и изключително креативни. Пожелаваме ви от все сърце винаги да заемате челните позиции и да развивате идеите и проектите си.

webloz-02 webloz-03 webloz-04

Не мина без силни усещания и най-големия хакатон в света NASA Space Apps Challenge. И тази година участниците допринесоха инициативата с впечатляващите си идеи и проекти.

photo-07

В категорията Best Use of Hardware на първо място се класира WED-WEATHER-EMBEDDED-DEVICE, чиято главна цел е да напомни на хората за процеса "Глобално затопляне", като предоставя глобална мрежа от точни атмосферни условия във всяка точка на планетата Земя.

В категорията Best Use of Data, челна позиция зае приложението LEAF-ZONE, което Ви приканва да направите снимка на листо, за да получите мигновена информация за щетите от озона, болестите, както и за вида на растението. Предизвикателството е да откриете колкото се може повече видове растения.
Целта на проекта е да разкрие мащабността на проблема за озоновите щети.

В категорията People's Choice спечели web приложението NASA-NEX-CLIMATE-CHANGES, което цели улесняване на потребителите, които се нуждаят от визуализация на промените в температурата. Това web приложение показва промените на времето в САЩ, като се основава на изменението на набора от данни на NEX-DCP30.

Горди сме с отборите, които достойно ще представят България. Пожелаваме им успех и още зашеметяващи постижения в глобалната надпревара на NASA International Space Apps Challenge 2014!

photo-01 photo-02 photo-06 photo-04

Радваме се, че и тази година подкрепихме именно тези състезания. Те носят духа на новаторството, духа на успеха и на вдъхновението. За нас организатори и участници е истинска чест да бъдем редом до вас, защото за нас вие сте светлото бъдеще, което ни очаква!

[nasa-cert

А ние съвсем скромно :) получихме и сертификат за "Galactic Problem-Solver". Благодарим на организаторите на International Space Apps Challenge.

Етикети: #webloz-2014 #kompyutarni-mrezhi #ueb-prilozheniya #nasa-international-space-apps-challenge #nasa #hakaton #uchenicheski-sastezaniya #sastezaniya #mezhdunarodni-sasatezaniya-po-mrezhi #postizheniya-v-it-sferata #ueb-predpriemachestvo #10-natsionalno-sastezanie-po-kompyutarni #uspehi #ueb-programirane #vazmozhnosti-i-perspektivi #postizheniya #uchenitsi #naj-izyavenite-i-otlicheni-detsa-v-balgar #ueb-sajt