Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Иванка Шалапатова, директор на фондация „За Нашите Деца”: Вече 20 години работим, за да имат българските деца семейство

Иванка Шалапатова, директор на фондация „За Нашите Деца”: Вече 20 години работим, за да имат българските деца семейство

Иванка Шалапатова, директор на фондация „За Нашите Деца”: Вече 20 години работим, за да имат българските деца семейство

(Обновена: ) | Какво ново

Разкажете ни за проектите, с които се занимава Вашата фондация?

Фондация „За Нашите Деца” работи, за да имат най-уязвимите деца семейство, което да ги дарява с индивидуална грижа и обич.Много голяма част от нашите проекти са насочени към предотвратяването на изоставянето на бебетата още в родилния дом. Благодарение на нашата подкрепа в тази посока само през миналата година 162 новородени не бяха изоставени в социален дом.

detebg

Понякога, въпреки интензивната ни подкрепа, някои деца биват изоставяни от родителите си. За такива деца ние правим всичко възможно да намерим, да подготвим и да обучим приемни семейства. Фондацията въвежда приемната грижа в България от 1998 година и благодарение на нашите усилия още тогава, днес у нас има над 1000 приемни семейства.

Тази година работим и по още една линия - проект „Детска къща“, който скоро ще стартираме и зад който застанаха изключително много обществени личности в България. Идеята ни е да създадем една къща, която да дава семеен уют и грижа за новородени, деца в ранна възраст и деца с увреждания.Нашата амбиция е грижата в „Детската къща” да бъде временна и за детето да се търсят приемни родители или да се работи с биологичното му семейство, за да бъде прието отново в него след като напусне къщата.

Казано накратко - с нашите проекти се стремим да премахнем всички рискови фактори, поради които децата живеят изоставени и изолирани.

Защо е важно изоставените деца да не живеят в домове?

Всяко човешко същество има нужда от индивидуално внимание и индивидуална грижа, има нужда да знае, че е обичано и че е добре дошло на света. Всяко дете има нужда да бъде стимулирано да изучава света, да се чувства сигурно в безопасна среда. Всичко това се осигурява най-добре от родителите, от семейството.

В социалните домове децата са самотни, тъжни и лишени от такова внимание. Животът там нанася поражения върху психиката им, върху способността им за създаване на дълготрайна връзка с възрастните, както и върху физическото им развитие.

Какво Ви мотивира в личен план всеки ден да продължавате да се борите за по-добрия живот на децата в нужда?

Мотивира ме промяната в живота на децата, на които помагаме. Първоначално това са едни затворени деца, които не познават света, а впоследствие откриват много нови неща, променят усещането си за живота. За това си струват и многото часове работа, и трудностите, и умората, и разочарованията, и пречките.

Стимулира ме и противопоставянето на остарелите и тежки нагласи на хора от нашето общество към децата с увреждания и към родителите, които изоставят детето си, на негативното отношение към фондациите като цяло. Боря се срещу тези нагласи, стремя се да докажа на тези хората, че семейната среда е от огромно значение за децата и че работата на неправителствените организации е нещо много положително за нашето общество.

От какво най-много се нуждае организация като „За Нашите Деца“?

Най-важното за нас е да имаме доверието на родителите, които изпитват трудности, защото, ако те не потърсят подкрепа в Отдел „Закрила на детето” или при нас, няма как да знаем, че имат нужда от помощ и рискът за детето става много голям.

Имаме нужда от подкрепата на всеки член на нашето общество, който би могъл да помогне с познания, средства и контакти, за да подобрим живота на най-уязвимите деца в България.

Как си представяте живота на децата в България след осъществяването на повечето проекти, по които работите?

Представям си по-щастлив живот за децата отколкото сега. Представям си, че всяко дете ще бъде добре дошло и желано на света още преди да се роди и след това. Да не забравяме, че докато вечер приспиваме нашите деца, други 6000 деца заспиват самотни и тъжни, че всяка година около 2000 деца постъпват в социалните домове, което им нанася редица травми. Надявам се след всеки наш проект да има все по-малко такива тъжни и самотни деца.

Етикети: #fondatsiya-za-nashite-detsa

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе