Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Настройване на FTP клиент към споделен хостинг

Настройване на FTP клиент към споделен хостинг

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

В това видео Friendly Geeks ще ви покажат как да настроите Вашия FTP клиент към споделен хостинг в ICN.Bg. Ще ви помогнем да създадете акаунти, да ги настроите и да започнете да качвате файловете си към сървъра.

Ще използваме два от най-популярните FTP клиента – FileZilla, който е подходящ за Windows и Linux и CyberDuck, който е подходящ за MAC.

За да настройте FTP клиента си е необходимо да влезете в потребителския си акаунт в https://my.icn.bg/login.html, a от там да достъпите вашия cPanel. От меню "Файлове" -> FTP-акаунти, създавате акаунт, който можете да ограничите с достъп до конкретна директория.

Важно е да знаете, че винаги има един главен FTP акаунт, който използва паролата на Вашия cPanel и следователно той има достъп до целия ви акаунт и всички файлове на него. Той не може да бъде изтрит и неговата парола не може да бъде променена. Тя се променя само ако паролата на Вашия cPanel се смени.

От тук не можете да създадете акаунт, който има достъп до всички файлове, но можете да създадете такъв, който има достъп до определени директории, както ще ви покажем. Акаунтът, който ще създадете ще бъде тестов с автоматично генерирана парола, тъй като тези пароли са най-силни.

Трябва да направите следните настройки:

Име за вход: това ще бъде потребителското име на FTP акаунта, който ще създадете.

Парола: препоръчваме Ви да генерирате парола, тъй като тя ще бъде надеждна и силна.

Директория: /home/името на акаунта/име на директорият - тук въвеждате директорията, към която FTP акаунта да има пълен достъп.

Ние ще създадем и още един акаунт – тест 2, чиито права на достъп обаче, ще бъдат ограничени само до определена папка.

След като кликнете на "Configure FTP Client" виждате настройките необходими да свържете Вашия FTP клиент:

FTP username:

FTP server:

FTP & explicit FTPS port: 21. За FTP и FTPS се използва порт 21.

Как да настроите FileZilla?

Отваряте FTP клиента и в най-горната лентата попълвате следните полетата:

Хост: FTP server от настройки в cPanel. Най-често ftp.иметонадомейна.

Потребител: FTP username. Тоест: потребител@името на домейна.

Порт: 21

След като сте попълнили тези полета, кликвате на бутона "Бързо свързване". Установява се връзка и вашия FTP клиент получава достъп до всички файлове, намиращи се в папката, към която FTP акаунта има достъп.

Можете да качвате или триете файлове много бързо и лесно със drag/drop директно от вашия Desktop.

За да промените файловете директно на съврърва използвате десен бутон - Преглед/Редакция.

Как да настроите Cyberduck?

Необходимо е от след като стартирате Cyberduck и в горния ляв ъгъл ще видите бутон "Open Connection". Попълвате полетата по следния начин:

Server: FTP server от настройки в cPanel. Най-често се използва ftp.името на домейна.

Username: Потребител: FTP username. Тоест: потребителя@иметонадомейна.

Порт: 21

Когато използвате некриптирана връзка, получавате съобщение от програмата "Unsecured FTP connection". Много бързо и лесно можете да промените връзката от Unsecured на Secured.

Кликнете на бутона "Open Connection" и направете същите настройки, като този път от най-горното падащо меню в прозореца избирате: "FTP-SSL (Explicit AUTH TLS)". По този начина влизате чрез криптирана - защитена връзка.

От вашия cPanel по всяко време можете да променяте паролите на FTP акаунти, също така да изтривате съществуващи акаунти или да добавяте нови такива. Промяната на FTP парола става без изискването на сегашната парола, така че дори и да сте забравили паролата си, можете да зададете нова от вашия cPanel.

Friendly Geeks екипът на ICN.Bg са винаги насреща с професионални съвети и свежи идеи. Те са отзивчиви, готови да помогнат и да ви съдействат! Не се колебайте да се свържете с тях!

Етикети: #ftp-klient #cyberduck #ftp-ssl #filezilla #windows #ftp #nastrojka-na-ftp-klient #linux #cpanel

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе