Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Отвъд уеб хостинга: Мрежа за доставяне на съдържание (CDN)

Отвъд уеб хостинга: Мрежа за доставяне на съдържание (CDN)

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Някога чудили ли сте се как някои от най-популярните уеб сайтове успяват да Ви доставят своето съдържание толкова бързо – без значение къде се намира компанията и без значение от къде се свързвате? В много случаи, отговорът не е наличие на мощен сървър с огромен интернет трафик. Решението е далеч по-просто – използване на мрежа за доставяне на съдържание (CDN). Ако Вашето уеб присъствие започва да генерира сериозен интерес и трафик, особено от различни части на света, CDN може да бъде решение, което да подобри драстично времето за зареждане на вашия сайт.

Уеб хостинг + екстри
CDN работи по начин, подобен на уеб хостинг инсталация, но репликира данните на уебсайта на множество сървъри. Тези сървъри са разпределени в ключови географски локации, с цел те да бъдат максимално близо до вашите потребители. Някои CDN се фокусират върху определени региони. Други осигуряват покритие в световен мащаб – най-големите CDNs могат да имат хиляди сървъри, всеки от които автоматично конфигуриран да служи на крайните потребители, които са физически най-близо до тях. По-малките разстояния означават по-малко хопове, малка латентност и по-бързо цялостно предаване. В допълнение натоварването на сайта се разпределя в множество репликиращи хостове.

В какво CDN са най-добри?

CDN могат да работят добре със статично уеб съдържание, включително текст и изображения. Въпреки това, техния ефект често е най-забележим в предаване на видео сигнал. Когато видеоклиповете са предавани от местен CDN сървър до даден потребител, латентността може да бъде сведена до минимум. Други ползи са устойчивостта при доставяне на съдържание, в случай на проблем с вашия основен сървър, както и устойчивостта срещу атаки, например DDOS.
Ако например искате да разработите сайт, който очаквате да се достъпва както от Европа, така и от Азия, Австралия и Америка, CDN може да бъде изключително полезно решение и фактор за намаляване себестойността на проекта ви.

Smart Технологиите

CDN стават все по-умни. Не само разпознават от кой локален сървър трябва да бъде обслужен потребителя, но и също така интелигентно компресират и зареждат данните на сайта ви. Техниките за компресия са с висока производителност и все още без загуба (което е важно за прехвърлянето на много големи файлове с данни). Предварителното зареждане разчита на анализ кое съдържание на уеб сайта е най-популярно или най-често изтегляно в дадена последователност.

Кога трябва да започнете да използвате CDN?

Ако в момента привличате толкова много потребители от различни локации към сайта си, че мрежовият трафик се забавя, си струва да опитате CDNs. Ние препоръчваме CloudFlare, като сигурен доставчик и единствения CDN, който кешира както статичното, така и динамичното съдържание. Как да активиратe CloudFlare?

CloudFlare можете да активирате през cPanel.

Етикети: #ueb-hosting #content-delivery-network #ddos-ataki #cloudflare-cdn #statichno-ueb-sadarzhanie #zarezhdane-na-sajt #cdn #web #dostavyane-na-sadarzhanie #ueb-prisastvie #smart-tehnologii #natovarvane-na-sajta #sarvari #trafik #mrezha-za-dostavyane-na-sadarzhanie #ueb-trafik

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе