Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да направите своя първи уебсайт с WordPress?

Как да направите своя първи уебсайт с WordPress?

Как да направите своя първи уебсайт с WordPress?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

В тази статия ще се обърнем към интернет потребителите, които искат да споделят съдържание онлайн или да представят своята творческа работа с помощта на Mрежата. За всички, които смятат, че е твърде трудно и е извън техните способности да създадат сами своя собствена уеб страница. Време е да развенчаем мита, който гласи, че за да имате сайт, който да бъде личното ви „кътче“ в мрежата, трябва да знаете множество програмни езици и да имате задълбочени компютърни познания. Ще разгледаме няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат, за да направите първия си уебсайт, използвайки CMS платформата - WordPress.

Стъпка 1 – Избор на хостинг план

Хостингът представлява услугата, която позволява да качвате множеството файлове и бази данни на сайта ви на мощна машина с голям капацитет от ресурси и множество възможности наречена сървър. Той трябва да е надежден и бърз, за да може да отговори на натоварването и винаги, когато вашите посетители пожелаят, да могат да влязат в сайта ви без проблеми. Ето защо, ако се стремите към успешен сайт, който да поеме множество посетители наведнъж, се нуждаете от хостинг с достатъчно ресурси и запомнящо се домейн име. За тези, които искат да направят първия си личен блог или страница или искат да създадат първия си презентативен сайт за бизнеса си, то хостинг план Ултима е подходящ старт, откъдето да започнете. В случай на недостиг на ресурси само с няколко клика ще можете да преминете на по-висок план или да мигрирате на друг вид хостинг: Cloud или нает сървър. Споделените хостинг планове, предлагани от ICN.Bg можете да разгледате тук.

Стъпка 2 – Регистриране на домейн име

Домейн името представлява адресът, на който можете да намерите сайта си в Интернет. Този адрес се регистрира за срок от най-малко една година и е добре да помислите за подходящо и в същото време креативно име. Най-популярните разширения са .com, .bg, .net, .org и .eu.

Няколко добри съвета при избиране на домейн име:

  • да е лесно разпознаваемо и да носи името на марката, която представлява сайтът;
  • да е кратко;
  • придържайте се към най-известните разширения споменати по-горе, но не се притеснявайте да експериментирате и с други домейн разширения, ако успеете да ги съчетаете добре с името на бранда си. Примери за по-разчупени домейни са .ею (домейн на кирилица) , .clothing, .photography, .technology.

Можете да видите още полезни съвети за това как да изберете добро домейн име тук.

Трябва да знаете, че в Интернет не могат да съществуват две еднакви домейн имена, затова е възможно вече измисленото от вас име да е заето. Добре е да се действа на момента, за да можете да го "резервирате" преди друг интернет потребител да го запази. Регистрирайте бързо само с няколко клика своето уникално домейн име!

Стъпка 3 – Инсталация на платформата за вашия уеб сайт

Със създаването на CMS платформите, вече не е нужно да имате задълбочени познания по програмиране и уеб дизайн. Те представляват удобни за потребителя интернет системи за управление на съдържанието. Примери за такива платформи са WordPress, Drupal и Joomla. Drupal е най-трудният за използване, но и най-мощният CMS, който е предназначена за технически напреднали потребители. Joomla е по-лесна за използване от Drupal, но и при нея има нужда от програмни умения.

Най популярната система за управление на съдържанието е WordPress и това си личи по пазарния ѝ дял от 60 % на всички CMS платформи. Друга интересна статистика е, че 26% от интернет сайтовете са задвижвани на WordPress. Тя може да бъде инсталирана бързо и не изисква умения за по-напреднали в уеб разработката. Поради тези причини ще използваме тази платформа в нашата статия.

Инсталация на WordPress през cPanel

В контролния панел на хостинг плана си ще намерите инструмента WordPress Wizard, където се намира всичко нужно свързано с инсталацията на WordPress. Това е специален инструмент разработен от ICN.Bg, който максимално ще улесни инсталацията и ще ви даде допълнителни опции свързани със сигурността, ъпдейтването и оптимизацията на платформата.

Clipboard02

WordPress Install менюто ще ви отведе до Softaculous - автоматичния инсталатор на скриптове, от където ще изберете името на сайта и ще попълните информация за новия акаунт. Тук също ще изберете домейна, който вече сте регистрирали и на който ще се намира сайта ви. Softaculous позволява, ако желаете, да инсталира за вас разширението Loginizer, което ще повиши сигурността, намалявайки опитите за влизане в Login страницата. Ние го препоръчваме като добър security плъгин, а нашето YouTube видео ще ви помогне как да го настроите, след като е инсталиран.

softaculous

След като инсталирате платформата на вашия хостинг, следва избирането на тема (външен облик) и създаването на първото си онлайн съдържание. Безплатните или платените теми, които можете да инсталирате са много и те ще позволят да настроите дизайна и менютата според вашите предпочитания. За съвети при избирането на тема прочетете нашата блог статия.

WordPress е едно добро начало, защото е гъвкав - дори и да сте начинаещ лесно ще създадете своите първи страници, категории, постове в интернет пространството. Началните настройки и сигурността са от основна важност за поддръжката на един WordPress сайт, за това уебинарът ни на тази тема ще ви е от полза. В началото менютата на админ панела могат да ви се сторят объркващи и да не виждате разликата между категория и страница. В този случай тази статия ще ви е от помощ.

Полезен наръчник също така можете да откриете при нашия приятел Любо Николов от kaksepravisait.com

Етикети: #first-website #website #wordpress #ueb-sajt #site

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе