Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да си направим WordPress блог в 6 стъпки – лесно, просто и ефективно

Как да си направим WordPress блог в 6 стъпки – лесно, просто и ефективно

Как да си направим WordPress блог в 6 стъпки – лесно, просто и ефективно

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Блогът е вашето онлайн кътче. Мястото, където може да разкриете вашите хобита, знания, умения, опит и най-вече да разкриете себе си! Не знаете откъде да започнете и как да направите блог. Нашите Friendly Geeks колеги от хостинг компания ICN.Bg ще ви помогнат да изградите едно чудесно онлайн местенце!

step-redИнсталиране, конфигуриране и защита на WordPress

Най-популярният безплатен софтуер за блогове е WordPress. Той може да бъде инсталиран по 2 начина. Първият и най-бърз начин е чрез софтуер за инсталация на приложения като Softaculous. Това e auto installer, който ще ви позволи автоматично да инсталирате различни уеб приложения директно във вашия хостинг акаунт. Инсталирането през Softaculous се състои от няколко стъпки и е лесно като детска игра! Softaculous предлага редица платформи за създаване и управление на блогове, портали, форуми и галерии със снимки. Вторият начин е като свалите и разархивирате файловете на WordPress.

step-green Избор на дизайн

И ако трябва да перифразираме известният израз „По дрехите посрещат, по ума изпращат“, то при блогърството е: „По дизайна посрещат, по съдържанието изпращат“. Дизайнът на блога ви определя вашата функционалност! Изберете тема, която да отговаря на типа блог, който изграждате. Добре избраният дизайн прави не само добро първо впечатление на вашите читатели, но и помага за добро SEO (Search Engine Optimization). Имайте предвид, че трябва да направите проверка за съвместимост с браузърите. Темите за дизайн биват безплатни и платени. Безплатните теми предлагат и минимална поддръжка. Затова ако искате да създадете сериозен блог или сайт, инвестицията ви в платена тема ще бъде оправдана. От сайта на WordPress може да си изберете платен дизайн. Друг вариант е да поръчате изработката на уникална тема, специално за вас. Проверете старите и неактуализирани теми за дизайн, защото може да не работят добре с новите версии на WordPress. При избора на темата за дизайн, проверете и за мобилна версия.

Как се инсталира WordPress тема за дизайн?

 • Свалете zip-файла;
 • Разархивирайте го;
 • Копирайте директорията в /wp-content/themes/;
 • Активирайте темата като влезете в администраторския панел, отидете на „Външен вид“ -“Теми“ и кликнете върху бутона „Включване“ над избраната тема за дизайн.

step-orange Създаване на категории

Създайте логична структура на постовете си. Ще бъде по-лесно за вашите читатели, защото ще знаят къде да търсят определена статия в блога ви. Може да създадете и подкатегории, за да създадете йерархия на съдържанието. Когато стартирате блога си, ще видите две страници – главна страница с блог постове и страницата „Относно“. В „Относно“ може да разкажете за себе си или просто да я изтриете. Първият автоматичен пост, който се създава е със заглавие „Hello World“. Изтрийте този пост като отидете в администраторския панел, отворете секцията „Posts“ и го намерете.

step-red Публикуване на блог пост

Честито! Достигнахме до заветната цел да пишете в блога си! Отидете на „Публикации“-„Добавяне“. Блог постовете съдържат:

 • Заглавие;
 • Съдържание;
 • Категория, към която принадлежи;
 • Тагове – ключови думи, които ще помагат на вашите читатели да ви намират лесно;

В дясно ще забележете полето „Публикуване“, където избирате „Статус“ – чернова или публична, „Достъпност“ – публичен, защитена с парола, лична. Преди да бъде публикувана блог статията, имате възможност за преглед. Бъдете смели и пишете често!

step-green Вмъкване на изображение

Не подценявайте изображенията! Понякога една обикновена снимка, може да е толкова завладяваща, че да събуди интереса на читателите ви. Придържайте се към естетически издържаните и изчистени изображения. Преди да търсите каквото и да било изображение, отговорете на следните въпроси:

 • Снимката дали е подходяща за блог статията;
 • Подсилва ли се съобщението;
 • Провокира ли интерес.

За да избегнете еднотипните изображения, които всеки използва, можете да изготвяте ваши уникални на Photoshop, Corel Draw и други програми. Ще ви е нужно малко повече време, но Интернет изобилства с безброй много уроци и ръководства. Ако все пак не желаете да създавате ваши изображения, може да използвате следните източници за сваляне на снимки: Unsplash, Picjumbo, Gratisography, Superfamous, New Old Stock, Historicalstockphoto, DotSpin.

step-orange Инсталиране на плъгини

Не се страхувайте от думата „плъгин“ (plug-in). Терминът означава приставка, която може да се интегрира в друга програма. Плъгините се използват, защото предоставят допълнителна функционалност, която основната програма не поддържа. Ето и какви плъгини препоръчваме:

Плъгини за социалните мрежи: Floating Social Media Icon, Add Link to Facebook, Sharebar, Social Media Auto Publish

Плъгини за сигурност и защита: BulletProof Security, Advanced WordPress Security, Server Security Scan

Плъгини за изображения: Easy Image Gallery, Getty Images, Image Gallery, CP Image Store with Slideshow

И ощеее многооо други плъгини, които може да намерите от директорията за плъгини.

Виж повече: 68 плъгина, които да инсталирате през 2019

Лесно, просто и ефективно! Вече си имате чисто нов блог, който чака да бъде запълнен с вашите статии, духовни откровения, мисли и чувства! Прочетете повече как да станете WordPress Pro и още няколко съвета да направите блога ви по-бърз. ICN.Bg предлага уеб хостинг и домейн пакети, според вашите нужди!

Честит блог!

Етикети: #unsplash #sigurnost-i-zashtita #dotspin #plagini #sotsialni-mrezhi #image-gallery #blog #blog-post #auto-installer #publikatsii #sadarzhanie #softaculous #floating-social-media-icon #easy-image-gallery #hosting #kategorii #dizajn #superfamous #new-old-stock #icn-bg #picjumbo #gratisography #wordpress #domejn #bulletproof-security

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе