Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Съвършеният уебсайт

Съвършеният уебсайт

Съвършеният уебсайт

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Как изглежда един съвършен сайт?

Разбира се този въпрос е малка шега защото има безброй верни отговори, което го прави безсмислен ако се възприеме сериозно.

Затова аз ще ви предложа моето мнение, базирано на моите лични наблюдения и опитности в създаване и оптимизиране на сайтове, писане на статии и няколко годишен професионален опит в хостинг бизнеса.

Когато казвам мои лични наблюдения имам също така в предвид и съгласието ми с тезите на доказани от времето маркетинг експерти като Ken Evoy, Corey Rudl, Jacob Nielsen, Ralf Wilson, Bob Bly, Maria Veloso, James Martell и много други.

Как търсещите машини виждат една уеб страница?

Интернет е царството на търсещите машини.

Съвършеният сайт на първо място трябва да следва инструкциите на търсачките или по-скоро на Google, тъй като реално това е търсещата машина, която определя задава темпото в бизнеса.

Какво вижда една машина в един сайт?

Само и единствено код – PHP, HTML, CSS, JAVASCRIPT и пр.

В този код търсещата машина трябва да открие за какво се отнася уеб страницата, доколко ценна информация съдържа тази страница и да я сравни със съществуващите вече страници на тази тема.

Това търсещата машина прави като сравнява свой алгоритмичен шаблон, изграден на базата на супер сложни текстови филтри, със съдържанието на сайта.

Звучи малко сложно, но точно това прави googlebot – изчислява стойността на съдържанието спрямо заложените собствените алгоритми.

Това, което току що казах е изключително важно – няма значение какво ти мислиш за твоя сайт, важното е какво мисли Google.

Затова много добра и полезна практика е да отделиш време и да се запознаеш с инструкциите на Google относно това какво представлява един полезен и качествен сайт, преди да си загубиш времето (и парите) с глупостите на 'експерти' чиито собствен сайт е безплатен CMS.

Резултата от това сравнение определя мястото на уеб страницата в индекса на търсещата машина за съответната ключова фраза.

Така че много преди един потребител да намери вашият сайт, той вече е оценен и подреден според алгоритмите на търсещите машини и до голяма степен тази оценка определя и съдбата на сайта – успех или провал.

Най-общо три са критериите, от които се интересуват търсещите машини ако и Google да сподели преди около две години, че взима под внимание над двеста отделни параметъра.

 1. Валиден код и оптимизация
 2. Линкове
 3. Поведение на посетителите на сайта

Като най-голяма тежест се дава на линковете от други сайтове, на които ще отделим достатъчно внимание в поредица от статии.

Обърнете внимание, че тук представяме логиката, по която търсещата машина вижда един сайт. Google не са просто група хора, а топ програмисти, аналитици, математици и администратори, които създават и усъвършенстват една супер сложна машина, скрипт, текстов браузер – накратко googlebot.

Всеки, който се опита да хакне по някакъв начин резултатите на търсещата машина е абсолютен наивник, обречен на сигурен провал, защото е тръгнал срещу едни от най-добрите експерти на света.

Според вас защо има толкова силен вой след всеки ъпдейт на алгоритъма на Google? Защото стотици и хиляди подобни наивници (те наричат себе си SEO експерти) остават без работа тъй като Google е изтрил от индекса си поредният опит за манипулиране на резултатите.

Това беше малко превантивно предупреждение.

За Google е все едно какъв цвят е бекграунда на сайта, какъв размер е шрифта, колко облечена е манекенката на изображението и пр. елементи от дизайна – googlebot се храни с текст.

Нека вметна и нещо много интересно – компанията Google печели основно от продажба на реклами. Различните ключови думи привличат различен брой рекламодатели, а по-големият брой рекламодатели означава и по-висока цена за по-предно класиране и публикуване на рекламата.

Разгледано от тази гледна точка, съдържанието (думите) на всяка една уеб страница има точно финикийско съответствие някъде дълбоко в алгоритмите на Google.

Какво виждат посетителите на сайта?

Визуалните елементи се оценяват от вторият съдия на сайта – посетителите, хората, читателите.

Те виждат следното:

 1. Лого и основно изображение на началната страница
 2. Заглавие
 3. Навигация
 4. Информация
 5. Реклами

Тяхната оценка се изразява чрез кликане – от клик върху линка към вашият сайт в резултатите на търсещата машини или в рекламният блок, през кликане на допълнителни линкове в сайта или клик върху линк към друг сайт.

Така, че най-общо логиката на процеса чертае следният път на един сайт:

 • Планиране и създаване
 • Индексиране от търсещите машини
 • Трафик от посетители
 • Маркетинг и реклама
 • Анализ и оптимизация

В заключение, какво представлява съвършеният сайт?

Сайт с валиден код, който работи бързо, който е оптимизиран в съответствие с изискванията на търсещите машини, който има приятен user friendly дизайн и навигация, който предлага полезно и интересно написано уникално съдържание за читателите, към който има много линкове от други сайтове.

В следващата статия ще разгледаме какво означава един сайт да има валиден код, как да проверим дали нашият код е валиден и колко важен е всъщност валидният код.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе