Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Windows или Linux споделен хостинг

Windows или Linux споделен хостинг

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Изборът на най-добрия хостинг план е отговорна задача, която изисква известни познания в областта. Сред първите въпроси, на които трябва да си отговорите при избора на хостинг план, е на каква операционна сиситема ще бъде сървърът – Linux или Windows. Защото начинът, по който работи споделеният хостинг зависи до голяма степен от това каква операционна система се ползва. И ако смятате, че Linux е някакво стряскащо извънземно, което ще направи работата ви по сайта непосилна, четете нататък.

windows-linux-hosting„Linux” и „Windows” са двата основни вида операционни системи, на които работят хостинг сървърите. От потребителска гледна точка, разликите между двете са минимални. Въпреки това, добре е да знаете основните им особености и предимства, за да изберете точния споделен хостинг план за вашите цели.

Тук е важно да поясним едно основно понятие – това, че ползвате Windows за операционна система на вашия компютър не значи, че трябва и хостинг планът ви да бъде под Windows. Може да използвате Linux споделен хостинг план на Windows OS и обратно.

Цена
Сред основните предимства на Linux операционната система за споделен хостинг е фактът, че тя е безплатна система – т.нар. отворен код – което се отразява на крайната цена. За ползването на Windows споделен хостинг се изискват допълнителни лицензионни такси, което оскъпява услугата. Независимо обаче че Windows се смята за твърде скъп, в интерес на истината трябва да кажем, че Windows споделен хостинг може да бъде предложен на конкуретна цена, благодарение на сключните лицензионни споразумения с Microsoft. В крайна сметка, изборът в това отношение зависи от първоначалните ви инвестиции.

Поддръжка
Linux е най-разпространената операционна система сред сървърите за споделен хостинг и благодарение на милионите сървъри, работещи с Linux клиентите могат да очакват бърза и адекватна поддръжка от доставчиците на конкрентата дистрибуция, от създателите на контролните панели и от общоността.

Що се отнася до поддръжката на Windows сървър, хостинг компаниите имат гарантирана поддръжка от страна на Microsoft, но рядко прибягват до нея. Като клиент на споделен хостинг не трябва да ви притеснява операционната система що се отнася до поддръжка – тя е гарантирана от хостинг доставчика.

Съвместимост и поддържани езици
Имайки предвид цената и поддържака, тук трябва да кажем, че заради принципа на отворения код, Linux е далеч по-съвместим с приложения на трети страни в сравнение с Windows. Заради изискващата се поддръжка от компанията майка Windows споделеният хостинг обикновено е по-скъп. Не бива да забравяме обаче, че независимо от голямата съвместимост на Linux OS, за да използвате външни сървърски Microsoft приложения (server-side application), ще ви трябва Windows хостинг план.

Когато става дума за поддържани езици, Windows има прдимство, тъй като, освен познатите езици и сървъри в Linux, се поддържат и Windows базираните такива. Windows поддържа функционалности за ASP, .NET, FrontPage, MSSQL, Access, както и познаните ни PHP, Perl, Python, MySQL, PostgreSQL, което при Linux е по-ограничено, тъй като някои от тези езици и сървъри са само Windows съвместими. Linux пък от своя страна поддръжка най-масовите, както и работи добре с езици като JAVA, Ruby, Ruby-on-Rails и много други, които бързо набират популярност.

Не забравяйте обаче, че споделеният хостинг не ви дава възможност да променяте софтуерната конфигурация независимо от типа ОС, която ползвате. Windows не може да се разширява, но тя предлага оптимална съвместимост с Microsoft-базирани приложения и програмни езици като ASP (Active Server Pages) и Microsoft SharePoint например. Когато нямате нужда от специфични за Windows средата средства за разработка, тогава Linux решенията са по-удачен вариант.

Сървърен достъп
При споделения хостинг всеки клиент получава контролен панел богат на опции, с който може да управлява ефективно и качествено хостинг акаунта си. При различните операционни системи контролните панели са различни, но принципът на работа е един и същ. При Linux базираните планове можете да управлявате и хостинг акаунта си през SSH (специализиран инструмент, познат на системните администратори). Имайте предвид, че познатият ви RDP (инструмент за отдалечен дoстъп до Windows) е ограничен и не се ползва при споделеният хостинг. За услуги като виртуални и наети сървъри можете да го ползвате, тъй като това ще е основният инструмент, с който ще управлявате Windows базираните си сървъри.

Надежност и ресурси
По отношение на сървърните ресурси разликите между Linux и Windows споделен хостинг не са големи. Тук основното предимство за Linux е, че Windows изисква повече RAM, т.е. казано по-просто, тази OS отнема от количеството RAM, което сте определили на даден споделен сървър. Оперативната памет, разбира се, е един от компонентите.

Също така, независимо че и двете операционни системи са надеждни, при появата на бъгове, опитът ни доказва, че Linux се държи по-стабилно и проблемите се отстраняват по-бързо. При Linux проблемите се отстраняват от техническия ни екип, докато при Windows това се извършва със седействието на Microsoft или създателите на конкретния компонент.

Сигурност и защита
Имайте предвид сигурността. Важно е да знаете, че някои специалисти сочат Linux като по-малко атакуема от вируси операционна система и затова препоръчват използването й пред Windows. Независимо от разпространеното мнение, че Windows OS е предпочитана цел на хакерите, не е вярно, че Windows сървърите не са надеждни, тъй като защитата от вируси не зависи от вида операционната система, а от хостинг компанията. В ICN.Bg гарантираме 100% сигурност на вашия хостинг, не само с постоянен мониторинг на мрежата и сървърите, но и с защити от различни видове атаки.

Сега, след като знаете какви са особеностите, предимствата и недостатъците на двете операционни системи, сме сигурни, че ще направите най-добрия избор за споделен хостинг за своите проекти.

Етикети: #microsoft #open-source #windows-vs-linux #operativna-pamet #poddarzhka #hosting #hosting-sarvari #sarvarna-operatsionna-sistema #spodelen-hosting #otvoren-kod #operatsionna-sistema

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе