Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да изберем подходяща парола

Как да изберем подходяща парола

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Избирането на подходяща и сигурна парола е първата стъпка към цялостна защита от хакери и кибер престъпници. Нашите Friendly Geeks колеги подготвиха няколко полезни съвета и насоки, които да следвате, за да сте убедени, че паролите, които използвате, са сигурни и надеждни.

Използвайте уникална парола за всеки различен акаунт

Интернет потребителите често се регистрират в различни сайтове, социални мрежи, както и използват множество онлайн базирани услуги, за които се изискват данни за вход – потребителско име и парола. Често допускана грешка на неопитните потребители е да използват едно и също потребителско име и парола за всички техни акаунти. Това ги прави уязвими и лесен обект за хакерска атака. Friendly Geeks съветват да използвате уникална парола за всеки различен ваш акаунт, особено за важните такива като имейл и онлайн банкиране**.

Сменяйте често паролите си

Ако някой е успял да разбие паролата ви е възможно той да има достъп до акаунта ви, без дори вие да разберете за това. Честата смяна и актуализация на паролата ви помага да ограничите неоторизирания достъп до акаунта ви.

Използвайте парола, която съдържа микс от букви, числа и специални символи

За да бъде максимално сигурна, паролата ви е най-добре да бъде микс от специални символи, букви и числа. Това намалява възможността някой да атакува или кракне паролата ви. Например, в случай, че решите дължината на паролата ви да бъде от 8 символа, като в нея да участват, както главни и малки букви, така и числа и символи – съществуват над 6 квадрилиона възможни комбинации**. Това са 30000 пъти повече възможни вариации в сравнение с парола отново от 8 символа, но състояща се само от малки букви.

Създайте парола, която е трудна за отгатване

Friendly Geeks ви съветват, избирайки парола, да изберетe такава, която да не е свързана с ваша лична информация или имена, фрази, думи, числа или детайли за вас, които са общоизвестни. Например, много потребители използват за парола датата си за раждане, име на домашен любимец, познат или приятел. Изберете произволна фраза или дума, която е трудна за отгатване и няма как да бъде пряко свързана с вас.

Убедете се, че всички опции за възстановяване на парола са активни и up-to-date

Много от уеб сайтовете, които изискват от вас вход с потребителско име и парола, предлагат възможности за защита на няколко нива, например задаване на алтернативен имейл адрес, задаване на таен въпрос и таен отговор, възможност за верификация чрез мобилен телефон, възстановяване на парола посредством SMS. Като потребител е добре да се уверите, че използвате пълноценно всички тези опции. Редовно актуализирайте вашия имейл адрес за възстановяване, така че да можете да получавате имейли, в случай, че трябва да промените паролата си.

При избиране на таен въпрос и таен отговор, задайте такъв въпрос, чийто отговор знаете само вие. Задаване на въпрос от типа на „В кой град сте роден?” е един от най-неподходящите варианти, тъй като отговора му може лесно да бъде открит, например във вашия Facebook профил. Друг добър вариант е в случай, че все пак решите да зададете подобен въпрос да се уверите, че ще изберете уникален отговор, така че дори да бъде отгатнат, нарушителят да не успее да го въведе по начина, по който вие сте го въвели .

Съхранявайте паролите си на сигурно място

Friendly Geeks ви съветва да не оставяте бележки с вашите пароли на вашия компютър или бюро. По този начин вашата информация е лесно достъпна и хората могат да се възползват от нея и да компрометират вашите акаунти. Ако все пак решите да съхранявате пароли си на вашия компютър, името на файла с паролите не трябва да подсказва за съдържанието в него. Най-добрият вариант е да се възползвате от надежден мениджър на пароли. Повече информация за тези услуги можете да намерите в интернет.

Добавете допълнителна защита

След като вече сте създали вашата сигурна парола, Friendly Geeks ви съветва да добавите и допълнителна защита чрез активиране на двустепенна верификация. Двустепенната верификация освен вашето потребителско име и парола, изисква и достъп до вашия телефон. Това означава, че ако някой все пак е разбрал вашата парола и се опита да проникне във вашия акаунт, неговият опит ще е неуспешен, тъй като няма достъп до телефона ви. По този начин вие защитавате акаунта си с нещо, което знаете - вашата парола и нещо, което притежавате - вашия телефон.

Етикети: #sigurnost #hakerska-ataka #dopalnitelna-zashtita #parola #onlajn-uslugi #onlajn-bankirane #dvustepenna-verifikatsiya #menidzhar-na-paroli #zashtita #alternativen-imejl-adres

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе