Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > ICN.Bg подкрепя: Сдружение "Трансформатори" променя градската среда (Интервю)

ICN.Bg подкрепя: Сдружение "Трансформатори" променя градската среда (Интервю)

ICN.Bg подкрепя: Сдружение "Трансформатори" променя градската среда (Интервю)

(Обновена: ) | Какво ново

Трансформатори е сдружение, което работи по проблемите на градската среда. През 2009 г. създават първата работилница, която цели обновяване вътрешния двор на УАСГ, а от близо година функционира и първата прототипираща работилница от световната fab lab мрежа. И както знаете, ние от ICN.Bg заставаме зад инициативи , които изграждат една по-хубава среда около нас. Научете повече за "Транформатори"-те и техните амбиции в интервюто по-долу:

1. Здравейте, с какво сдружението „Трансформатори“ се отличава от останалите НПО-та?
Това, което вероятно ни отличава от повечето останали неправителствени организации в България, е тесният ни профил ( 99% от хората в екипа ни са архитекти ), както и желанието да работим активно с временни и по-трайни намеси в градска среда. Едновременно с това работим и по стратегически цели като например достъп на организации до пространства за култура, алтернативни стратегии за реклама в независимия сектор, работа в социалната сфера.

Сдружението ни е интересен хибрид между архитектурно студио и НПО, като се стремим да извличаме максимума и от двата формата – да тласкаме комерсиалните задачи към социално значими каузи, както и да се опитваме да правим социалните каузи по-успешни и устойчиви във времето.

2. Вие сте амбициозни и млади хора, защо решихте да се занимавате с проблемите на градската среда?

Образованието в сферата на архитектурата, дизайна и градоустройството предопределя и нашия фокус на действие, а именно заобикалящата ни (построена) среда. Когато започнахме съвместната си работа през 2009 година, строителният бум беше минал своят пик у нас, а следите от него ще оставят трайна следа за няколко десетилетия напред. Същевременно липсата на визия за града и поддръжка на обществените пространства ( улици, площади, паркове, градини и междублокови пространства ) предоставя огромно количество проблеми, но и поле за действие. Предполагаме, че в този си формат не бихме могли да съществуваме в една развита западна страна, да речем. С две думи – сдружението ни е опит да отговорим на проблемите в нашенския контекст: пост-социалистическа София.**

3. Проекти, по които работите?
Както винаги тъчем на няколко стана едновременно. Най-важният ни проект през 2014 г., а и в бъдеще е развитието на „Лаборатория за градски дизайн“ съвместно с Архитектурния факулет на УАСГ. От лятото на 2012 година обитаваме и ремонтираме бившата топлоцентрала на Университета, като за последните 2 години сме провели редица работилници, семинари, прожекции, изложби, бяхме домакини дори на театрални постановки и състезание с колела.
От близо година при нас функционира и първата прототипираща работилница от световната fab lab мрежа. Нашият
Smart Fab Lab, създаден в партньорство с DSLL и частни партньори, разполага с 3-Д принтер, рутер фреза и лазер, които позволяват макетиране и прототипиране на изделия дори в мащаб 1:1.**

Съвсем скоро предстои да пуснем и сайта sharedspaces.bg , който е логичното продължение на проекта ни culturemap.bg и цели да улесни достъпа на независимия сектор и на артисти до пространства и помещения за тяхната дейност.
През 2015 година ще стартира и нашия социален старт-ъп
urbanik.bg** , който ще предлага качествени решения за градска среда.

4. Най-голямото предизвикателство?
Определено е финансовото оцеляване в днешни дни. Много хора имат схващането за неправителствения сектор, че хората в него работят изцяло на доброволен принцип, а това няма как да е устойчива реалност или добра практика.

5. Разкажете ни повече за вашите работилници?
Целта на работилниците, които сме правили до момента, винаги е била достигане до качествено решение на даден проблем. Първата ни работилница беше още през 2009-а година, а темата – вътрешния двор на УАСГ, който за жалост и до ден днешен пустее, въпреки че тогава над 70 студенти дадоха доста забавни идеи в рамките само на един ден.
Правили сме още работилници за алтернативни решения за реклама в градска среда, за велостойки, медиен кът отново за УАСГ. Отделно в Smart Fab Lab предлагаме курсове и работилници в техническа насока – програмиране с Ардуино, 3д принтиране, работа с лазер и рутер фреза.

6. Как виждате градската среда и архитектура на София след 10 г.?
Надяваме се след 10 години София да разполага с една по-приветлива и достъпна градска среда с много повече велосипедисти и все по-малко МПС-та с конвенционално гориво. Градът ни трябва да бъде насочен към хората и качеството на ежедневния им живот – качествена градска среда с повече зеленина, по-чист въздух и съответно повече сигурност и спокойствие за всички ни.

Ние от ICN.Bg подкрепяме смелата идея на доброволците от "Трансформатори" и им пожелаваме да бъдат все така ентусиазирани и изпълнени с воля за промяна.

Етикети: #arhitektura #dizajn #icn-bg #rabotilnitsi #gradoustrojstvo #arhitekturno-studio #transformatori-net #uasg #obshtestveni-mesta #smart-fab-lab #gradska-sreda #npo

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе