Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Are you ready to…ADMIN the world?

Are you ready to…ADMIN the world?

Are you ready to…ADMIN the world?

(Обновена: ) | Какво ново

ICN.Bg UniversITy – смело начинание, социална отговорност или огромно желание да подпомогнем младите и амбициозни хора и да създадем истински специалисти в областта?

ICN.Bg UniversITy – НЕ курсове по системна администрация, a lifestyle sys admin обучения и workshop-ове, на които ще научите много за системната администрация, технологиите, развитието на професията и как да имате успешна кариера в областта. Какво е да си CТO, CIO, sys admin и как да превърнеш работата си в призвание?

На този въпрос ще отговори Борислав Бориславов, CТО и главен системен администратор на ICN.BG

blog-image-bobby

Представи ICN.Bg UniversITy – какво представлява инициативта?
Световната тенденция в момента е все повече фирми, да подпомагат националната образователна система като организират курсове в различни направления. Това на първо място развива икономиката, а също предоставя възможност на младите хора да научават нови неща, да се развиват и да бъдат по-близо до практиката.

ICN.Bg UniversITy logo

Ние също се вдъхновихме от тази световна тенденция. Целта ни обаче не е да бъдем поредната организация правеща обучения. Ние организираме тези обучения регулярно на екипа си. Просто сега решихме освен за нашите екипи тези обучения да бъдат отворени за всеки, който иска да се развива в тази област. Обучаваме новите колеги в техническите ни екипи и каним всеки, който има интерес да попие знание от нас и нашия опит.
Това, което правим са обучения за Линукс системни администратори, които се провеждат всеки четвъртък от 19:00 в продължение на 2 месеца. Всяка седмица ще има workshop, практически задачи в група на база на видео лекции, които ще пускаме всяка събота. Системното администриране се учи само с практика и това и ще се прави всеки четвъртък - докато не се научим!

Как стигна до идеята и защо реши да организираш подобен вид обучение?
От години имаме вътрешното UniversITy и от години сме в постоянен процес на вътрешни обучения. От друга страна не крием и факта, че поради растежа на компанията ни се налага все по-често да набираме кадри. Ние постоянно имаме нужда от квалифицирани и амбициозни хора, а такива се срещат все по-рядко. Затова решихме, че ще ни е по-лесно вместо да търсим дълго и безрезултатно, да създаваме такива кадри. Целта сега е да отворим обученията за всеки, а който завърши успешно ще има възможност да се присъедини в нашето сплотено семeйство.

Мислиш ли, че на пазара на труда в България има достатъчно и то добре обучени специалисти в областта на системната администрация?
В България има много амбициозни хора, но за съжаление им липсват възможности за правилно развитие. Няма адекватно обучение и най-вече няма практика, а за нашата професия без да счупиш една IT инфраструктура няма как да се научиш.
Ние смятаме, че можем да предадем нужния опит за начален старт на кариерата на млади администратори.


Каква е разликата между CTO, CIO и системен администратор?

В заплатата :) Колкото и да се бъркат CTO и CIO, те имат напълно отделни отговорности.
В технологичните компании CTO-то най-вече е основната движеща сила в разработването на продуктите и услугите. Отговорен е за всичко, което се създава и управлява компанията от техническа гледна точка.

CTO е инженерна позиция и независимо от ранга тя си остава таква. Може да е системен администратор, lead developer, но най-вече се свързва със създаването и управлението на продуктите и услугите на компанията.
CIO-то най-често е отговорен за всички вътрешни системи и платформи и неговите клиенти обикновенно са служителите. Той се грижи за техническата изправност на всички системи, за да може една организация да не спира да работа.
Докато горните позиции са управленски, то системния администратор със сигурност е първото стъпало по пътят и към двете.

А как се промениха професиите на CTO, CIO и системен администратор в последните 5 години?
Доста е дълга темата, но това, което се забелязва като тенденция е, че CTO-тата или CIO-тата все повече от системни администратори, разработчици или devops, които създават и управляват системи, за да изпълнят проекта си, стават по-скоро стратези, които избират правилната платформа, която да имплементират. Или търсят технологията, която отговаря точно на техните нужди.
Преди на служителите на тези длъжности се налагаше постоянно само да “откриват топлата вода”, докато сега по-скоро ролята им се свежда до намирането на правилната технология, която да възприемат.

Ще ти разкажем една история: CTO Отива при CEO на фирмата си и му казва:
СТО: Трябва да организираме ежемесечни обучения за Техническия отдел.
СЕО: Ами, ако напуснат след обученията? Тогава няма ли да сме инвестирали напразно? Може да отидат при конкуренцията! Какво правим тогава?
СЕО: А какво правим ако не ги обучим и останат тук?
Как ще коментираш?

Като нещо, което в нашата компания не може да се случи. От самото начало компанията залага на обученията и постоянното развитие на човешкия капитал. От вътрешнофирмени обучения до конференции, лекции и външни компании, който да ни обучават. Имаме и R&D отдел, който има голяма роля в адаптацията на нови технологии.
Смятам, че това трябва да прави всяка една компания. Независимо в какъв бизнес е тя, трябва да инвестира в знанието и развитието на служителите си, защото именно те движат бизнеса, и именно те имплементират стратегията на мениджърите.
Това не се отнася само до мениджърите. Напротив, всеки един служител трябва да си дава ясна сметка, че постоянно трябва да придобива нови знания, защото във все по динамичното развитие на бизнеса наученото преди месеци, някой път вече е остаряло.


Защо хората трябва да станат част от ICN.Bg UniversITy? Какви са ползите за тях?

Инициативата не е за всеки, обучението не е просто да дойдеш, за да си убиеш няколко часа от деня. Ние искаме да дадем възможност на всеки, който иска да се развива в тази професия да положи основите на кариерното си развитие. Не правим курсове за системна администрация или Линукс администрация, а workshops за системни администратори.

Участието е напълно безплатно, но има изисквания за присъствие - домашни, тестове и резултати, които трябва да се постигнат. Който не ги изпълнява отпада веднага. Целта действително е да съберем мотивирани хора, които да помогнат да създадем една интересна работилница за системни администратори. Започваме да се обучаваме от нулата и ще надграждаме, като крайната цел е всеки, който завърши да може да изпълни поне две типични за системните администратори неща. Например:

1. Да създаде highly-availablelе ферма от сървъри, на която всеки компонент е подсигурен, за да работи нормално едно уеб приложение.

2. Да може да отегчи момиче в дискотека!

Очаквайте още новини и интересни факти покрай ICN.Bg UniversITy през следващите седмици, както и едно събитие, за което ще научите съвсем скоро!

Етикети: #sys-admin #icn-bg-university #sistemna-administratsiya #kursove-sistemna-administratsiya #linux-administratsiya #cio #cto #sistemen-administrator #university

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе