Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Какво е hybrid cloud и как да го използваме

Какво е hybrid cloud и как да го използваме

Какво е hybrid cloud и как да го използваме

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

On-premise или cloud базирано решение? Това е дилемата на 90% от малките и средни фирми при избор и внедряване на IT продукти. Кое е по-добро, по-финансово изгодно и по-лесно за управление? Тъй като цената на дисковия масив и свързаността стават все по-ценово привлекателни, Облачните услуги се превръщат в привлекателна опция за компании, които не могат да си позволяват закупуване на собствено инфраструктурно оборудване. В допълнение cloud услугите ви спестяват средства за софтуерни лицензи и наемане на IT специалисти. Въпреки, че облачните услуги са ценово ефективна алтернатива, е добре да знаете, че те не са лекарство за всяка болка. Никой модел не е универсален и пасващ на всяка нужда. С използване на хибриден модел, малките и средните компании могат да поучат най-доброто от двете cloud и on-premise решения без дългосрочни ангажименти, ненужни разходи и неефективност.

Какво всъщност представлява хибридният облак (hybrid cloud)?

Хибридният облак е инфраструктура, при която дадена организация управлява част от ресурсите си in-house или в частен облак, а друга част от процесите е изнесена във външен cloud. В повечето случаи, ресурсите, които остават in-house са високо рискови, т.е. или строго конфиденциални, или попадащи под определен закон или наредба, която изисква специални условия за съхранението им. Ще дадем и няколко примера за използването на хибридния облак:

  • Hybrid Cloud използван за Database as a Service (DBaaS)

Можете да изнесете част от вашата база данни на публичен облак, за да предоставите на клиентите си помощни материали или информация за услугите, които използват. Възползвате се от бързината и възможностите за скалиране на облака.

  • Разработване и тестване на игри

Повечето компании, разработващи игри имат персонал разположен в множество локации. Облакът може да бъде подходяща среда за колаборация на екипите, в който да се извършва тестване. Същевременно чувствителната информация може да се съхранява на собствени сървъри под контрола на компанията.

  • Виртуални уроци и виртуални класни стаи

В облака можете да осигурите перфектна среда за обучение на вашите студенти. Гъвкавостта на решението ще ви даде сигурност дори при пикови натоварвания на системата ви и гаранция, че софтуера ви и сайта ви ще бъдат 100% онлайн, без downtime.

  • Банкови и финансови институции

Информация, която не е под специални регулаторни норми за съхранение, може да бъде изнесена във външен клауд. Така собствената инфраструктура ще бъде използвана по-пълноценно и само по своето предназначение.

Според статистика на Gartner, до края на 2017 почти 50% от всички големи компании ще са се възползвали от предимствата на хибридния облак, основно заради неговата скалируемост, disaster recovery и high availability. Основно опасение на потребителите остава сигурността в облака.

Как облакът се свързва с вашата инфраструктура?

Основната концепция при хибридната инфраструктура е, че се осъществява връзка между вашата инфраструктура или вашия собствен дата център с публичната клауд инфраструктура посредством мрежова връзка. Обикновено това се прави през сигурна IPsec VPN връзка. Друга опция е да използвате частен WAN, който предоставя повече опции, но е и по-скъпо за имплементиране решение. Връзката може да се изгради и на база директна оптична свързаност от публичния клауд към клиентската инфраструктура.

VPN-WAN

Всъщност хибридният клауд представлява** инфраструктура, в която вашите машини са свързани и работят в колаборация с публичния клауд, използвайки VPN. Не сте ограничени до една VPN връзка, а можете да имате множество такива, всички директно свързани с хибридния облак, което ще даде възможност инфраструктурата да се използва от множество потребители. Вижте още: Какво е еластичен VPS Cloud? Етикети: #vps #cloud #hosting

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе