Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Какво ни очаква в регистрацията/трансфера на домейн имена през новата 2014г

Какво ни очаква в регистрацията/трансфера на домейн имена през новата 2014г

Какво ни очаква в регистрацията/трансфера на домейн имена през новата 2014г

(Обновена: ) | Какво ново

С Новата 2014 г. идват и нови правила за верификация на WHOIS информацията на домейн имена. Те са част от ICANN’s 2013 Registrar Accreditation Agreement (RAA), като постепенно влизат в сила при всички Домейн регистратори, като стартовия период е 01.01.2014г. Това изисква повишеното внимание от страна на собствениците на домейни.

Какво всъщност представляват тези промени и защо трябва да им обърнем специално внимание ?

Най-голямата промяна , която хората, регистриращи/трансфериращи домейн имена ще забележат, е whois верификацията. От 1 януари 2014г., като част от Whois Data Accuracy specification, ICANN ще очаква всеки Регистрар да притежава валидни данни и потвърдени данни на собствениците на домейн имена. Това ще става чрез т.нар. verification e-mail, който всеки собственик на домейн име ще получи в една от следните ситуации:

  • При регистрация на ново домейн име;icann-raa
  • При трансфер на домейн име между регистрари (Registrars);
  • При редакция на съществуващата контакт информация(WHOIS) на домейн име;

** Verification e-mail ще бъде изпратен към въведения електронен адрес (e-mail address), който е подаден като Регистратор контакт на домейн името(Registrant contact)*

Ако получателя на уведомлението за верификация не потвърди истинността на електронни си адрес (e-mail), посредством натискане на връзка (hyperlink), в рамките на 15/петнадесет/ дни, то домейн името ще бъде спряно (suspended) докато собственика му не докаже истинността на публикуваните данни. На практика това означава , че вашия домейн няма да сочи към уеб страница ви (сайт), а ще бъде пренасочен към информационна/уведомителна уеб страница, посредством промяна на nameserver-те му, подобно на това , което се случва , когато даден домейн изтече.

Процес на верификация:

  1. Verification e-mail ще бъде изпратен веднага към Регистраторския контакт на домейн името. В него ще са описани инструкции за верификация, както и връзка (hyperlink), която е необходимо да натиснете, за да оторизирате електронния си адрес (e-mail) в системата. Напомнящо електронно съобщение (e-mail message) ще бъде изпращано и на 7-ия и 14-я ден от възникналото събитие.
  2. По време на 15 дневния период на верификация домейна името ще продължи да работи нормално. То ще спре единствено в случаите, когато верификацията не е потвърдена.
  3. Веднъж верифициран, вашия електронен адрес (e-mail), който е асоцииран в други регистрация/трансфери на домейн имена, няма да има нужна от повторна верификация.
  4. Съгласно ICANN guidelines, веднъж годишно всеки верифициран електронен адрес (e-mail) ще бъде уведомяван за потвърждение, като при невъзможност от получаване на съобщението поради невалидност на електронния адрес, домейн името може да бъде прекратено от страна на Регистрара.

Това допълнително изискване от ICANN е просто още една мярка, която илюстрира колко е важно да се публикува коректна информация, като Регистраторски контакт в WHOIS данните на всеки домейн, макар че тази мярка е предприета само за gTLD's (generic top-level domain) (Важи за домейн имена .com, .net, .org, .info, .biz и не само. Не важи за домейн имена .BG и .EU)

Това може да не ви изглежда притеснително , ако домейн името ви е скоро регистрирано и все още не генерирате голям трафик. Но ако някои от големите сайтове се окаже недостъпен дори за ден , това може да причини неблагоприятни финансови последици.

В последващи статии ще ви запознаем и други подробности, които е редно да знаете при регистрацията, трансфер или модификация на контактната информация на gTLD домейн имена.

Етикети: #domain #icann #novi-pravila #domejn-imena

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе