Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Какво е уеб сайт?

Какво е уеб сайт?

Какво е уеб сайт?

В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това и какви са възможностите, които ще даде на бизнеса ви вашата професионална страница? Ще дообогатим представите ви за това що е уебсайт, кои са неговите елементи и ще ви дадем няколко основни причини да създадете своя първи уебсайт, лесно и бързо, само с няколко клика.

Защо според вас хората посещават един уебсайт? Най-вече, за да намерят необходимата за тях информация и да открият продуктите и услугите, които ги интересуват. А aко притежавате собствен бизнес, то информацията, която представяте в интернет пространството, е от критично значение за неговото присъствие, откриваемост, за неговия имидж и репутация.

Какво е уеб сайтът?

Уеб сайтът представлява сбора/съвкупността от файлове, страници, менюта, подстраници, които се обединяват под едно общо домейн име.

Всички файлове се хостват на сървър в интернет пространството, от който потребителите достъпват сайта.

Достъпът се осъществява чрез уеб браузър, който представя графичната среда или потребителския интерфейс на сайта, изграден посредством HTML код. Ако скелетът на уеб сайта е построен на база HTML, то стилът, цветовите схеми, декоративните и графични елементи и всички шрифтове се представят от CSS (Cascading Style Sheets) – език, който предоставя множество възможности за създаване на комбинации от стилове, обличащи съдържанието в подходяща, хармонична визия.

Уеб сайтът може да бъде силно интерактивен, за което допринасят основно скриптовите езици, като най-често се използват PHP, Pyton, Perl и JS. Множество сайтове се ползват от силата на програмния код, за да представят богата мултимедия, игрални приложения, 3D визуализации и панорами на реални обекти, местности, онлайн магазини или различни лайф стрийм медии, като радиа и телевизии.

Основната функция на сайта е да представя една организация, нейните продукти и услуги, един блог или една уеб базирана платформа и да доставя важно за онлайн потребителите съдържание.

За да се сдобиете със собствен уеб сайт, бихте могли да опитате да го създадете сами или да наемете съответните специалисти, които да ви го разработят от самото начало. Можете да видите как да направите своя първи сайт с помощта на платформата WordPress или чрез нашия Sitebuilder, с помощта на когото много лесно и бързо можете съвсем сами да създадете своя сайт. Първият месец използвайте SiteBuilder абсолютно безплатно.

promo banner hosting

Вземи Хостинг за твоя сайт с 20% отстъпка с код: webhosting2020

Какво е домейн името?

*Домейн името е най-общо казано адресът на вашия уебсайт или уникалното име**, с което ще се отваря страница ви в Интернет. Домейн имената разполагат с различни разширения, от които можете да изберете това, което отговаря най-точно на вашия проект - например .biz за бизнес, .com за commercial/търговия *и т.н. Изберете вашето уникално домейн име от тук

Не пропускайте да прочетете: Кои са важните стъпки при управлението на вашето домейн име?

Как работят домейн имената?

Когато изписвате домейн името на сайта, който искате да отворите, в адресната лента най-отгоре на браузъра, вие изпращате заявка към сървъра, на който се намира този уеб сайт. В резултат сървърът изпраща желаното съдържание като отговор на подадената заявка. То може да бъде файл, част от уеб апликация, вътрешна страница от сайт и други. Научете всичко за това как работи Интернет и каква е ролята на DNS сървърите и домейн имената.

Кои са видовете уеб сайт?

Уебсайтът може да бъде разграничен в три основни типа – статичен, уеб апликация (web application) и система за управление на съдържанието content management systems CMS :

  • *Статичен* – представлява сбор от документи и страници, които се намират в директория на един публичен уеб сървър.
  • *Уеб апликация* - те са динамични и при тях автоматично се прави обработка на информацията, преди тя да бъде изпратена към браузъра. Най-популярни примери за уеб апликация са платформата Facebook, онлайн игрите и приложенията.
  • Система за управление на съдържанието – съчетава особености от горепосочените 2 типа. Характерното при CMS, че тази апликация симулира събиране на документи/файлове. Ще дадем пример с блог – апликацията извлича съдържанието на поста от базата данни и я изпраща на вашия браузър все едно е един единствен документ (страница) , а той я визуализира без да има каквато и да е разлика за потребителя.

Как сайтът ви се достъпва посредством Мрежата?

Поддържането на уебсайт е доста трудна задача за обикновения потребител и тук идва моментът да отбележим големия принос на компаниите, предоставящи бърз и сигурен уеб хостинг, които осигуряват безпроблемно, ефективно и непрекъсваемо доставяне на бизнес страница ви. Те решават вашите проблеми при разполагането на един уебсайт и неговото надеждно доставяне до интернет потребителите.

Вижте още: Какво е уеб хостинг

Хостинг услугите включват осигуряване на физически машини, обезпечаване на мрежовата инфраструктура и други съпътстващи услуги и екстри, които подобряват, защитават или оптимизират онлайн проектите, които се хостват. Компютърните машини, които се използват, са бързи и мощни сървъри с високи параметри, които съхраняват файловете, необходими за управлението на уебсайта, заедно със софтуера, който се използва, за да се доставят файловете.

Ако искате да сте в крак с най-актуалните технологични нововъведения и да управлявате уебсайт върху хостинг оборудване от последно поколение, то хостинг компаниите са тези, които ще ви съдействат във вашето начинание. Основните предимства от използването на уеб хостинг услуги от авторитетни доставчици се свързват с улесняване на клиентите от гледна точка на настройване, обслужване, поддържане на сървъра, както и спестяване на време и пари, които можете да инвестирате в други важни за бизнеса ви дейности.

Какви са основните предимства за бизнеса от поддържането на уебсайт?

  • *Повишаване на разпознаваемостта на вашия бизнес и продуктите и услугите ви.* Силното онлайн присъствие е задължителна част от представянето на вашия бизнес. Само с помощта на един уебсайт, вашият бизнес ще бъде видим по целия свят. Наличието на един интуитивен и добре структуриран сайт ще помогне потребителите да ви разпознават и откриват по-лесно, ще повиши вашия имидж и репутация. Това ще доведе и до увеличаване на броя на клиентите ви.
  • *Повишаване на продажбите. *По-голямата популярност и по-големият трафик към вашия сайт ще доведат и до покачване на продажбите.
  • *Отличаване от конкуренцията. * - Един добре структуриран сайт с красив дизайн и актуална информация ще ви помогне да изградите конкурентни предимства пред всички останали ваши потенциални конкуренти.
  • *Създаване на база данни. * - Това е вашият шанс да създадете основна база данни с клиенти, които имат интерес към вашия продукт или услуга. С помощта на тези данни можете да направите ежемесечен бюлетин (newsletter) и да поддържате интереса към себе си, като изпращате подходяща информация с новостите около вашия бизнес или интересна информация, която да бъде полезна на клиентите ви.
  • *Постоянен достъп до вашите продукти и услуги. * Използвайки услугите на авторитетен хостинг доставчик, клиентите ви ще имат постоянен достъп до услугите и продуктите ви.
  • *Рекламиране с ограничен бюджет. * Наличието на уеб сайт ви помага да рекламирате бързо в онлайн пространството, посредством Google, Facebook кампании и банери, които да насочват потребителите към вашия сайт.
  • * Връзка към профилите в социалните мрежи. * Вашият сайт задължително трябва да бъде свързан с всичките ви профили в различните социални мрежи, с които оперирате. Това е най-достъпният начин да достигнете до възможно най-много хора и те да имат повече опции да се запознаят с вас и вашия бизнес.

Каква е разликата между Уеб страница и Уеб сайт?

Уеб страница - представлява единичен документ, намиращ се в интернет пространството. Уеб страницата (или интернет страницата) е част от уеб сайта. Тя може да бъде форматирана с текст, видео или може да бъде напълно празна.

Уеб страниците се използват, за да бъдат онлайн източници на новини или реклами, като всяка отделна страница има точно определен URL адрес. Адресът на страницата винаги зависи от домейн името на уеб сайта.

Уеб сайт? - представлява сбор от различни уеб страници, които са свързани помежду си. Те се намират на един и същ домейн адрес.

Един фирмен уеб сайт може да има различни страници:

• Заглавна страница

• Страница за контакти

• Страница с информация за конкретната фирма

• Страница с продукти или страница с услуги

Етикети: #страница #internet #cms #wordpress #web-hosting #domain #site #business #website #разширение #апликация #web-page

Абонирай се за бюлетина ни!

Получавай първи най-актуалната и полезна информация за твоя онлайн бизнес!

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе