Как да изберем нужната услуга - "Споделен хостинг" или "Виртуален сървър" ?

В тази статия ще Ви помогна с избора на услуга, която е нужна на Вашия уеб сайт. Също така с разликите между двата типа услуга "споделен хостинг" и "виртуален сървър"(плюсово и минуси).

Разглеждането на двата типа услуги подробно е първото нещо, което трябва да направите за да вземете най-доброто решение. За това ще започна с разглеждането на двете услуги, с техните плюсове и минуси:

Споделен хостинг(Shared Hosting):
Споделеният хостинг е идеално решение за личен сайт, малък бизнес или фирмен сайт в начален стадии. Той е подходящ за сайтове с малък трафик, сайтове които не изискват голям ресурс за коректната им работа. Всеки споделен хостинг план разполага с допустимо максимално процесорно време, едновременни заявки към уеб сървър и mysql заявки. Нужно е да знаете, че на сървъра на който се намирате не се хоства само Вашия акаунт, а и още няколко други, за това и услугата се нарича „Споделен хостинг”. Всички ресурси се споделят между потребителите на съотвения сървър, като процесор, рам, дисково пространство. При този вид услуга Вие разполагате с избор от две операционни системи Linux и Windows. Избора можду двете системи можете да направите по нуждите на приложението Ви. На споделения хостинг Ви се предоставя cPanel акаунт където можете да разположите Вашия сайт/ове, също така Вие разполагате и с фтп достъп, phpmyadmin и ако хостинг плана Ви позволява ssh достъп. Чрез контролния панел cPanel много бързо и лесно Вие можете да създавате, премахвате, променяте допълнителни домейни, паркирани домейни и субдомейна. Също така можете да създавате неограничен брой пощенски кутии. Като мейл сървъра, който Ви обслужва също е споделен, всички изпратени мейл от Вашия акаун и от останалите акаунти излизат с един и същи IP адрес, поради тази причина има ограничение от 200 изпратени мейла на час от един cPanel потребител. Услугата „Споделен хостинг” не е толково гъвкава колкото VPS(виртуален сървър), но за сметка на това е най-евтиния вариант от двете услуги.

Виртуален сървър(VPS):
Виртуялният сървър е „следващата стъпка” след споделения хостинг план след като Вие сте развили Вашия сайт и неговото потребление или в случай, че самото приложение се нуждае от по-голям ресурс, който да е заделен единствено за него. При тази услуга заделените параметри са единствено за Вас, а не както при споделената услуга между няколко клиента. VPS Ви предоставя възможността да изберете измежду няколко различни Linux дистрибуции, както и Windows OS по Ваш избор. При тази услуга Вие разполагате с пълен достъп до виртуалния Ви сървър и можете да го администрирате както желаете, според Вашите нужди. Можете да инсталирате само нужните Ви сървиси и приложения и да ги оптимизирате както сметнете за нужно за да бъде генерираното натоварване от тях колкото е възможно по-минимално. Вие можете да инсталирате и конфигурирате мейл сървър както желаете, при което Вие можете да изпрати колко мейла желаете(няма я забраната от 200 мейла за един час). По Ваше желание може да бъде инсталиран даден контролен панел като cPanel, Plesk, ispOmega и т.н. за да администрирате сървъра Ви по-лесно.

След подробното разглеждане на услугите и това коя от тях е най-подходяща за Вашия уеб сайт Вие можете да направите правилния избор.

Етикети: #shared-vs-vps