Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Как да превърнете личния си компютър в сървър

Как да превърнете личния си компютър в сървър

(Обновена: ) | Какво ново

Знаете ли колко е лесно да превърнете личния си компютър в сървър? Friendly Geeks ще ви покажат как! В няколко поредни клипа нашите Friendly Geeks ще ви покажем как да направите това. Ще продължим да даваме различни видео уроци за всички теми, които ви вълнуват. Отворени сме и за предложения, за това какво бихте искали да ви покажем. Зад всеки велик администратор, стои поне един инсталиран домашен компютър!

Гледайте видеото Как да превърнете личния си компютър в сървър

Можете да превърнете собствения си компютър в сървър бързо и лесно с помоща на XAMPP.
XAMPP е съвкупност от най-използваните и най-важни уеб приложения: Apache, MySQL, FTP, Mercury Mail Server и TomCat. Инсталационният интерфейс на XAMPP е бърз и лесно достъпен.

За да инсталирате XAMPP трябва да изтеглите последната стабилна версия на XAMPP от следният сайт: http://www.apachefriends.org
В зависимост от операционната система на вашия компютър, можете да изберете коя дистрибуция на XAMPP да изтеглите. Имате избор между XAMPP за Linux, Windows, Mac OS X или Solaris.
След като изтеглите подходящия за вас файл, трябва да го стартирате и инсталирате върху избран дял от на вашия компютър (обикновено "C:\xampp").
По време на инсталацията, имате избор кои услуги да инсталирате:

Apache - уеб сървър, на който ще разположите вашия сайт.

MySQL - услугата, който съхранява и обработва вашите бази данни.

FileZilla FTP - file transfer protocol

Mercury Mail Server - лесен за управление мейл сървър, изискващ минимална поддръжка

TomCat - сървър, който позволява стартиране на Java приложения в уеб среда.

Необходимо е да инсталирате и езици за програмиране. PHP се инсталира автоматично, а по желание можете да инсталирате и Perl.

За лесен и бърз достъп до MySQL базите данни, XAMPP ви дава възможност да инсталирате и phpMyAdmin. Останалите две опции от менюто, които можете да инсталирате са:

Webalizer - инструмент за следене на статистиките на вашия сайт.

Fake Sendmail - тестов мейл сървър.

Файловете на вашия сайт са разположени в следната директория: "C:\xampp\htdocs"
Всички папки и файлове, разположени извън директорията htdocs, с изключение на phpMyAdmin, не са достъпни през уеб браузъра.

Без проблем можете да изтриете всички файлове, които са разположени в папката htdocs и да сложите там файловете на вашия сайт.

Какви са предимствата на собствения уеб хостинг?

Основното предимство, което получавате като превърнете личния си компютър в сървър е, че имате пълен контрол над всички услуги и файлове, разположени на сървъра.

А има ли недостатъци?

Когато използвате компютъра си като сървър, вие не винаги можете да подсигурите непрекъснатата му свързаност към доставчиците на електричество и интернет. Добре е да използвате машината само като сървър, защото стартирането на странични приложения може да повлияе на работата на вашия сървър. Възможно е и да срещнете ограничения от страна на интернет доставчика, например ограничени портове. Също така е хубаво да пазите майка си далеч от машината, когато чисти с прахусмукачка, тъй като не е изключено да я изключи без да иска :)

Очаквайте следващия клип от поредицата "Как да превърнете личния си компютър в сървър", в който ще се запознаете с MySQL базите данни. Friendly Geeks - професионален support и съвети от хостинг компания ICN.Bg.

Етикети: #server

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе