Начало > ICN.Bg Блог > Какво ново > Всички IPv4 адреси в Европа се изчерпаха!

Всички IPv4 адреси в Европа се изчерпаха!

Всички IPv4 адреси в Европа се изчерпаха!

| Какво ново

„IP адресите по стандарт IPv4 официално вече се изчерпаха“ – Това обявиха от Internet Registry for Europe.

Тази новина не дойде съвсем неочаквано, всяко едно устройство, като сървър, смартфон, телевизор или лаптоп използва IP адрес. Пресметнете с колко подобни устройства разполагате само в своето семейство. А сега се опитайте да си представите бройката в световен мащаб.

continents

От Европейския Регионален интернет регистър все пак оставиха отворена вратичка за потребителите, като съобщиха, че в бъдеще ще се предоставят нови IP адреси, които са базирани единствено и само на чакаща листа. Какво означава това?

Представете си, че по цял свят съществуват фирми, които са регистрирали своите адреси, но по една или друга причина закриват дейността си. Това автоматично означава, че техните адреси стават неизползваеми и биха могли да бъдат предоставени за ползване на други потребители. Това е компромисен вариант да се освободят позиции. Решението обаче е краткосрочно и съвсем не отговаря на нуждата за адреси в глобален мащаб.

Вземи Бизнес хостинг план с включен безплатен домейн, Безплатен IP адрес и още много екстри. Всичко необходимо за твоя сайт

Какво следва?

За изненада на много потребители, интернет няма да спре да функционира. Всъщност предстои една цяла революция, за която подготовката започна още преди няколко години – IPv6. Истината е , че много компании все още не са готови за този преход, но RIPE (един от петте регионални интернет регистри, предоставящи интернет ресурси) призовават всички заинтересовани страни да изиграят своята роля във внедряването на IPv6, така че интернет да не стане ограничен в обозримо бъдеще. Ако не се заложи на варианта за използване на IPv6 има риск да изпаднем в ситуация, в която да има недостиг на мрежови идентификатори. Едно е ясно, предстои дълъг път за извървяване с ясен край за бъдещето на интернет – IPv6.

С какво IPv6 се различава от IPv4?

Единственият ефективен изход от ситуацията изглежда е чисто нов стандарт за въвеждането на IP адреси, познат като IPv6.

IPv6 има възможност да предостави над 340 282 366 920 938 463 374 607 431 768 211 456 (https://en.wikipedia.org/wiki/IPv6) налични IP адреса или 4000 IP адреса за всеки човек на Земята, докато IPv4 предоставя едва 4.3 млрд. IP адреси.

ip adressess

Ако адресът на протокола IPv4 използва едва 32 бита, то в сравнение, протоколът IPv6 използва 128 битови адреси, което му дава възможността да генерира 340 трилиона възможни IP адреси.

В този ред на мисли трябва да отбележим, че колкото е по-голям резервът на IP адреси, толкова по-големи ползи изскачат пред нас. Поради ограничеността на IP адреси, Интернет разчита на така наречения Network Address Translation. Това е технология, която ни дава възможността зад устройство с реален IP адрес да се „скрият“ още множество други, които да използват същия този адрес.

С IPv6 всяко устройство притежава свой собствен реален IP адрес и така има възможността да се гмурне в морето на IoT (Internet of Things).

world statistic

Всъщност най-важната черта на IPv6 е, че е по-сигурен от IPv4. Още едно предимство, което трябва да отбележим е, че Интернет трафикът достига до зададената дестинация без абсолютно никакво прекъсване. Важна част от подобренията на протокол 6 се изразяват именно в по-стабилните мерки за сигурност. Това категорично ще ограничи действията на хакерите и ще затрудни „фишинг адрес“ атаките.

Ето един повод за отдъхване за всички финансови институции или бизнеси, които оперират с чувствителни данни. IPv6 рутерите и защитните стени дават необходимата сигурност и защита на всички критични бизнес приложения, които имат за задача автоматизиране на процеса на управление на поръчки или фактуриране на клиенти.

IPv6: какво трябва да знаете

Ние от хостинг компания ICN.Bg винаги сме в крак с технологичните новости и можем да предложим IPv6, както и налични, свободни IPv4 адреси за нашите клиенти.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе