Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Дейвид Блевинс - JavaEE гуруто в специално интервю за ICN.Bg

Дейвид Блевинс - JavaEE гуруто в специално интервю за ICN.Bg

Дейвид Блевинс - JavaEE гуруто в специално интервю за ICN.Bg

(Обновена: ) | Какво ново

Срещнахме се специално за вас с Дейвид Блевинс - JavaEE гуруто, с когото направихме кратко интервю. Освен с дългогодишната си работа върху open source проекти, Блевинс е съосновател на OpenEJB (1999), Geronimo (2003), TomEE (2011). Какво ни сподели лично той, можете да прочетете в интервюто по-долу или да изслушате записа с него.

1.Това е първият път, в който посещавате България. Как се чувствате?

Всички са толкова гостоприемни, което ме кара да се чувствам страхотно. Искам да благодаря на всички, които направиха възможно идването ми тук.

2.Работите в областта на open source технологиите вече повече от десетилетие, мислите ли, че OS платформите ще победят лицензионните си „братя и сестри“?

От 15 години се занимавам с open source продукти, 11 от тях съм инвестирал в Apache Software Foundation, от 10 години работя върху JSP. Изминаха наистина 15 прекрасни години. В действителност смятам, че има място и за двете технологии, но open source платформите определено предоставят по-големи възможности за потребителите. Работейки с open source продукт, разполагаме с повече права и похвати, с които можем да влияем на Общността, която в действителност прави истинските промени. Директният достъп до първоизточника предоставя по-голямо влияние, изцяло нов вид взаимоотношения и по-голяма свобода за разработчиците. Аз нямаше да постигна кариерата , каквато имам сега, ако работих върху изграждането на лицензиран софтуер. Когато се създава open source технология, ти имаш целият контрол, разполагаш с възможността да се учиш наистина бързо, защото работиш с много хора. В Apache Software Foundation работят хора от всички краища на света, това включва и много и постоянни нововъведение, които се внедряват в технологията. Опитът който получаваш работейки с толкова голяма група от хора е удивителен. Няма друга компания, която да ти предостави подобно ниво на сътрудничество, обучение и възможност за израстване на кариерно ниво. Това е и моята тайна. Когато хората разберат какво съм постигнал, реакцията им е „О, значи си много умен!“, но в действителност аз имах възможността да се уча много бързо, работейки с голям екип от специалисти.

3.Можете ли да ни кажете малко повече за проектът TomEE?

TomEE е open source имплементация на JavaEE. Най-общо казано TomEE е ЕЕ (Enterprise Edition) версията на Tomcat, който държи около 15% от пазара. Постоянно подобрявахме нещо по Tomcat, добавяхме нови фийчъри. TomEE обединява всички web профилирани технологии. Освен Servlets и JSP, разполагаме също така с JSF, CDI, JPA, JTA и EJB Lite. В самото начало, когато ъпгрейдвахме Tomcat, щом стартираш апликейшън се зареждаха 20 библиотеки и това е всеки път, щом се започне нов проект. За това просто си казахме, защо не го споделим с всички и всеки да си избере каква част от технологията иска да използва.

4. Кое ще ни изненада най-много в TomEE?

Това което съм чувал от всички е, очакването че TomEE ще бъде ужасно несполучлив продукт. Интересното е, че имам колега, който е вече част от Общността на TomEE. Той използваше внедрената технология на Tomcat + open JPA + open EJB + Bean Validation. Опитвахме се да склоним Марк Зукърбърг просто да пробва TomEE, но той беше твърдо убеден, че не се нуждае от него и че продуктът ще е супер бавен. Един ден той наистина склони и реши да опита. Когато се върна просто заяви „Бързо е!“, каза го така, все едно е бъг в продукта.

5.Кой съвместим сървър бихте избрали: Tomcat or Java EE?

Ето точно това е основната причина, която ни подтикна да разработим TomEE. Ужасно е да поставяш хората в позиция задължително да избират. Въобще не ми беше приятно, как в продължение на години, две технологии се поставят една до друга, за да се сравняват. Така решихме да сложим двете технологии в един пакет. Взехме най-доброто от двете, така избегнахме всички спорове. Всъщност в дилемата "Tomcat or JavaEE?!" просто заменихме or с and! Най-доброто нещо в TomEE е неговата комплексност и сбор от добри практики.

6.Коя е най-голямата програмна грешка, която сте правили?

Боже, най-голямата ... ? Не мисля , че мога да посоча точно конкретна грешка, но искам да кажа, че програмната тенденция е от инженерна гледна точка, винаги трябва да се надгражда. Най-вече в Java средите има внедрена култура на споделянето. Налага се често да се преизползва голямо количество код. В днешни дни има много силни инструменти, които ни дават възможността да не преоткриваме нещата, а на готово да си вземем цялата функционалност, която ни е необходима. Моят съвет е винаги да се придържаме към простотата на кода.

Радваме се, че успяхме да се срещнем лично с Дейвид Блевинс, за да предложим специално за нашите потребители гледната точка на световно известният специалист в JavaEE технологиите. Надяваме се да сме Ви били полезни.

Етикети: #open-source #dejvid-blevins #apache-tomee #javaee

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе