Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Bulgaria PHP Conference : PHP уикенд с най-големите умове в общността

Bulgaria PHP Conference : PHP уикенд с най-големите умове в общността

Bulgaria PHP Conference : PHP уикенд с най-големите умове в общността

(Обновена: ) | Какво ново

Bulgaria PHP Conference - за първи път в България, факт през изминалия уикенд и подкрепена от ICN.Bg. Вълнуващо събитие за цялата общност! Тя бе първата конференция за страната посветена изцяло на PHP технологиите и новостите в сферата. От хостинг компания ICN.Bg имахме удоволствието да подкрепим това първо издание, което бе едно от най-очакваните в IT средите през последната година. От 25 до 27 септември уникалното комюнити събитие събра над 450 PHP ентусиасти от Балканския полуостров и лектори от цял свят. Ако не сте успели да посетите най-свежата конференция на годината, можете да прочетете по-долу как протече тя и кои бяха най-интересните моменти от нея.

**

slon1

PHP е най-използваният език за програмиране на уеб страници, като над 80% от всички съществуващи сайтове са написани на него, а PHP програмистите в света са над 5 милиона. Най-популярните страници, които използват този език са Wikipedia, Facebook и WordPress. Тази година се навършват 20 години от създаването му. Юбилеят съвпадна и с трепетното очакване на официалното излизане на версия 7 в началото на ноември**. От юни месец почитателите на PHP могат да тестват версия 7, като в същото време и да допринесат за развитието на езика и изчистването на грешки и бъгове от него.

За първи път в България се организира PHP събитие, което да събере феновете на PHP на едно място и да им даде възможността да обменят идеи, новини и know-how.

sponsors

Главен организатор на Bulgaria PHP Conference бе потребителската група BulgariaPHP, която бе основана преди две години. Интересът към конференцията у нас бе огромен, като дни преди нея бяха изкупени всички билети, а желаещите все пак да се включат, трябваше да се запишат в списък на чакащите. Лошото време не попречи на PHP почитателите и над 450 ентусиасти се събраха в Sofia Event Center. Първото издание на конференцията премина с много емоции, усмивки, награди, споделяне на know-how и networking.

docker-01

Ние от хостинг компания ICN.Bg зарадвахме всички участници с интерактивен подарък: сглобяем docker хостинг с магнит. Или по-скоро възможност да бъдат сред първите тестващи docker интегриран в споделена хостинг услуга.

train

Старт на уникалното програмистко събитие даде тренировъчният ден в петък, на който PHP ентусиастите можеха да се възползват от подготвените практически насочени обучения, които да изпитат техните знания и умения. За разлика от едноименния филм с участието на Дензъл Уошингтън и Итън Хоук, Training day премина без драма и екшън, а посетителите успяха да научат как да напишат тестове преди да започнат да разработват едно приложение, как да конфигурират и използват ефективно Varnish, както и много други полезни PHP практики.

lectors

През двата дни на официалната част на конференцията в събота и неделя присъстващите успяха да се насладят на вълнуващите лекции на Sebastian Bergmann, Cal Evans, Stefan Priebsch, Adam Culp, Larry Garfield и Michelangelo van Dam и да научат новостите и тенденциите от PHP сферата, най-интересните новини около очакваното излизане на новата версия 7, как да подобрят представянето на zend framework 2 апликацията, най-новото от front-end технологиите, HHVM & Hack и много други интересни теми.

hack

Също така участниците в конференцията имаха възможността да се включат в PHP хакатон, който се проведе в събота вечер, след лекциите и който подложи на изпитание тяхната способност да работят в екип и ги предизвика да създадат приложение само за 3 часа. Критериите за оценка бяха: софтуерна архитектура, чистота и четимост на кода, възможност за тестване, API подход и потребителски интерфейс и работа. Въпреки всички иновативни разработки, отборът- победител бе само един – в състав от Sebastian Bergmann, Stefan Priebsch, Carl Vuorinen и Jakub Giminski, от които първите трима водиха едни от най-интересните лекции на конференцията.

cal

Събитието завърши със заключителен Keynote, озаглавен „Надолу в заешката дупка“ (Down The Rabbit Hole), от Cal Evans, който сподели, че PHP групата по света е едно страхотно комюнити от хора, които си помагат и които трябва да създават нови връзки и да поддържат сегашните си контакти в нея. Той прикани всеки един PHP фен, без значение къде се намира, да се заинтересува от своята локална PHP група (PHP UG), да се включи в нея и да обмени идеи с нейните членове. А ако се окаже, че няма локална група, то тогава той трябва да я основе и да сподели идеята за нейното създаване с PHP програмистите от своя район.

Ако въпреки желанието ви не сте успели да участвате в първата конференция на PHP в България, организаторите успокояват, че следващата година PHP почитателите отново ще получат възможността да се включат в уникалното комюнити събитие и да научат всички новости и практики в сферата. От екипа на ICN.Bg ще продължим да следим новините за PHP общността и да ви даваме актуална информация за нея.

Етикети: #hakaton #php-novosti #varnish #hhvm-hack #parvoto-izdanie #sabitie #konferentsiya #docker #php #zend-framework-2 #ueb-programirane #php-tehnologiite #bulgaria-php-conference #wordpress

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе