Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да преместим сайт от локален сървър на споделен хостинг?

Как да преместим сайт от локален сървър на споделен хостинг?

Как да преместим сайт от локален сървър на споделен хостинг?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Много често в работата ни се налага да местим сайтове от други хостинг компании в ICN.bg.

Една малка разновидност на този процес е качването на готов сайт от локалният сървър на споделения хостинг.

Затова ще ви покажем как можете сами да се справите с тази задача.

За пример ще използваме нашата тестова инсталация на Wordpress на локалния сървър, която ще преместим да работи като поддомейн на споделен хостинг.

Основният проблем е как да променим адреса на сайта http://localhost/test/wp/ да работи като домейн име защото явно е, че DNS системата няма как да направи разлика между милиарди сайтове с адрес http://localhost/ и да ги насочи всеки към правилният ИП адрес.

Трябва да извършим определени операции и на споделения хостинг, и на локалния компютър.

Нека започнем от споделения хостинг.

След като сме решили с кой домейн или поддомейн ще работи на хостинга нашият тестов локален сайт, трябва този домейн или поддомейн да бъде конфигуриран.

В примера ще ползваме поддомейн, но няма почти никаква разлика ако изберете и допълнителен домейн – и в двата случая се въвежда името и се посочва директория, от която сървъра ще зарежда сайта.

За примера поддомейна е http://local.ivanp.icnhost.net/ и работи от директория public_html/wpicn

Създаваме нова база данни, в която ще импортираме архива на базата данни от локалния сървър като създаваме потребител към базата и му даваме всички привилегии.

Записваме си данните за връзка с базата за да направим необходимите корекции в конфигурационният файл на сайта wp-config.php преди да го качим на хостинг сървъра.

Сега се връщаме на локалният компютър.

Логваме се в phpmyadmin и правим архив на базата данни, който изтегляме в директорията на сайта – в нашият случай това е файла wordpress.sql.

В Dreamweaver копираме директорията wp в същата директория test и преименуваме новата директория на wpicn:

dw copy files

dw paste files

dw rename copy dir

dw new dir

Отваряме новата директория, кликаме два пъти на архивният дъмп файл wordpress.sql и той се зарежда в основният прозорец на DW.

С Ctrl+F отваряме прозорец, през който указваме смяната на адресите и натискаме бутона Replace All

dw find and replace

Накрая запазваме файла с Ctrl + S.

Едно малко отклонение.

Нашият сайт е Wordpress и както в повечето подобни CMS системи, адресите се генерират от базата данни, където ние направихме необходимата промяна.

Но ако вие местите html сайт, вероятно във файловете има много линкове, които съдържат името localhost и тези линкове няма да работят на споделения хостинг.

Dreamweaver има много полезна функция, с която може да смените какъвто желаете текст едновременно във всички файлове в дадена директория и нейните поддиректории.

Ето как става това.

Отново отваряме прозореца Find and Replace (Ctrl+F) , но този път от падащия списък горе избираме

dw find and replace recursively

и посочваме пътя до желаната директория, след което натискаме бутона Replace All. Ще се появи един прозорец, който ни предупреждава, че действието не може да бъде отменено, след което трябва да натиснем бутона Yes.

dw warning

Сега трябва да качим файловете от директория wpicn на хостинг сървъра и ще ви покажа как да ползвате вграденият в Dreamweaver FTP клиент.

От менюто Site > Manage Sites избираме localhost > Edit и се отваря Advanced прозореца, в който избираме линка Remote Info и въвеждаме данните за FTP достъп.

dw ftp settings

Важна особеност е какъв достъп има FTP потребителя. Аз ползвам основният FTP потребител, който има достъп до потребителската директория (преди publichtml), затова посочвам publichtml като директория, в която ще ъплоудвам файловете на новия сайт.

Ако вашият FTP потребител има достъп до public_html директорията, тогава полето Host directory трябва да е празно или да има само наклонена черта в него (ползвайте бутона Test).

Затваряме конфигурационните прозорци след като сме въвели и тествали данните за FTP достъп.

В менюто с файловете кликаме бутона вляво за свързване с FTP сървъра и при успешна връзка иконата се променя.

dw ftp off

dw ftp on

От падащия списък като избираме между Remote view и Local view в прозореца се зареждат файловете от хостинг сървъра и локалния сървър.

dw local view

dw remote view

С бутоните стрелки Get files (зелен) и Put files (син) съответно изтегляме файлове от сървъра или качваме файлове на сървъра.

Това трябва да се прави много внимателно, тъй като лесно може да се сгреши и да се качат файловете от локалния сървър на хостинга и сайта да не работи или да се изтеглят файловете от хостинга в директорията на локалния сървър и тестовия сайт няма да работи.

За улеснение при трансфера, DW предлага класически FTP интерфейс като се кликне на бутона с малката стрелка най-вдясно.

dw ftp dual panel

При повторно кликане на бутона се връщате в нормалният изглед на DW.

Добра практика е да изключвате връзката с FTP сървъра от бутона вляво когато няма да трансферирате файлове за да избегнете случайно кликане на някой от бутоните за upload/download на файлове.

Време е да качим директорията wpicn на хостинга, но преди това трябва да променим данните в конфигурационният файл wp-config.php.

Избираме директорията wpicn и кликаме два пъти на файла, след което той се зарежда в главният прозорец.

Ако прозореца е бял и кода на файла не се вижда, проверете дали не сте в режим Design вместо Code, както е показано на графиката.

dw design view

dw code view

Въвеждаме данните за достъп до базата данни на хостинга и запазваме файла.

Свързваме се с ФТП сървъра, избираме класическият FTP прозорец, избираме директорията wpicn и кликаме синята стрелка Put files.

След трансфера остава само да импортираме базата данни с направената по-рано промяна на домейн името в базата данни на хостинга.

За целта от контролния панел на хостинга избираме phpmyadmin и от списъка с базите данни избираме тази, която създадохме специално за този сайт - ivanpic_lclDB

От бутона Import изберете архивният файл и го импортирайте в базата данни – при успешен импорт ще имате потвърждение от програмата и таблиците ще се заредят в полето отляво.

Сега след доста усилия от наша страна е време да проверим дали сме извършили всичко успешно като заредим адреса на сайта в браузера.

dw hosting site

Да, всичко е извършено правилно и нашият доскоро само тестов сайт вече е видим за интернет потребители от целия свят.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе