Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > HTTP/2 Споделен хостинг от ICN.Bg

HTTP/2 Споделен хостинг от ICN.Bg

HTTP/2 Споделен хостинг от ICN.Bg

(Обновена: ) | Какво ново

Според Виктор Юго, „когато старите катедрали посрещнат новата вяра“ се случват революции. Точно това настъпи и с обновената версия на основния протокол, задвижващ световната уеб мрежа Hypertext Transfer Protocol, който преживя своя Ренесанс за първи път от 1997 година. След дълго чакане дойде време и за сериозно рестартиране на браузъра. Въпросната нова версия е HTTP/2 и носи множество ползи за вашия уебсайт. ICN.Bg ви представя споделен хостинг с HTTP/2 в пълния му блясък и подобрения!

Кое наложи ревизията на HTTP?

HTTP/1.1 обслужва web мрежата повече от 15 години и възрастта му започна да си казва думата. Зареждането на страниците „яде“ все повече ресурс, което прави отварянето им все по-трудно – все пак HTTP на практика позволява само една висяща заявка на TCP връзка.

В миналото, браузърите използваха множество TCP връзки, а големият брой заявки означава много повтарящи се данни по мрежата, което забавя значително работата на браузърите.

Ключови предимства на HTTP/2?

  • Multiplexing and concurrency: Няколко заявки могат да бъдат изпратени през една TCP връзка, а отговорите се получават в произволен ред, което елиминира нуждата от множество връзки между клиента и сървъра.
  • Stream dependencies: Клиентът посочва на сървъра кои ресурси са с най-висок приоритет на значимост.
  • Header compression: HTTP header размерът е значително намален за по-голяма скорост на зареждане и оптимизиране на процесите.
  • Server push: Сървърът изпраща ресурси, за които клиентът не е подал заявка. Това забавя латенцията, когато се зарежда множество различно по вид съдържание.

http-cloudflare Източник: CloudFlare

Какви са видимите предимства за вашия сайт, използвайки HTTP/2 споделен хостинг?

  • Много по-бърз сайт.
  • Повишен Google Rank.
  • По-добра производителност на сървърния ресурс.
  • Оптимално използване на ресурсите на споделения хостинг план.
  • Използване на изцяло защитена връзка.
  • Използване на SSL сертификат и гаранции, че Chrome браузърът няма да зачете сайта ви като “несигурен".

secure2HTTP/2 и SSL (TLS Connection)

Всички уеб сървъри поддържат HTTP/2, когато той се използва посредством криптирана връзка. Това означава, че за да се възползвате от всички предимства на HTTP/2 е необходимо да имате SSL сертификат на сайта. За голяма част от уеб браузърите, HTTPS:// URL-тата ще бъдат единствените, които ще поддърржат HTTP/2.

Синергията между HTTP/2 и SSL дава впечатляващи резултати:

http2-first

На диаграмата виждате т.нар TTFB – Time to first byte – това е времето между момента, в който потребителят отправя заявка, че иска да види сайта ви, до момента на зареждане на уеб съдържанието на монитора му.

Каква е връзката на HTTP/2 с протокола SPDY?

HTTP/2 стандартът е базиран на протокола SPDY - разработка на Google от 2012 г. Поддържа се от най-широко използваните браузъри като Firefox, Opera, Chrome, Internet Explorer 11, Safari и Amazon Silk. От Google вече оповестиха, че съвсем скоро изцяло ще преминат към HTTP/2. Новата версия на HTTP позволява доставянето на множество заявки едновременно, бързо зареждане на страниците, компресиране на хедърите, подобряване на безопасността на връзката, което от своя страна ще намали натоварването върху сървъра.

Кой създаде HTTP/2?

HTTP/2 е разработен от работната група на IETF, която поддържа HTTP. В проекта по реновиране на протокола са участвали и множество разработчици, взели активно участие в проекти като Firefox, Chrome, Twitter, Microsoft’s HTTP stack, Curl и Akamai. За да научите повече за IETF, може да посетите линка към Tao of the IETF.

HTTP/2.0 или HTTP/2?

Работната група към проекта, решава да изостави обозначителното („.0“) във версията, защото това предизвика доста обърквания в HTTP/1.x. С други думи новата HTTP версия набляга на наследствеността, а не на новите фийчъри или „маркетинга“.

Етикети: #бързина-на-сайт #spdy #https #google-rank #zarezhdane-na-sajt #http #tcp-connection #ssl-sertifikat #http2

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе