Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Capacity planning в облачна среда

Capacity planning в облачна среда

Capacity planning в облачна среда

(Обновена: ) | Какво ново

Capacity planning (планиране на капацитета) е подход, при който планираме какъв сървърен ресурс ще ни е нужен в дългосрочен план като целта е да се провери поведението на дадена система и до колко тя може да издържи различни видове натоварване при различни обстоятелства, които в повечето случаи могат трудно да се предвидят.

В нашия случай сapacity planning в облачна среда означава как използвайки облачните технологии, вече няма да имате нужда да прекарате десетки часове в планиране! Или че изобщо няма да има нужда да планирате, защото ще можете да разчитате вашия личен облак да свърши всичко вместо вас!

Cloud computing (изчисления в облака) променят пейзажа за технологичните проекти и инициативи в много отношения, но днес ще разгледаме как cloud computing може да помогне за намаляване на рисковете при планиране на капацитета на сървъра за даден проект.

Обикновено планирането на капацитета на сървъра се състои от събиране на спецификации и информация за приложенията, базите данни и процесите, които ще бъдат разположени на сървъра. Втората важна стъпка при планирането е изготвяне на прогноза за растежа и развитието на проекта и неговата нарастваща необходимост от сървърен капацитет.

Практиката показва, че повечето проекти в началото имат малка нужда от ресурси и е финансово неизгодно предварително да се закупи сървър с големи ресурси, дори и след няколко месеца използването на тези ресурси да е наложащо. Затова все повече компании започват да търсят решение, към което лесно и бързо да могат да добавят допълнителни ресурси.

През далечната 1999 година, планирането на растежа беше лесно: Взимате най-оптимистичната си прогноза за растеж, умножавате я по 3, след това игнорирате резултатите и си купувате най-големия и мощен сървър, който може да намерите на пазара. 2000 година обаче се оказа преломен момент в мисленето на компаниите по отношение на инвестициите в оборудване.

Планиране на капацитета се превърна в избиране на най-правилната стратегия за балансиране на началната инвестиция в IT проект и постепенно посрещане на нарастващата нужда от ресурси като по-голямо дисково пространство, повече бързина, както и гаранция за непрекъсваемост на услугата

Има две основни методологии за скалиране: вертикална и хоризонтална. Вертикално скалиране се извършва чрез добавяне на допълнителни ресурси (CPU, RAM, хард дискове и тн.) в съществуващия сървър. Хоризонталното мащабиране се постига чрез добавяне допълнителни сървъри. Планиране на капацитета на приложение, което изисква вертикално скалиране обаче има тенденцията да носи повече финансов риск.

Ето и един пример за вертикално планиране на капацитета: За проект, който има 1000 потребители годишно и е с прогноза за достигане на 1 милион потребители през следващите три години, използвайки методологията на вертикално планиране на капацитета, следва да си закупим сървър, който има капацитет да се справи с 1 милион потребители, а първоначално да извършим само базова конфигурация. Тъй като използването му нараства, ще заплащате допълнителни разходи, за да добавите по-голям капацитет на сървъра и да поддържате повишените изисквания за ресурси.

Когато използвате този подход, едно от най-важните решения е да прецените колко голям искате да бъде вашия сървър, когато е напълно натоварен. Докато цената на допълнителния процесор или RAM е сравнително ниска, първоначалните разходи за закупуване на сървър с възможност за скалиране е значително по-голяма.

Ако например определите дългосрочна нужда на проекта си от 4 ядра CPU, а в продължение на месеци се оказва, че проектът не е толкова успешен и използвате само 2 ядра CPU, това означава, че въпреки, че не сте инсталирали останалите 2 ядра CPU, вие продължавате да плащате, за да имате този ресурс. Продължавайки да разсъждаваме по темата, стигаме до извода, че вместо да се съсредоточим над развитието на проекта ни и неговото усъвършенстване, ние хабим ценно време в изготвяне на прогнози колко ресурс ни е нужен сега, колко ще ни е нужен след няколко месеца или дългосрочно след няколко години. Погледнато от чисто икономическа гледна точка, можем да стигнем и до най-неприятната ситуация, в която поддържането на дадения проект може да е нерентабилно.

Стойността на cloud computing е че той променя този сценарий. Клиентите спестяват излишните разходи за оборудване, което не използват, както и досадните изчисления и прогнозирания на растежа на проекта. Използването на cloud сървър ви дава възможността по всяко време да можете да увеличите или намалите използваните ресурси спрямо успеваемостта на проекта ви. Допълнително предимство е, че спестявате чисто технологично време, което преди сте отделяли за добавяне на допълнително дисково пространство или компоненти към сървъра ви. Виртуализацията на сървъра ви дава възможност да го управлявате от всяка локация само с няколко клика на мишката.

Защо трябва да изберете cloud за вашия проект:

  • еластична услуга – услугата расте с развитието на вашия проект, което ви дава възможност да заплащате само ресурсите, които ползвате.

  • ресурс на момента, не по-късно – добавяте ресурс сега, точно в необходимия момент. Без необходимост да чакате доставка на оборудване или свободно време на техническо лице, което да го инсталира.

  • уеб базирано управление – възможност да управялвате инфраструктурата си през ваше устройство от всяка точка на света – през таблет, смартфон или предпочитано от вас устройство.

  • постоянен мониторинг – автоматизиран мониторинг на инфраструктурата ви и възможност за нейното възстановяване, чрез бекъп архивни копия. Повече свободно време за вас!

Етикети: #cloud-computing #ram #sapacity-planning-v-oblachna-sreda #oblak #predimstva-na-cloud-uslugata #virtualizatsiya-na-sarvar #cloud-hosting #sarvar-s-golemi-resursi #sarvaren-kapatsitet #cpu #elastichna-usluga #sarvara

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе