Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Управлявайте вашия сървър отдалечено с PuTTy

Управлявайте вашия сървър отдалечено с PuTTy

Управлявайте вашия сървър отдалечено с PuTTy

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Вашият бизнес се е развил и сте преминали на следващия етап - cloud технология или нает сървър. Но как да се свържете с виртуалната си машина от вашия компютър? Има ли начин да управлявате сървъра си дистанционно и с коя програма можете да го направите? В днешния урок ще ви запознаем с една малка програма, чрез която ще можете да управлявате пълноценно вашата услуга. В този урок ще разгледаме стъпките, необходими за достъп до отдалечен сървър чрез SSH с използване на PuTTy на вашия Windows.

PuTTy е един от най-популярните клиенти за Windows. Той поддържа няколко мрежови протоколи като SSH, SCP, rlogin, telnet и други.

Изисквания за да управлявате дистанционно сървъра си:
- Windows, инсталиран на вашия локален компютър
- PuTTy, PuTTygen и програми, инсталирани на локалния ви компютър
- SSH достъп (command line достъп до сървъра)

Инсталиране на PuTTY, PuTTYgen и Pageant

Кратка информация за софтуера:

PuTTY - SSH клиент

PuTTygen – инструмент за генериране на RSA и DSA ключове. Използва се за генериране/ или конвертиране на SSH ключове.

Pageant – предствлява агент за SSH удостоверяване за PuTTY. Използва се, за да се зареди частния SSH ключ.

Необходимо е да инсталирате три програми на вашия компютър. Програмите трябва да бъдат свалени от официалния сайт на PuTTy. Инсталациите са ясни и изклюючително лесни и не би трябвало да изпитвате проблеми с тях.

Необходимо е да инсталирате три програми на вашия Windows компютър:

Конфигурация на SSH ключ
Ако отдалеченият сървър е конфигуруран с ключа за удостоверяване на SSH, то трябва да генерирате двойка SSH ключове (публичнен и частен) върху него. Ако не сте генерирали ключовете все още, можете да го направите, като следвате стъпките от нашия урок Как да създадем SSH ключове.

След като разполагата с генерираната двойка ключове, трябва да запазите частния ключ като текстов файл (например privatekey.txt). Ключът е в OpenSSH формат, така ще трябва да го конвертирате в PPK формат, за да е възможно да го заредите в PuTTy.

Ще използваме PuTTygen за да конвертираме ключа:
1. Отворете PuTTYgen.

  1. Щракнете върху бутона Load.

  2. Изберете файла с личен ключ, който сте създали по-рано (в нашия случай privatekey.txt). Ако паролата за ключа е създадена по време на неговото генериране на отдалечения сървър, ще трябва да го въведете тук.

  3. След като сте поставили ключа в PuTTYgen, кликнете върху бутона Save private key, за да запазите ключа в правилния SSH формат.

Частният ключ е вече конвертиран в PPK формат. За да го заредите, трябва да отворите Pageant програма и да добавите ключ, с помоща на бутона Add key, след което, ще трябва отново да въведете паролата за ключа. След като предоставим ключа, той трябва да се появи в Pageant key list. Можете да кликнете върху бутона "Затвори" , за да се сведе до минимум Pageant SSH agent по системното трасе.

Вече сте готови да получите достъп до сървъра.

Сървърен достъп
За да получите достъп до отдалечен сървър посредством SSH, трябва да стартирате програмата PuTTY. Необходимо е да въведете хост името на вашия отдалечен сървър или IP в полето за Host име и да посочите порта. Портът по подразбиране, който контейнерите използват е 22. В този тип на връзката трябва да изберете SSH. След като сте въвели правилната информация щракнете върху бутона Open. Така ще отворите командния ред, който ще ви поиска да въведете потребителско си име. В повечето случаи това ще бъде root.

1) Ако се свързвате към отдалечен сървър с удостоверяване ключ SSH и вече сте добавили ключовете, както е обяснено по-горе, ще бъдат успешно свързани към сървъра, след като въведете потребителското си име.

2) Ако се свързвате към отдалечен сървър с SSH удостоверяване на парола, ще бъдете помолени да въведете парола за това потребителско име. След като въведете правилната парола ще бъдете свързани към сървъра.

Съхраняване на сесии
От главния прозорец на PuTTy ще имате възможността да заредите, запишете или изтриете запаметени сесии. За да се избегне попълването в сървърните данни, всеки път, когато искате да получите достъп до тях, вие ще можете да запаметите сесията с желаното име и следващия път просто да ги заредите преди да се вържете.

Етикети: #windows #ssh-configuration #scp #putty #network-protocols #telnet #pageant #putty-installation #rlogin #ssh #puttygen

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе