Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Кога е необходимо бизнесът Ви да премине на Cloud?

Кога е необходимо бизнесът Ви да премине на Cloud?

Кога е необходимо бизнесът Ви да премине на Cloud?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Cloud, cloud computing, облачни технологии - тези термини отдавна не са нещо ново и непознато в онлайн пространство. Преди, преминаването към клауд беше въпрос на избор. Днес, повечето сериозни бизнеси, на които значителна част от активностите са в онлайн среда, без значение дали са технологично базирани компании или не, са интегрирали различни клауд решения. Причините: ползите, ефективността и чувствителното намаляване на разходите от използването му.

Мигрирането на на клауд не е решение, което се взема лесно. Затова, ние от ICN.Bg като компания предоставяща облачни технологии, искаме да Ви покажем случаите, в които мигрирането на клауд е удачно, да не кажем и задължително.

cloudКонтрол върху данните и функционалностите

Преминаването на клауд е подходящо, когато имате нужда от повече права върху данните и функционалностите отколкото може да се предоставят на споделен хостинг. В споделена среда потребителите имат ограничени права, за да може да се гарантира сигурността на данните и услугите на всеки един от тях. Има случаи, при които в споделена среда не можем да предоставим нивото на достъп и привилегиите, от които потребителят има нужда. В тези случаи, решението е да се премине на виртуален сървър. Един подобен пример е ако ни е необходим административен достъп до сървъра за бази данни (MySQL/MSSQL).

cloudГъвкавост

Споделеният хостинг е услуга, която включва няколко стандартни услуги - уеб, мейл, ftp и бази данни. Ние от ICN.Bg се стараем да сме максимално гъвкави и да предлагаме колкото се може повече опции на клиентите си, но все пак начина, по който могат да се конфигурират и ползват тези услуги е в определени рамки. Ако се наложи употребата на софтуер, който не влиза в пакета за споделен хостинг или пък влиза, но искате да се конфигурира и ползва по начин, който споделената среда не поддържа, препоръчителен варианта е използването на клауд сървър.

cloudНеограничени ресурси

Споделеният хостинг има ограничения по отношение на потреблението на ресурсите - процесор, памет, дисково пространство, inodes, apache заявки. За различните планове, които предоставяме, стойностите са различни, но при всички случаи има ограничения за това доколко Вашите сайтове/приложения могат да натоварят сървъра и да не пречат на останалите ползватели на същия сървър. Ако посещаемостта нарасне или пък даден сайт е по-тежък и заема много процесорно време и памет, то споделеният хостинг не е най-удачното решение и трябва да се помисли за нещо по-подходящо. В случая най-плавен е преходът към виртуална машина.

cloudСкалируемост

Друг случай, в който изборът на облачна технология е добра опция, е ако искате динамично да променяте ресурсите си (процесора, паметта, дисковото пространство) и да плащате само за ресурсите, които използвате. Тук, освен че не се налага да се вмествате в определени рамки, може динамично да променяте наличните ресурси според нуждите си. Например, ако Ви предстои по-голяма рекламна кампания или разпродажба особено BlackFriday и очаквате голяма посещаемост и засилен трафик, увеличаването на процесорната мощ и паметта на сървъра са необходими. След като натоварването спадне, може отново ги намалим. Също така има възможност това да става автоматично, без да се налага да се притеснявате дали ресурсите са достатъчни и без намеса на оператор.

cloudУправление на тежки онлайн проекти

Изборът на виртуална машина е подходящ и ако архитектурата или размера на сайта изисква използването на клъстър от уеб сървъри. Ако имате тежко приложение, което не може да бъде обслужвано само от един сървър, и трябва да се хоства на клъстър, да използва load balancer, два или повече уеб сървъра, тогава cloud-a е ценово изгодно решение и е най-удобното за конфигурация и управление решение. Удобството идва от лесното скалиране на ресурсите. Въпрос на няколко клика е промяната размера на паметта, броя на процесорите или добавянето на нов уеб сървър към клъстъра. Лесното създаване на нови машини прави облака много удобен и предпочитан избор за такъв тип приложения.

cloudСигурност

Ако изискванията ни за сигурност са високи, тогава виртуалният сървър е по-доброто решение от споделения хостинг. При споделения хостинг, потребителите и данните им са изолирани и всеки има достъп само до собствените си данни. Всички възможни мерки са взети, за да се гарантира сигурността на отделните потребители и има различни механизми, които не позволяват на злонамерен потребител да достъпи и злоупотреби с чужди данни. Не за всеки обаче това е достатъчно. Има сайтове и приложения, които работят с чувствителни данни и за тях не е приемлива самата концепция да се намират на сървър, до който имат достъп и други хора. Ако някой не се чувства спокоен с мисълта данните му да се намират на един и същи сървър с тези на други хора, тогава цената на спокойствието е да се използва облачна технология.

Етикети: #virtualni-mashini #security #oblachen-hosting #skaliruemost #cloud-biznes #oblch #virtualna-mashina #inodes #garantirani-resursi #predimstva-na-cloud-uslugata #apache-zayavka #cloud #virtualni-sarvari #cloud-bazirano-reshenie

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе