Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > ICN.Bg подкрепя: Проекта "СМЕН" сканира места в нужда (Интервю)

ICN.Bg подкрепя: Проекта "СМЕН" сканира места в нужда (Интервю)

ICN.Bg подкрепя: Проекта "СМЕН" сканира места в нужда (Интервю)

(Обновена: ) | Какво ново

ICN.bg logo подкрепя младите и амбициозни хора, които кипят от ентусиазъм и енергия. Ето защо ще ви запознаем с няколко интересни проекта, които ние от хостинг компания ICN.Bg подкрепяме. Първият проект, с който ще ви запознаем е проекта СМЕН. Те са смели и с големи мечти. Тяхната цел е да създават красиви места за общуване и отдих сред градската, сива действителност. Още за проекта и за избора на градски пространства, прочетете в интервюто:

1. Как решихте да се занимавате със сканиране на места в нужда?

Места в нужда е условното наименование за публичните пространства, върху които се фокусира проекта ни. Въпреки, че изследваме основно откритите градски пространства, те не са ограничени само до тях. Места в нужда могат да бъдат и обществени сгради, културни средища и други места в града ни, които не изпълняват в момента своите функции. Всички познаваме такива места - междублокови пространства, градинки, зелени площи, запустели читалища и т.н.

Често ги виждаме всеки ден и ги неглижираме. Често минаваме забързани покрай тях, защото ни носят неприятни чувства, несигурност. Те обаче невинаги са изглеждали така и най-вече – не са били замислени да бъдат такива. Затова ги нарекохме места в нужда с идеята, че всяко такова място има необходимия потенциал да бъде отново жизнено място за обмен – място за общуване и отдих. Това може да стане след определена трансформация, обновяване на мястото и най-важното, на което държахме и в проекта – то да бъде припознато от местните хора, за да може в последствие промяната да добави стойност за техния живот. Обществените пространства са едни от най–важните места в града ни. В тях се случва нашето общуване. Те правят града ни жив и трябва да бъдем по-взискателни към тях.

2. Защо избрахте район Подуяне?

Район Подуяне избрахме по няколко причини. Първо, според лични впечатления за възможно съдействие и съответно съвместна работа с районната администрация. Не е тайна, че често много добри инициативи не се случват, поради административни пречки и пълно неприемане на нови идеи от страна на властимащите. В тази връзка се радваме, че срещнахме от страна на общината подкрепа да реализираме идеите си. Вторият, и много важен критерии за избор беше това, че район Подуяне е част от допълнителните зони за въздействие по Интегрирания план за възстановяване и развитие на град София за 2014-2020 г. С две думи това означава, че през следващия програмен период към зоните, определени от плана, ще бъдат приоритетно насочвани финанси за тяхното обновяване. Интересен факт е, че никой от екипа на СМЕН не живее и не е живял в Подуяне, затова може да се каже, че сме били максимално безпристрастни при избора ни на места, в които да насочим действията си.

3. Как избирате местата, които имат нужда от обновяване?

От обновяване имат нужда места, които са западнали, сегрегирани по някакъв начин, откъснати от обществения живот. Избраните от нас места са със силно локално значение, както от гледна точка на местоположение, така и чисто социално - имат потенциал да бъдат превърнати в едни прекрасни места за общуване, отдих и спорт. В градското обновяване е важно да приоритизираш намесите, тъй като често няма достатъчно ресурс за едновременни въздействия на всички западнали зони. Този принцип следвахме и в проект СМЕН. Избирайки правилните места в район Подуяне целим да предизвикваме синергичен ефект и да повлияем пряко и непряко за цялостното състояние на квартала, района и града.

4. Откъде черпите идеи за творчество?

В екипа на СМЕН, включително и всички доброволци и наставници, които се включиха има много различни хора с различни интереси, обединени от едно – да направим средата си за живот по-добра. Това наистина вдъхновява и дава много нови идеи. Проблемът при нас винаги е бил не липсата на идеи, а ограничените ресурси за тяхната реализация – времеви, човешки и финансов, въпреки че опитът ни показва, че материалната страна рядко е определящата. Най-важното е да намериш съмишленици и желание отсреща. За съжаление все още това е трудно в България. Хората са доста песимистично настроени, апатични към пространството и средата извън техния физически дом. Разбира се има и изключения и именно те ни зареждат и дават стимул да продължим, въпреки всички трудности.

5. Какви качества трябва да притежават доброволци, които искат да се включат към СМЕН?

До месец официалното изпълнение на проекта ще приключи, но ние вече мислим начини за неговото продължение. В резултат на събраната информация и проведени множество срещи и събития в района, предстои да изготвим програма за публичните пространства, която да дава насоки къде, какво, кой и как може да се подобри обществената среда в район Подуяне. Подготвяме и план за действие на Народно читалище „Иван Вазов“, район Подуяне, където пък в момента се учреждава ново настоятелство, което желае читалището да бъде по-дейно. В тази връзка доброволци винаги са добре дошли да се включат. Може да ни пише всеки, който има идеи за промяна на градската среда (например иска да превърне градинката зад блока в зеленчукова градинка или да обнови пейките и съоръженията в местна градинка). Ние ще се радваме да помогнем с каквото можем. Хубавото е, че в екипа ни има широк спектър от специалисти – архитекти, урбанисти, социолози, ландшафтни архитекти, които биха съдействали с каквото могат. А за доброволците са важни само наличието на ентусиазъм, енергия и воля за промяна.

С пожелание за повече доброволци и реализирани проекти, ние от 1logo-350px-transperant40-300x102 заставаме зад инициативата на младите и борбени специалисти от СМЕН. За контакт с тях - smen.poduyane@gmail.com

Етикети: #obshtestven-zhivot #obshtestveni-sgradi #proekta-smen #mesta-v-nuzhda #poduyane #kulturni-sredishta #urbanisti #arhitekti #icn-bg #gradski-prostranstva #sofiya #obshtestvena-sreda #gradska-sreda

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе