Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Какво е HTTP/2 и как помага на вашия сайт

Какво е HTTP/2 и как помага на вашия сайт

Какво е HTTP/2 и как помага на вашия сайт

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Време е да рестартираме браузъра и да се гмурнем отново в морето на технологичните новости, с които ICN.Bg винаги е в крак и предлага максимално бързо на своите клиенти. Както ви съобщихме, новият протокол HTTP/2 е наличен на всички сървъри на споделен хостинг. С какво подобренията в новия протокол задвижващ световната мрежа ще подобри работата на вашия сайт ще научим като разгледаме в дълбочина наследника на HTTP/1.1.

Какво наложи появата на HTTP/2?

Зареждането на уеб страница е доста по-ресурсоемко от всякога, а знаем, че визуализирането на цялото съдържане на сайта възможно най-бързо е трудно и отнема време. Това е така, защото HTTP/1.1 практически позволява само една заявка на една TCP връзка, което затруднява бързото и цялостно зареждане на съдържанието на даден сайт. Преди браузърите използваха множество TCP връзки, за да създадат паралелни връзки, а това означаваше само едно – по-голям брой заявки =дублиращо съдържание= забавена работа на браузърите. И така, след близо 15 годишна вярна служба на Мрежата, HTTP/1.1 протоколът е време да отстъпи място на подобрената си версия.

**Какво е HTTP/2?

**

HTTP/2 е първият ъпгрейд на Hypertext Transfer Protocol от 1999 година насам. Основната му цел е да подобри цялостното представянето на уеб сайтовете оптимизирайки работата на HTTP протокола или накратко по-оптимизиран и по-сигурен уеб. В същността си протокола не е променен – методологията, главните полета, кодовете за състояние, URL адресите и бисквитките работят по абсолютно същия начин като при HTTP/1.1. Тогава каква е разликата?

**Междинният протокол SPDY

**

SPDYВ търсене на решение за подобряване на скоростта на комуникация между браузъра и уеб сървъра и сигурността на данните Google създава SPDY протокола. Т. нар. „speedy“ протокол се фокусирани върху намаляване на латентността, подобрявайки множеството проблеми, с които не можеше да се справи първичният протокол. И така, ключовите предимства на SPDY естествено преминават в новосъздадения HTTP/2, одобрен и стандартизиран.

HTTP/2 протоколът, който ще промени главоломно Интернет трафика към днешна дата вече е ТУК.

**yes Предимства на HTTP/2 и с какво те помагат на сайта ви

**

HTTP2Източник: nginx.com

  • HTTP/2 е бинарен (двоичен), а не текстови протокол, правейки го по-кратък и производителен - за вашият сайт това означава, че нуждата от допълнително преоразмеряване на информацията отпада, а с това се ускорява работата на сайта;
  • Използва една единствена мултиплексирана връзка към един домейн вместо множество връзки за всеки файл;
  • Компресирани хедъри със специално създадения HPACK помага за намаляване обема на постоянно обменящите се хедъри между сървъра и клиента, което отново е от значение за бързината на сайта;
  • HTTP/2 има сложна схема на приоритизиране - подаваме към браузърите коя информация приоритетно да се зарежда спрямо друга. Например, задаваме на браузър, поддържащ HTTP/2 първо да зареди HTML-a за страницата, след това CSS и JavaScript-a, а за края да остави изображенията. Тази подредба позволява браузърите да зареждат страниците максимално бързо.

Етикети: #бързина-на-сайт #https #скорост-на-зареждане #https #Hosting#http2

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе