Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Каква е разликата между VPS и Cloud?

Каква е разликата между VPS и Cloud?

Каква е разликата между VPS и Cloud?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Кое избирате - VPS или Cloud? И двете си приличат по това, че използват виртуализирани среди и ресурси от един и същ хипервайзор. Но разликите между двете услуги са значителни. Чрез cloud-а вие сте в състояние да преминете към значително по-високи спецификации на сървъра във всеки момент, в който решите или имате нужда. Това означава, че ако вашият сайт започва да получава голям трафик, не е необходимо да минавате към нов сървър. Можете просто да добавите повече ресурси и промените ще влязат в сила незабавно. Ако използвате традиционния VPS, сървъра хоства на един супервайзор, с твърди дискове, работещи в RAID 10 масив. Ако използвате cloud, сървъра може да хоства всеки хипервайзор, защото данните ви се хостват на система за централизирано съхранение (SAN).

Въпреки приликите с традиционния VPS, Cloud сървъра има някои съществени предимства:

 • Почти неограничена гъвкавост;
 • За ъпгрейд на ресурси не се изисква рестартиране;
 • Автоматична скалируемост;
 • Високо ниво на достъпност;
 • Идеален за непредсказуем трафик;
 • Идеален в периоди на промоция или кампания на вашия сайт, когато се очаква пиково натоварване;
 • При по-висок трафик от посетители на вашия сайт, имате възможност да получите допълнителни сървъри/ресурси;
 • При по-нисък трафик, можете да намалите ресурсите;
 • Cloud сървърът се основава на модела „плащане при ползване“, т.е. плащате за това, което сте използвали.

Cloud е чудесна възможност за тези, които искат да оптимизират производителността си, без да правят огромни разходи, свързани със закупуване и управление на инфраструктура. Cloud сървърите могат да бъдат конфигурирани да осигуряват същото ниво на производителност, сигурност и контрол, както VPS сървъри. Те не разчитат само на един сървър, а на мрежа от сървъри, предлагат споделени ресурси и услуги въз основа на тяхното използване. За разлика от VPS, Cloud сървърите са интегрирани да споделят всички ресурси, които осигуряват висока степен на наличност на ресурсите. Според проучване на Emergent Research и Intuit 78% от малките компании ще използват cloud или ще изградят бизнес в него до 2020 г.

VPS (Virtual Private Server) е уеб-базирана виртуална хостинг машина, която обаче предоставя фиксирани ресурси и фиксирана месечна цена. VPS ви позволява да имате контрол върху конфигурация, настройки и администрация, осигурява немащабируемо решение, базирайки се на закупени VPS ресурси – памет, скорост на процесора и пространство на диска. Защитата и контрола са от първостепенно значение за VPS. Сървърът осигурява изключителен контрол и настройване на средата. VPS е подходящ за предвидим трафик, разхода е предсказуем и има възможност за надвишаване на ресурси.

Предимства от използването на VPS:

 • При VPS дяловете на сървъра се изолират един от друг и всеки клиент има пълен контрол над своето пространство;
 • Гъвкавост и независимост;
 • По-ниски цени;
 • Клиентът може да инсталира софтуера, който желае, защото има пълен администраторски панел;
 • VPS гарантира, че получавате определен обем дисково пространство и памет и по този начин цялостното представяне е по-добро в сравнение със споделения хостинг;
 • VPS хостингът се счита за сигурен и безопасен вариант, поради виртуализация;
 • Разходът е един и същ за всеки месец. Тарифата се основава на закупени ресурси и гарантира памет, CPU, дисково пространство, архивиране и други функции.

VPS сървърите не позволяват голяма надеждност, ако нещо се случи с RAID масива, което означава, че има риск от пълна загуба на данни и прекъсване. Скалируемостта е пряко повлияна от размера на използваните ресурси. И тъй като е невъзможно да се предвидят нуждите на всеки един клиент, голяма част от ресурсите във VPS средата остават неизползвани.

Ново: Избери SSD VPS хостинг от ICN.Bg – изцяло върху облачна среда

**Искате по-голяма надеждност, гъвкавост и мощност, ние от ICN.Bg ще ви насочим кой от двата варианта би бил подходящ за вас!

Етикети: #vps #sarvar #cloud

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе