Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как се работи с phpMyAdmin, MySQL сървър и неговите бази данни

Как се работи с phpMyAdmin, MySQL сървър и неговите бази данни

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Friendly Geeks продължават серията видео уроци "Как да превърнете личния си компютър в сървър". В това видео ще видите как да управлявате своят Xampp MySQL сървър, както и функциите на phpМyАdmin панела. Ще ви покажем и как да създадете база данни и MySQL потребител и къде се съхраняват вашите съществуващи бази данни.

Friendly Geeks продължават серията видео уроци на тема "Как да превърнете личния си компютър в сървър". Екипът Friendly Geeks винаги е насреща да отговори на вашите въпроси и да ви помогне при нужда. А освен това те са забавни, отзивчиви и пълни с креативни идеи!

В част 1 вече видяхте как да инсталирате XAMPP и какво представляват неговите уеб приложения Apache, MySQL, FTP, Mercury Mail Server и TomCat.]

В част 2 ще ви покажем как се работи с MySQL сървър и неговите бази данни, както и с phpMyAdmin.

Базите данни на сървъра се съхраняват в следната директория, на дял от диска, който предварително сте избрали, например:

C:/xampp/mysql/data.

Всяка база се съхранява като отделна папка.

Необходимо е да стартирате MySQL сървъра от контролният панел на XAMPP (START/STOP). Можете да правите промени по вашите бази данни с помощта на phpMyAdmin приложението, което може да бъде достъпено чрез следният адрес във вашия браузър: http://localhost/phpmyadmin

По подразбиране вашият phpMyAdmin акаунт е root и няма създадена парола. Парола може да бъде зададена чрез config.inc.php файла, разположен в папката xampp/phpmyadmin. Обърнете внимание, че phpМyАdmin не може да се достъпва от външни IP адреси. Въпреки това, е препоръчително да зададете парола и да смените името на директорията с име, което да бъде известно само и единствено на вас.

Чрез phpМyАdmin бързо и лесно можете да създавате бази данни, чрез "БД" менюто разположено в горния ляв ъгъл. За да създадете база данни, тя трябва да има уникално име. След като създадете база данни, чрез phpМyАdmin можете да променяте нейната структура и съдържание.

Също така от менюто потребители можете да създавате нови MySQL потребители и да им задавате права върху различни бази данни, или върху целия MySQL сървър. По подразбиране потребителят root е единственият, който има достъп до всички бази данни. Не е препоръчително да създавате други потребители с достъп до всички бази данни.

Когато създавате потребител, имате възможността да изберете и хост на потребителя. Хостът представлява единственият IP адрес, от който потребителя може да се свърже към базата данни.

Чрез функцията "Специфични за БД права" може да зададете специфични права на потребител към конкретна база данни.

Панелът на phpMyAdmin разполага с множество функции, които можете да използвате. Ето и кратко описание, какво можете да направите с всяка от тях.

Меню "SQL" - от тук можете да пускате различни QUERY скриптове към базите данни.

Меню "Състояние" - можете да виждате състоянието на конкретни бази данни.

Меню "Експорт" - експортиране на базата данни в конкретен файл. По този начин можете да прехвърлите базата на друг сървър.

Меню "Импорт" - можете да прикачите вече експортираната си база данни на сървъра, където искате тя да се хоства.

Меню "Синхронизация" - за сихронизация на една база данни с друга, тоест да копирате цялата информация от една база данни в друга.

Радваме се, че сме успели да ви бъдем полезни. През последната седмица получихме множество отзиви и коментари, както и предложения за интересни и полезни теми, които можем да представим.

В следващия видео урок, по предложение на Евгени Митев, ще ви представим как да насочите домейна си, към вече инсталирания сървър.

Етикети: #sql #sarvar #ip-adres #host #mysql-sarvar #hosting #bazi-danni #root #phpmyadmin-akaunt #phpmyadmin-prilozhenie #mysql-potrebitel #xampp #phpmyadmin #friendly-geeks

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе