Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Важни промени за собствениците на .eu домейни след Brexit!

Важни промени за собствениците на .eu домейни след Brexit!

Важни промени за собствениците на .eu домейни след Brexit!

| Какво ново

На 1 януари 2021 г. Великобритания официално завърши излизането си от рамките на Европейския съюз, което доведе и до нови правила за регистрацията на нови .eu домейни, както и поддържането на вече съществуващи домейни на територията на страната.

От регистъра EURid, назначен от Европейската комисия за регистрация на .eu, ею (на кирилица) и.ευ (на гръцки) домейни, съобщават, че няма да се разрешава регистрация на нови домейн имена или прехвърляне на такива на територията на Обединеното кралство.

Причината е, че домейнът вече не съответства с регулаторната рамка на .eu домейните, защото е регистриран с адрес в рамките на страната. Всички подобни .eu домейн ще бъдат със статус „SUSPENDED“ (прекратен) до 31 март 2021 г. Домейн име със статус „SUSPENDED“ няма да поддържа никаква услуга като уебсайт и поддържане на имейл!

След 1 април 2021 г. От EURid отново ще уведомят всички регистранти в Обединеното кралство и техните регистратори с адресна регистрация на територията на страната, които не отговарят на европейските рамки за регистрация, като този път статусът им се променя от “SUSPENDED” на “WITHDRAWN” (изтегляне) отново без поддържане на каквато и да било услуга. След 1 януари 2022 всички домейн имена, които са със статус “WITHDRAWN”, ще бъдат отменени и ще станат налични за регистрация.

Ако сте от засегнатата страна и вашият .eu домейн не работи, не се притеснявайте, защото можете да го възстановите. Необходимо е да актуализирате данните си за регистрация, за да отговарят на Европейските критерии за допустимост.

Кои потребители са засегнати от промените?

  • Предприятия или организации от Обединеното кралство, които са установени на територията на Обединеното кралство, но не на територията на Европейския съюз;

  • Граждани на Обединеното кралство, които не са граждани и на Европейския съюз.

Знаете ли,че можете да добавите втори домейн, който да води към вашия сайт? Ако вашият сайт се казва newyear21.com, можете да запазите своя нов домейн с разширението .info и адресът newyear21.info отново ще пренасочва към вашия сайт. Изберете от над 300 домейн разширения и достигнете до още повече потребители по целия свят. Научи повече в нашата статия "Управление на домейни в cPanel".

Какво да предприемете, ако сте засегнати от промените?

След нововъведените промени, само физическите лица, които които могат да докажат, че изпълняват законодателните изисквания за регистрация ще имат право да регистрират .eu домейн.

Ако сте пряко засегнати от промените и все още не знаете какво да направите, ето няколко полезни съвета:

  • Ако сте гражданин на държава от ЕС (или Северна Ирландия с ирландско гражданство), можете да се свържете със своя регистратор и да поискате да ви се добави статут на гражданство към вашия домейн или домейни.(Предоставяме ви имейл, на който можете да зададете своите въпроси: info@eurid.eu)

  • Ако разполагате с адрес на територията на страна от Европейския съюз, който можете да използвате, моля, актуализирайте вашите домейни, за да използвате този адрес. Свържете се със своя хостинг доставчик, за да уточните промените или се свържете директно с EURid.

Внимание: Ако искате да промените адреса към своя домейн, ще необходимо да разполагате с документ, който да верифицира вашия нов адрес за регистрация!

  • Ако не сте гражданин на ЕС в държава от ЕС и нямате достъп до адрес на територията на Европейския съюз, моля, уведомете EURid, за да разберете какви са вариантите, които стоят пред вашия конкретен случай. (Предоставяме ви имейл, на който можете да зададете своите въпроси: info@eurid.eu)

Коментар на EURid за промените след Brexit

Ние, от Хостинг компания ICN.Bg, се свързахме с EURid, за да споделят коментара си за тази голяма промяна, която ще засегне огромен брой потребители. Ето какво споделиха те:

1. Колко домейн имена са засегнати от промените?

На 1 януари 2021 г. бяха спрени малко над 82 000 домейн имена, като изпратихме повече от 48 000 известия до регистрантите.

2.Каквo трябва да предприемат засегнатите потребители?

Съветваме регистрантите да се обърнат към своя регистратор (фирмата, чрез която са регистрирали домейна) и да обновят регистрационните си данни. След като тази стъпка е изпълнена, регистраторът трябва да уведоми EURid за направените промени и ако цялостната информация по данните за регистрация на домейна е правилна, EURid ще възстанови домейна и той отново ще стане активен.

3. Какви са условията, на които трябва да отговаря потребител, който иска да регистрира .eu домейн?

Следните физически или юридически лица имат право да регистрират име на домейн с .eu (и вариантите му в други скриптове):

  • Граждани на ЕС (независимо къде живеят);

  • Физически лица, които не са граждани на ЕС, но имат право на пребиваване и адрес в страна членка на ЕС;

  • Компания, която е регистрирана в ЕС;

  • Организация, която е установена в ЕС, без да се засяга прилагането на националното законодателство.

Пълна информация относно промените от 1 януари 2021 г. може да намерите на страницата: https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе