Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да изберем нужната услуга - "Споделен хостинг" или "Виртуален сървър" ?

Как да изберем нужната услуга - "Споделен хостинг" или "Виртуален сървър" ?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

В тази статия ще Ви помогна с избора на услуга, която е нужна на Вашия уеб сайт. Също така с разликите между двата типа услуга "уеб хостинг" и "виртуален сървър"(плюсове и минуси).

Първото нещо, което трябва да направите, за да вземете най-доброто решение за вашия онлайн бизнес е да прецените кое е най-подходящата услуга за вашия сайт. За това ще започнем с разглеждането на двете услуги, с техните плюсове и минуси:

Уеб хостинг(Shared Hosting):
Хостингът е идеално решение за личен сайт, малък бизнес или фирмен сайт в начален стадии. Той е подходящ за сайтове с малък трафик, сайтове, които не изискват голям ресурс за коректната им работа. Всеки хостинг план разполага с допустимо максимално процесорно време, едновременни заявки към уеб сървър и mysql заявки. Нужно е да знаете, че на сървъра, на който се намирате не се хоства само Вашия акаунт, а и още няколко други, за това и услугата се нарича „Споделен хостинг”. Всички ресурси се споделят между потребителите на съотвения сървър, като процесор, рам, дисково пространство. На споделения хостинг Ви се предоставя cPanel акаунт, от където можете управлявате услугата - да разположите Вашия сайт/ове, FTP достъп, phpmyadmin и ако хостинг плана Ви позволява ssh достъп. Чрез контролния панел cPanel много бързо и лесно можете да създавате, премахвате, променяте допълнителни домейни, паркирани домейни и субдомейна. Също така можете да създавате неограничен брой пощенски кутии. Като мейл сървъра, който Ви обслужва също е споделен, всички изпратени мейл от Вашия акаун и от останалите акаунти излизат с един и същи IP адрес, поради тази причина има ограничение от 200 изпратени мейла на час от един cPanel потребител. Услугата „Споделен хостинг” не е толковa гъвкава колкото VPS(виртуален сървър), но за сметка на това е най-евтиния вариант от двете услуги.

Виртуален сървър(VPS):
Виртуaлният сървър е „следващата стъпка” след споделения хостинг план след като Вие сте развили Вашия сайт и неговото потребление или в случай, че самото приложение се нуждае от по-голям ресурс, който да е заделен единствено за него. При тази услуга заделените параметри са единствено за Вас, а не както при споделената услуга между няколко клиента. VPS Ви предоставя възможността да изберете измежду няколко различни Linux дистрибуции, както и Windows OS по Ваш избор. При тази услуга Вие разполагате с пълен достъп до виртуалния Ви сървър и можете да го администрирате както желаете, според Вашите нужди. Можете да инсталирате само нужните Ви услиги и приложения и да ги оптимизирате както сметнете за нужно, за да бъде генерираното натоварване от тях колкото е възможно по-минимално. Вие можете да инсталирате и конфигурирате мейл сървър, както желаете, при което можете да изпрати колко мейла желаете(няма я забраната от 200 мейла за един час). По Ваше желание може да бъде инсталиран даден контролен панел като cPanel, Plesk, ispOmega и т.н. ,за да администрирате сървъра си по-лесно.

След подробното разглеждане на услугите и това коя от тях е най-подходяща за Вашия уеб сайт Вие можете да направите правилния избор.

Етикети: #shared-vs-vps

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе