Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Какво е уеб сайт?

Какво е уеб сайт?

Какво е уеб сайт?

В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от онлайн присъствието и какви са възможностите, които ще даде на бизнеса ви вашата професионална уеб страница? Ще дообогатим представите ви за това що е уеб сайт, кои са неговите елементи и ще ви дадем няколко основни причини да създадете своя първи уебсайт, лесно и бързо, само с няколко клика.

Защо според вас хората посещават един уебсайт? Най-вече, за да намерят необходимата за тях информация и да открият продуктите и услугите, които ги интересуват. А aко притежавате собствен бизнес, то информацията, която представяте в интернет пространството, е от критично значение за неговото присъствие, откриваемост, за неговия имидж и репутация.

Какво е уеб сайтът?

Уеб сайтът представлява съвкупността от файлове (снимки), страници, менюта, подстраници, които се обединяват под едно общо домейн име (име на сайта ви).

Запазете името за своя сайт още сега!

Всички файлове се хостват на сървър в интернет пространството, от който потребителите достъпват сайта. Качественият хостинг (мястото където се съхраняват файловете на сайта ви) гарантира, че сайта ви ще бъде достъпен по всяко време от всяко място за вашите потребители.

Достъпа се осъществява посредством браузър. При написването на вашето име в интернет, браузъра зарежда сайта ви, като достъпва сървъра, където се съхраняват файловете.

Основната функция на сайта е да представя една организация, нейните продукти и услуги, един блог или една уеб базирана платформа и да доставя важно за онлайн потребителите съдържание.

Как да имате собствен сайт?

Два са начините, по който можете да се сдобиете със собствен сайт.

Вземете сега ICN.Bg Sitebuilder напълно безплатно за първия месец. Тествайте услугата, разработете своя сайт напълно безплатно.

  • Можете да се обърнете към специалисти - има много дизайнерски и уеб студия, които ще ви предложат перфектна изработка на сайта ви, като ще разберат в детайли какво искате да изразява той и ще го визуализират по желания от вас начин.

При всички случай, който и от двата варианта да изберете, ще ви е нужен домейн и хостинг, където да се разположи сайта ви.

promo banner hosting

Вземи Хостинг за твоя сайт с 20% отстъпка с код: webhosting2020

Какво е домейн името?

Домейн името е най-общо казано адресът на вашия уебсайт или уникалното име, с което ще се отваря страница ви в Интернет.

Домейн имената разполагат с различни разширения, от които можете да изберете това, което отговаря най-точно на вашия проект - например .biz за бизнес, .com за commercial/търговия , .eu ако искате да развивате бизнеса си в европейския съюз, .bg, .site, .fun и т.н.

Изберете вашето уникално домейн име от тук

Не пропускайте да прочетете: Кои са важните стъпки при управлението на вашето домейн име?

Как работят домейн имената?

Когато изписвате домейн името на сайта, който искате да отворите, в адресната лента най-отгоре на браузъра, вие изпращате заявка към сървъра, на който се намира този уеб сайт. В резултат сървърът изпраща желаното съдържание като отговор на подадената заявка. То може да бъде файл, част от уеб апликация, вътрешна страница от сайт и други.

Научете всичко за това как работи Интернет и каква е ролята на DNS сървърите и домейн имената.

Кои са видовете уеб сайт?

Уебсайтът може да бъде разграничен в 2 основни типа

  • Статичен уеб сайт - при този тип сайтове, нямате възможност лесно и бързо да редактирате и добавяте информация. Ако бизнеса ви не изисква динамична намеса и актуализация на съдържанието и той се ползва за визитна картичка на бизнеса ви, то статичния сайт е подходящ за вас.
  • Динамичен уеб сайт - при този вид сайтове, имате изградена платформа, от където можете сами да редактирате съдържанието, да въвеждате продукти или да актуализирате информация. Обикновено електронните магазини и блог сайтовете изискват динамичен сайт.

Как сайтът ви се достъпва посредством Интернет?

Поддържането на уеб сайт не е лесна задача. И тук идва моментът да отбележим големия принос на компаниите, предоставящи бърз и сигурен уеб хостинг, които осигуряват безпроблемно, ефективно и непрекъсваемо доставяне на бизнес страница ви. Те решават вашите проблеми при разполагането на един уеб сайт и неговото надеждно доставяне до интернет потребителите.

Вижте още: Какво е уеб хостинг

Хостинг услугите включват осигуряване на физически машини, обезпечаване на мрежовата инфраструктура и други съпътстващи услуги и екстри, които подобряват, защитават или оптимизират онлайн проектите. Или казано с други думи - хостинга предоставя мястото за съхранение на файловете ви, като гарантира непрекъсната достъпност до тези файлове, оптимизират скоростта на сайта ви, за да се зарежда той бързо за потребителите ви, предпазва ви от злонамерени атаки и хакване на сайта, а също така ви дава и възможността да създадете собствени мейли към вашия домейн от рода на - office@yourdomain.com.

Основните предимства от използването на уеб хостинг услуги от авторитетни доставчици се свързват с улесняване на клиентите от гледна точка на настройване, обслужване, поддържане на сървъра, както и спестяване на време и пари, които можете да инвестирате в други важни за бизнеса ви дейности.

Какви са основните предимства за бизнеса от поддържането на уеб сайт?

Повишаване на разпознаваемостта на вашия бизнес и продуктите и услугите ви. Силното онлайн присъствие е задължителна част от представянето на вашия бизнес. Само с помощта на един уеб сайт, вашият бизнес ще бъде видим по целия свят. Наличието на един интуитивен и добре структуриран сайт ще помогне потребителите да ви разпознават и откриват по-лесно, ще повиши вашия имидж и репутация. Това ще доведе и до увеличаване на броя на клиентите ви.

Не забравяйте, че ако имате домейн и хостинг е задължително да създадете и мейл акаунти към вашия домейн - пример: Office@yourdomain.com. Винаги наличието на мейл към вашето домейн име носи добър имидж за бизнеса ви.

Каква е разликата между Уеб страница и Уеб сайт?

Уеб страница - представлява единичен документ, намиращ се в интернет пространството. Уеб страницата (или интернет страницата) е част от уеб сайта. Тя може да съдържа текст, видео, различни картинки.

Уеб страниците се използват, за да бъдат онлайн източници на новини или реклами, като всяка отделна страница има точно определен URL адрес. Адресът на страницата винаги зависи от домейн името на уеб сайта.

Уеб сайт? - представлява сбор от различни уеб страници, които са свързани помежду си. Те се намират на един и същ домейн адрес.

Един фирмен уеб сайт може да има различни страници:

• Заглавна страница

• Страница за контакти

• Страница с информация за конкретната фирма

• Страница с продукти или страница с услуги

От какво още се нуждае един сайт?

В последните години всички най-нови концепции в съвременния маркетинг са насочени към изграждането на отношения с клиента, създаването на добавена стойност за услугите или продуктите, които са предназначени за него, както и цялостното му преживяване и потребителският път, който той трябва да измине.

Съществуват специални техники, с които вече можете да определите профила на идеалния клиент за вашия бизнес. Така наречената Buyer Person-a се дефинира след събирането, синтензирането и анализирането на различен тип данни, спрямо конкретните цели и пазарната ниша, за която е създадена.

Виж повече: Защо да дефинираме Buyer Persona и каква е ролята на проучванeто в този процес?

Повишаване на продажбите. - По-голямата популярност и по-големият трафик към вашия сайт ще доведат и до покачване на продажбите.

Вижте статията ни: 34 тактики за генериране на трафик към вашия уебсайт

Отличаване от конкуренцията. - Един добре структуриран сайт с красив дизайн и актуална информация ще ви помогне да изградите конкурентни предимства пред всички останали ваши потенциални конкуренти.

Не пропускайте да обърнете подобаващо внимание и на цветовете, които използвате за вашия сайт. Ако те не са добре подбрани и дразнят потребителското око, ще загубите ефекта от добрата структура.

Бонус: Всеки сайт има свое лого, което засилва неговата бранд идентичност. Логото представлява графичният облик на всеки един бизнес пред света. Най-добре е да заложите на уменията на професионален дизайнер при направата на вашето лого. Ако нямате предвиден за това бюджет, винаги можете да си направите атрактивно лого и сам с помощта на безплатни logo-makers програми. Виж повече: Направи сам атрактивно лого за твоя сайтНаправи сам атрактивно лого за твоя сайт!

Всяка марка трябва да има своя бранд идентичност, това са качествата или отличителните белези, които ви разграничават от всички останали конкуренти на пазара. Логото и цветовете първи изграждат образа на всеки един бранд в очите на потребителите. Затова днес ще ви представим някои от основните цветове и каква допълнителна стойност носят те на нас хората на подсъзнателно ниво.

Виж повече - Психология на цветовете и как те влияят на потребителското мислене?

Създаване на база данни от клиенти. - Това е вашият шанс да създадете основна база данни с клиенти, които имат интерес към вашия продукт или услуга. С помощта на тези данни можете да направите ежемесечен бюлетин (newsletter) и да поддържате интереса към себе си, като изпращате подходяща информация с новостите около вашия бизнес или интересна информация, която да бъде полезна на клиентите ви.

Виж повече: Как да направим нюзлетър и защо е полезен за вашия бизнес?

Рекламиране с ограничен бюджет. - Наличието на уеб сайт ви помага да рекламирате бързо в онлайн пространството, посредством Google, Facebook кампании и банери, които да насочват потребителите към вашия сайт.

Връзка към профилите в социалните мрежи - Вашият сайт задължително трябва да бъде свързан с всичките ви профили в различните социални мрежи, с които оперирате. Това е най-достъпният начин да достигнете до възможно най-много хора и те да имат повече опции да се запознаят с вас и вашия бизнес.

Етикети: #страница #internet #cms #wordpress #web-hosting #domain #site #business #website #разширение #апликация #web-page

Абонирай се за бюлетина ни!

Получавай първи най-актуалната и полезна информация за твоя онлайн бизнес!

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе