Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Европейски ден за защита на личните данни: Интервю за БНТ с Юлиян Бориславов

Европейски ден за защита на личните данни: Интервю за БНТ с Юлиян Бориславов

(Обновена: ) | Какво ново

По повод Европейския ден за защита на личните данни, БНТ ни потърсиха за експертно мнение и съвети кои са най-добрите практики за защита в онлайн пространството. Вижте какво каза нашия управител Юлиян Бориславов по темата. А в допълнение сме събрали няколко интересни статистики за онлайн престъпленията през изминалата 2014г. DDoS атаки, фишинг, скам, спам, кражба на самоличност... какви опасности дебнат в онлайн пространството?

Две са най-пикантните кибер престъпления през 2014г.: кражбата на лични данни от Ebay и случаят със Sony Pictures. През месец май миналата година, най-големият онлайн магазин eBay излезе с новината, че хакери са успели да откраднат личните данни на 233 млн. техни потребители. Информацията, която хакери са успели да откраднат са потребителски имена, пароли и телефонни номера. eBay посъветваха потребителите да сменят паролите си и увериха, че финансовата информация не е била открадната, защото е била криптирана.

Кибер атака имаше и към Sony Pictures Entertainment, от която бяха откраднати поверителни данни като лична информация за служителите на компанията, както и информация за неиздавани филми. Хакерите нарекоха атаката "Пазителите на мира" ("Guardians of Peace" ) и поискаха отмяна на планираното пускане на спорния филм "Интервюто" (The Interview). Северна Корея отрече атаката да е дело на политически интереси.

Хакерските атаки през миналата година застигнаха и Domino's Pizza, от която бяха откраднати лични данни, адреси, имейли и телефонни номера на 600 000 белгийски и френски клиента. Хакерската група Rex Mundi поискаха 40 000 $ от веригата за бързо хранене. Заплашиха да публикуват информацията онлайн.

А какво ново около DDoS атаките

grafic3a

Най-много DDoS атаки са oсъществени към бизнесите, които се занимават с онлайн услуги - 33.67% от тях са станали жертва на DDoS атака през 2014г. 23.65% от медийните платформи са били жертви на такава атака, както и 19.44% от най-популярните софтуери.

Изследване на KasperskyLab и B2BInternationalразкри, че само 50% от компаниите считат превенцията на DDoS атаките като важен компонент от IT сигурността. Това означава, че останалите 50% от компаниите не са подготвени за внезапна атака, която може да навреди, както на техните финанси, така и на тяхната репутация.

Последните изследвания посочват, че над 50% от бизнеса са изпитвали поне веднъж в последното тримесечие DDoS атака спрямо инфраструктурата си, като този тип атаки стават все по-агресивни.

Онлайн сигурността е съществен компонент от стабилността на вашия бизнес. Именно затова ние се стараем да ви предоставяме важна и полезна информация по темата.

Етикети: #ddos-ataki #hakerska-grupa #kiber-ataka #it-sigurnost #mezhdunaroden-den-za-zashtita-na-lichnite #zashtita-na-lichni-danni #icn-bg #lichna-informatsiya #hakerski-ataki

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе