Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Въведение в Plesk панела на ICN.Bg

Въведение в Plesk панела на ICN.Bg

Въведение в Plesk панела на ICN.Bg

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Потребителите на услугата споделен хостинг добре познават cPanel - най-разпространеният панел за управление на споделен хостинг. Този път ще ви покажем алтернатива на cPanel - Parallels Plesk Panel, който можете да използвате за споделен ASP.Net хостинг. Той е онлайн уеб базирано приложение, чрез което потребителят лесно управлява функционалностите на своя хостинг акаунт. Чрез него се създават пощенски кутии, MySQL и MSSQL бази данни, поддомейни, качване на файлове, смяна на парола и други. Как да работите с Plesk и какво можете да правите с него, четете тук.

Повече от 20 на 100 от глобалните хостинг доставчици по света използват Parallels Plesk Panel, като той е Windows базиран уеб хостинг конролен панел, които осигурява графичен интерфейс и подобна функционалност, която предлага cPanel. Plesk Panel се разделя на 2 интерфейса - функционалност за администратори и за крайни потребители, отделно самата платформа на Windows се управлява през „Отдалечен достъп“ (RDP).

screenshot website

С помощта на Parallels Plesk Panel се контролира, както потребителския уеб сайт, така и конфигурацията на услугите, които се поддържат на хостинг сървъра. За тази цел има нива на достъп - администраторите могат да управляват и конфигурират целия хостинг сървър, а клиентите - своите уеб сайтове.
Plesk Panel е проектиран да функционира както на споделен хостинг, физически сървър (нает и колокиран), така и на cloud хостинг (управляем виртуален сървър).

Влизане в Parallels Plesk Panel
При първо влизане в Parallels Plesk Panel, за да се използва криптирана връзка между браузъра на потребителя и сървъра трябва да се изпише следния адрес: https://domainname.com:8443/ Символът двоеточие след IP адреса или името на домейна обозначава специфичен порт номер. Тези номера на портове са отговорни за преноса на пакети от данни между два компютъра за специфични процеси, протичащи и на двете машини.

Тук можете да разгледат основни функционалности към услуга споделен хостинг в един Parallels Plesk Panel контролен панел:

plesk1

Първия таб от контролния панел е раздела „Акаунт“ (Account), който съдържа следната информация:

  • Име на Абоната (Subscription name) - всеки един абонат в панела е обвързан от домейн името на основния уеб сайт създаден под абоната;
  • Дата на създаване (Setup date) - датата на която е активиран абоната на хостинг акаунта;
  • Име на плана (Plan name) - името на хостинг плана към които акаунта е абониран;
  • Статус (Status) - този статус се показва, когато контролния панел е интегриран с билинг системата на един хостинг доставчик. Абоната може да има няколко статуса и най-често срещания е „Активен“ (Active), “В очакване“ (Pending) и „Провален“ (Failed). Ако абоната е в активен статус, то може да се работи нормално с хостинг акаунта. Ако той се намира в статус в очакване, то е необходимо да се изчака малко време преди да се започне работа с акаунта. Ако е в статус провален, то е необходимо да се обърнем към конкретния хостинг доставчик за съдействие;
  • Разпределени и използвани ресурси на хостинг акаунта

В първия таб на контролния панел в раздела „Статистика“ се съдържа още с информация относно ресурсите, които използва вашия хостинг план:

  • Дисково пространство (Disk space)

Общият размер на дисковото пространство, разпределено в профила на абонамента на хостинг акаунта. Това включва всички данни, свързани с уеб сайтове, пощенски акаунти, приложения, архивиране, както и лог файлове.

  • Трафик (Traffic)

Tова е общия размер на данните в мегабайти, които могат да бъдат прехвърлени месечно от всички уеб сайтове.

plesk2
От Plesk Panel можете лесно да управлявате своите домейн имена.

  • Домейни (Domains)

това е броят на уеб сайтове, които могат да се намират на хостинг акаунта като основен домейн, допълнителни домейни и домейн имена от второ ниво, като например: domainname.com и www.domainname.com;

  • Поддомейни (Subdomains)

това е броят на допълнителните уеб сайтове, които са от трето ниво на домейните, като пример може да се подаде: news.domainname.com;

  • Паркирани домейни (Domain aliases)

това е броят на допълнителните имена на домейни, които могат да бъдат създадени, за да бъдат насочени към един от уеб сайтовете.
Например: domainname.fr и domainname.de може едновременно да отварят и зареждат уеб сайта domainname.com;

Plesk3

Какво още можете да правите с Plesk Panel, четете в следващите статии от поредицата специално подготвена от нашия Friendly Geeks екип!

Услугата ASP.NET хостинг вече не се предлага от хостинг компания ICN.Bg Етикети: #hosting #domain #parallels-plesk-panel #subdomains #poddomejni #cloud-hosting #domains

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе