Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Domain Forum 2014 и EuroDIG 2015 - къде, кога и защо? Интервю с организаторите на две междунарони събития в България

Domain Forum 2014 и EuroDIG 2015 - къде, кога и защо? Интервю с организаторите на две междунарони събития в България

(Обновена: ) | Какво ново

Част от екипа на УНИКАРТ от години работи за Интернет индустрията и по-специфично за Домейни и Интернет Управление. В тази връзка предстоят 2 събития, на които вие ще бъдете домакини. За 4-та поредна година, съвсем скоро, на 5-ти декември ще се проведе Домейн Форум събитието, посветено изцяло на Домейн Индустрията и събиращо хора от цял свят да говорят за последните тенденции в областта. Вече тече и усилена подготовка на международното събитие EuroDIG, на коетo вие ще бъдете домакини през 2015-та. Разкажете ни повече за тези събития.

  1. За кого е предназначен Домейн Форум?

*Екатерина Дурева: *Ако имате собствен бизнес, ако имате създадени свои уебсайтове, ако продавате домейни, ако сте адвокат с Интернет насоченост или ако просто се интересувате от домейн новостите в света (знаете, че през 2014-та навлязоха над 1000 нови домейна на Интернет пазара и сега е бум на статистики, вече има и опитности, поуки и идеи), то тогава Домейн Форум 2014 е за вас.

  1. Къде и как могат да се запишат за Домейн Форум 2014?

*Илия Базлянков*: Участието е напълно безплатно, защото Домейн Форум цели да поддържа международен стандарт и да достигне до максимално много хора. Желателно е да се регистрирате във формата за това предварително на: http://domainforum.global/

  1. От април месец тази година са в продажба домейните на кирилица .ОНЛАЙН и .САЙТ. Също така предстои въвеждането на новия национален домейн от първо ниво .БГ, който през октомври беше одобрен от ICANN. Смятате ли, че това вече промени интернет присъствието ни?

*Илия Базлянков: *Процесът е бавен. За момента .САЙТ и .ОНЛАЙН са на първо място по брой продажби сред новите IDN-и (имена на домейни на не-латиница) и това безспорно е добър резултат. Прочухме се в света на домейните и с дългия процес на одобрение на домейна .бг, но основно - резултатът е важен и той е положителен.

  1. Нека се върнем към Домейн Форум. Кои ще бъдат лектори на събитието тази година?

*Илия Базлянков: *Така наречените keynotes тази година ще бъдат Жан-Жак Сахел, който е Вицепрезидент за Европа на ICANN, и Лий Хиббард, Координатор Интернет Политики от Съвета на Европа.

Събитието ще се проведе в рамките на един ден и ще бъде разделено в 4 основни панела като 3 от тях ще бъдат модерирани всеки от по един представител на трите най-големи хостинг компаии у нас. В първият в ролята на модератор г-н Юлиян Бориславов (CEO на ICN.bg) ще дискутира заедно с Франческо Центраро от Afilias, Микеле Нейлън от Blacknight, Стефан ван Гелдер от Milathan и Даниел Рици от Domainsbot "Влиянието на новите gTLDs (общи домейни от първо ниво)". Следват темите "Многоезичнен интернет" и "Маркетинг, брандове и услуги" и ще приключим с "Интернет Управление и ICANN"

  1. Както споменахте, една от темите на форума е „Многоезичен Интернет“, какви възможности ще се разкрият за всяко общество, имайки право да използва собствения си език онлайн?

*Екатерина Дурева:* Да, тази тема става все по-актуална в последно време, по цял свят се появяват все повече и повече домейни на национални езици, така наречени IDN (Internationalized Domain Names). Те дават на хората възможност да изразяват себе си в Интернет на собствения си език. Всички сме различни и всички сме специални, затова е нормално и напълно очаквано, че всяка нация иска да види своя език онлайн. Като минимум е, че това позволява на хората, не-владеещи английски, лесно и бързо да се ориентират сред сайтовете в мрежата, а като максимум - осигурява на всеки национален език отделен независим дял в Интернет пространството. Ние, от своя страна, се радваме също, че можем да допринесем за това с двата домейна на кирилица .сайт и .онлайн, поддържани от нашия екип. Все пак кирилицата е създадена в България и трябва да поддържаме репутация ;).

Както виждате, Интернет се променя много бързо и е важно да осигурим на хората възможност да бъдат в течение на тези промени, да вървят в крак със съвременния дигитален свят, а те сами вече ще открият потеницила на такива екстри като домейни на кирилица, защото с хубавите неща бързо се свиква.

  1. През юни 2015 г. УНИКАРТ ще бъде домакин и на международното събитие EuroDIG, което ще се проведе в София. Кое го прави различно от другите и какво представлява по-точно?

*Екатерина Дурева:* EuroDIG, Европейският Диалог за Интернет Управление, не е конференция в този вид, в който сме свикнали да си я представяме. EuroDIG е отворена платформа, където всеки, който желае, може да се включи в процеса й и съставянето на програмата й като изрази и предложи тема онлайн (http://www.eurodig.org/) за дискутиране до края на декември 2014, тема, свързана с належащите проблеми и въпроси от Интернет сферата (например равенство в Интернет, защита на човешките права, защита на децата от насилие в Интернет, сигурност, копи-райтинг и др.).

След което, през януари месец, отновно всеки може да гласува онлайн на същия сайт като избере своите фаворити. ТОП-темите ще влязат в програмата на самото събитие, което ще се проведе на 4 и 5ти юни другата година. На него ще се сформират панели и кръгли маси, където всяка една тема ще бъде дискутирана като целта е да се предложат и да се стигне до решения.

  1. Каква е сегашната ситуация в България и предизвикателствата, пред които е изправена страната ни в областта на Интернет управлението?

*Илия Базлянков:* България участва активно в процесите на Интернет управление в световен мащаб, чрез представители на държавата, бизнеса и нестопанските организации. И все пак, смятам, че основни предизвикателства пред страната ни са сътрудничеството с други държави по въпросите на Интернет управлението и недостатъчната информираност на широката общественост по важните въпроси.

  1. Смятате ли, че едно такова събитие като EuroDIG в България, с 80% международно участие, ни дава тласък на нас българите към развитие на интернет общността?

*Екатерина Дурева: *Искрено вярвам, че събитие от такъв мащаб ще допринесе към по-голяма активност на българите в областта на Интернет. Защото за момента дори темите от нея cа непонятни не само на повечето българи, а дори на студентите, завършващи Компютърни системи и технологии и го зная, защото самата аз съм завършила тази специалност в ТУ. Не се говори достатъчно, не е част от учебния материал нито в училище нито в университетите. Подобен тип събития със сигурност ще събудят поне малко хора, а нека са и повече дори. Интернет светът се развива с безумни темпове... знаем, как всеки ден се събуждаме и някой някъде по света е изобретил някоя нова технология. Е, това се отразява и неимоверно на Интернет Управлението, защото всяка новост освен потенциала в себе си, крие и слабости, слабости, за които "управляващите" трябва да внимават и решават. А всеки един от нас може да допринесе за това. Всеки един от нас е "Интернет управник", стига да поиска, да изкаже решение, да го защити и отстои. Много ми харесаха думите от речта на бившия вече вицепрезидент на Европейската Комисия, г-жа Нели Круз, и ще завърша с тях: "...Заздравяването на различията започва от всеки един от нас...Ние сме част от нещо по-голямо от нашите мнения, нашата собствена компания, нашата страна. Време е да строим отново...Не е достатъчно да питаш Европа, какво ще направи за теб. Европа си ти!"

**На въпросите отговориха:*

  • *Илия Базлянков**, УНИКАРТ ЕООД, представител на сдружение УНИНЕТ, което е организатор на Домейн Форум и активно работи по проекта за одобрение на .бг; председател на управителния комитет на CORE, регистър на домейните .САЙТ и .ОНЛАЙН*
  • * Екатерина Дурева, УНИКАРТ ЕООД, главен координатор на хост екипа на EuroDIG 2015, Мениджър Проекти в CORE, регистър на домейните .САЙТ и .ОНЛАЙН*

Етикети: #bg #sajt-i-onlajn #eurodig #domejn-forum-2014 #idn #domejn-novostite #domejni

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе