Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Статичен или динамичен сайт – кое да избера?

Статичен или динамичен сайт – кое да избера?

Статичен или динамичен сайт – кое да избера?

| Friendly Geeks съвети

Сайтовете се делят на статични и динамични по тяхната най-обща функционалност и техническите методи за изграждане.

При статичния всяка от страниците се изгражда по отделно в самостоятелен файл, на който се разполага цялото съдържание като текстове, снимки, и т.н.

При динамичния оформлението и неговата навигация се управляват от един общ шаблон. Разликата е в това , че всяка отделна страница се съдържа в бази данни, които се появяват едва, когато потребителят кликва върху определената страница и данните се сглобяват „динамично“, за да я визуализират.

В днешната статия ще разгледаме до най-малката подробност какви са разликите по между двата типа уеб сайтове, какви са предимствата и какви са недостатъците им.

Ще научите и как да преминете от динамичен WordPress към статичен сайт. Подбрали сме и полезни плъгини, които ще ви помогнат в процеса на конвертиране.

Не забравяйте, че независимо дали ще се спрете на динамичен или статичен сайт, ще имате нужда от сигурен и надежден хостинг. А сега нека започваме:

Какво е статичен сайт?

Статичните сайтове са изградени и написани основно на HTML - представлява програмен език, посредством който се структурира визия от текстово съдържание и изображения.

В зависимост от нуждите си, можете да използвате и други допълнителни програмни езици, като CSS например. Ако желаете страниците ви да са една идея по-разчупени за потребителите, използвайте JavaScript.

При статичния сайт липсва административна система за управление на съдържанието, което означава че неговото съдържание може да бъде променяно само от уеб дизайнера, който го е изработил или от друг специалист, притежаващ нужните технически познания за тази цел.

Този тип сайт е подходящ за изработката на лични, информационни или представителни уеб страници, чието съдържание не се нуждае от ежедневно обновяване.

Предимства на статичния сайт

 • Позволява пълна свобода относно дизайна – това означава, че можете да правите каквито пожелаете промени по външния му вид;

 • По-добро оптимизиране в търсещите машини на всяка отделна страница;

 • Бърза скорост на зареждане – причината за това е, че липсва допълнителна сървърна обработка и връзка с база данни, както например е при динамичните сайтове. Зареждането на един добре направен статичен сайт е в пъти по-бързо в сравнение със зареждането на един добре направен динамичен;

 • Разполагате с резервно копие на информацията си което може да се съхранява дори на вашия компютър, защото архивът е малък;

 • Миграцията на сайта ви, в случай, че имате нужда от това, става много по-лесно;

 • Възстановяването на информацията става за минути, в сравнение с динамичния уеб сайт и това се дължи на факта, че възстановяването от бекъп протича по-бързо, понеже не трябва да възстановявате бази данни, а само файловете.

 • Значително по-защитени са от хакерски атаки.

Недостатъци на статичния сайт:

 • Актуализациите се осъществяват много по-трудно, защото е необходима директната намеса на уеб дизайнерите ви;

 • Имате ограничения откъм функционалности, които биха могли да подобрят потребителското изживяване и да улеснят работата ви (като филтриране например, търсения и т.н.).

Какво е динамичен сайт?

Този тип сайтове са едни от най-желаните сред онлайн потребителите. За разлика от статичния, при динамичния дизайнът и цялостното оформление на сайта, включително навигацията, се дефинират в отделен темплейт. Съдържанието на всяка една от страниците се съдържа в база данни, от където се “ извиква” за динамично генериране на страницата.

Администраторът има правомощия да управлява съдържанието благодарение на CMS система. Вече сме говорили за това какво представляват този тип системи.

Съкращението идва от „Content Management System и представлява готов софтуерен продукт за управление на съдържание, който може свободно да се използва от потребители без задълбочени технически познания и без каквото и да било програмиране.

Научи повече: Какво е CMS система?

Причината да е толкова достъпна е, че CMS представлява вече изградена система за създаване на нови страници, съхранение на изображения и всичко, от което всеки един сайт се нуждае.

Съществуват различни видове CMS системи като Drupal, Joomla, Magento, OpenCart и др. Но знаете ли, че най-известната CMS система в цял свят е WordPress? 39 % от всички уеб сайтове са изградени в платформата. Ако и вие искате, разгледайте нашето Пълно Ръководство – Как да си направя WordPress сайт. Ще научите всичко за основните функционалности на платформата, нейната защита, от къде да теглите плъгини, как да си изберете подходяща тема, защо е важен хостингът и защо домейнът има ключова рокля за всеки сайт.

Предимства на динамичния сайт:

 • Dynamic уеб сайтовете са по-достъпни за управление, допълване на функционалностите и допълване на съдържанието за хора, които не са уеб дизайнери.

 • Разполагате с всякакви допълнителни функционалности, които биха могли да подобрят потребителското изживяване и да улеснят работата ви с него.

Недостатъци на динамичния сайт:

 • Зареждането на страниците става по-бавно, защото съдържанието на всяка от тях се намира в база данни, които се активират или показват при „извикване“ от потребителя за динамичното генериране на страницата;

Защо това е така? Образно казано, когато кликнете на една статия, например от менюто, CMS системата „извиква“ от базите данни съдържанието и страницата се визуализира, след което се изпраща на потребителя.

Досега разгледахме какви са предимствата и недостатъците на статичния и динамичния сайт. Факт е, че най-често използваните сайтове са динамичните. В последните години обаче и статичните започват да набират скорост.

Съвет: Преди да превърнете сайта си от динамичен в статичен е желателно да направите backup, за да сте сигурни, че всичките данни и информация ще се запазят.

Ако искате да превърнете динамичния си сайт в статичен, е необходимо да използвате Static site генератор. Нека разгледаме заедно какво всъщност представлява той:

Какво е Static site generator?

Статичният генератор представлява инструмент (tool), който превръща сайтовете в HTML въз основа на сурови данни и различен набор от готови шаблони.

Не знаеш какво е HTML? Това е един от основните термини, когато говорим за WordPress. Научи неговото значение и се запознай с 26-те основни термина.

Казано с други думи автоматизира кодирането на страниците и те са готови за употреба, без необходимост от допълнителна намеса, което ги прави и много бързи за зареждане. Static site generator-ите всъщност са алтернатива на CMS системите, каквато е WordPress.

Предимства на статичния сайт генератор:

 • По-добро представяне (ефективност) – зареждането на страниците става по-бързо поради фактът, че всяка една от тях е предварително кодирана и не се губи време данните да се обработят и „извикат“ от сървъра;

 • Персонализиране – не съществуват шаблонни ограничения като при CMS платформите и разработчиците могат да създадат шаблон, който да отговаря конкретно на техните индивидуални нужди за сайта;

 • Lighter Backend – не изискват задълбочени кодиране.

Недостатъци на статичния сайт генератор:

 • Ограничен брой готови шаблони;

 • Може да отнеме една идея повече време да стартирате своя сайт;

 • По-трудоемко е за потребителите без технически познания да управляват своя интерфейс.

До тук разгледахме какво представляват статичните и динамичните сайтове, какви са техните преимущества и недостатъци. Научихте какво представляват и сайт генераторите. Предстои да разгледаме как най-известната CMS платформа в света може да се превърне в сайт генератор за статични сайтове. Да, прави сте, става въпрос именно за WordPress.

Защо да използваме WordPress като static site generator?

Wordpress е най-предпочитаният избор от потребителите. В днешната статия ще ви покажем инструменти, с които можете да преобразите своя WordPress сайт в статичен.

Ще увеличите значително скоростта му, което ще се отрази много добре и на неговото класиране в търсачките.

Знаете, че WordPress е сред основните мишени на хакерите, защото е предпочитана платформа от потребителите в цял свят.

Научи повече: Кои са топ 5 най-опасните кибер атаки за WordPress сайтове и как да ги предотвратим?

Статичните сайтове обаче не са никак привлекателни за онлайн недоброжелатели. Превръщането на един WordPress сайт в статичен означава, че не трябва да се притеснявате за ъпдейта на плъгини и темите, които в годините се явяват едни от най-честите уязвимости при сайтовете.

6 WordPress site generators

Ако искате да преобразите своя динамичен WordPress сайт в статичен, нека разгледаме няколко предложения за WordPress site generator-и, който ще са ви от полза.

1. Simply Static

Simply Static site generator

Simply Static работи на принципа на уеб роботите. Винаги започва от началната страница на сайта и следва връзки към всички други страници, на които създава статични копия като включва всички изображения, CSS и JS файлове и всички файлове, към които открие връзка.

На практика плъгинът записва финалния HTML код, който съдържа полученото от базата данни съдържание. Затова при зареждане в браузър статичната версия на страницата работи забележимо по-бързо от съответната WordPress страница.

Не забравяйте, че вашият сайт има нужда от сигурен и бърз WordPress хостинг.

Интересно: Simply Static ви дава възможност да работите върху страниците си, дори когато нямате интернет връзка. Опцията е полезна, ако например ви предстои пътуване до дестинация без интернет, а се налага да работите по публикации. Научи как да превърнеш WordPress сайта си в статичен стъпка по стъпка със Simply Static - генератор на статични WordPress сайтове.

2. Strattic

Strattic site generator

Strattic е подходяща опция за всеки, който иска да превърне WordPress сайта си в статичен. Зад него стои израелска компания, която през 2020 г. се похвали, че са събрали 6.5 милиона долара, което само по себе си говори за нуждатите на потребителите.

Интегриран е за работа с полезни плъгини като Gravity Forms , който представлява плъгин за формуляри и контактни форми. Ако искате да запазите коментарите на своя сайт, защото са ключов елемент от комуникацията с клиентите и потребителите ви, можете да се доверите на плъгина Disqus.

Можете да тествате Strattic безплатно за 30 дни. Ако имате един WordPress сайт цената му на месец е 35 долара, а за повече е 225 долара на месец.

3. WP2Static

WP2Static site generator

WP2Static е безплатен плъгин и предлага статична версия на вече работени динамични уебсайтове, като комбинира вашите активни шаблони и теми. Ще имате пълен достъп до плъгините и до WordPress темите. Осигурява ви необходимата защита.

И тук скоростта е най-забележителното предимство на статичните сайтове, които създавате с плъгина. Позволява им да поемат по-голям трафик. Ако не правите регулярно промени по своя сайт, WP2Static е чудесен избор за вас.

4. Gatsby

Gatsby site generator

Gatsby е сред водещите WordPress статични генератори в индустрията. Различава се с това, че инструментът работи както онлайн, така и офлайн, което го прави изключително гъвкава опция за всички WordPress потребители.

В документацията ще намерите всички необходими стъпки, които се изискват от вас. Подходящ е за работа с Linux, Mac и Windows.

5. Eleventy

Eleventy site generator

Eleventy или 11ty е генератор, който е направен на JavaScript, което означава, че ще се нуждаете от node.js, за да работите с инструмента. Топ приоритет на плъгина е доброто представяне на всеки сайт, който се е докоснал до него.

На официалния сайт на 11ty ще можете да разгледате примерни страници на проекти, които вече са му се доверили. Шаблоните изглеждат абсолютно професионални и никога няма да предположите, че става въпрос за статичен сайт.

6. Nikola

Nikola site generator

Nikola е следващият избор в нашия списък, върху който искаме да спрем вашето внимание. Притежава user-friendly интерфейс.

Включва функционалности, които ще осигурят желания вид на вашия сайт ( включително коментари, таг категории, архиви и др.) Написан е на един от най-известните програмни езици Phyton и е безплатен за употреба. Опитайте да създадете своя статичен сайт с него, няма да съжалявате.

Надяваме се, че сме ви били полезни с нашата статия, ако се чудите дали да изберете динамичен сайт или статичен сайт. Не забравяйте, че което и от двете да изберете, имате нужда от надежден хостинг доставчик.

Ако имате въпроси при избирането на подходящ WordPress хостинг план, не се колебайте да се свържете с нас на имейл: support@icn.bg. Ще ви дадем ценни съвети за нуждите на вашия сайт.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе