Как да изберем домейн име?

Как да изберем домейн име?

Изборът на домейн име е първата и една от най-важните стъпки за успешното стартиране на уебсайта ви.

ICN.BG | Хостинг и домейни

Ще се опитаме да ви насочим с няколко лесни стъпки към избора на домейна:

1. Домейна – продукта, който продаваме или името на фирмата?
Два са вариантите, към който трябва да се насочим, за да изберем правилния домейн. Ако предлагаме определена стока или услуга, можем да насочим домейна именно към този продукт.

Пример: Предлагаме производство на дограма, то домейнут ни може да е dograma.com, net, org

Вторият успешен вариант за избор на домейн име е името на фирмата. Ако желаете да наложите името на фирмата си като марка, то в този случай това е по-добрият вариант – препоръчително е за корпоративни сайтове или сайтове B2B. Ако името на фирмата е дълго и сложно за изписване е хубаво да се помисли за използването на абревиатура.

Пример: Интернет Корпорейтед Нетуъркс – ICN.bg

Винаги можете да съчетаете името на фирмата с продукта или име на търговска марка/патент, стига това да не утежни и да не удължи домейна:

Пример: ICNhost.net, Globul.bg

2. Внимавайте с дължината на домейна!!!
Никак не е желателно домейнът ви да е прекалено дълъг (назависимо че позволените символи са 63). Дългият домейн затруднява изписването и запомнянето му от страна на потенциалния клиент. В много случаи кореспонденция се води с фирмения мейл, което би затруднило клиента да го изпише, ако домейнът е труден и недостъпен до клиента.
Не е желателно използването на “–“ тире в името на домейна, тъй като това допълнително утежнява изписването на домейна. Препоръчително е, само ако това ще доведе до по-отчетливото визуализиране и по-лесното му запомняне.

Често срещано е поставянето на bg, като част от името на домейна (пример domаinBG.com), но обърнете внимание, че поставянето на BG към името на домейна Ви, определено позиционира бизнеса Ви в рамките на България.

3. Избор на разшерение (TLD) на домейна.
Разширението на домейна също играе роля при правилния избор на домейн. Всяко едно от разширенията има определено значение и е хубаво да се съобразим с него, въпреки че някои от разширенията са се наложили прекалено много и по скоро тяхната популярност привлича клиента, без да се замисля за значението. Най-широко разпространеният и използван домейн е .COM . Съкращението идва от comercial или в превод Търговски/Комерсиален. И това разширение са регистирани над 87 мил. домейна(данни към Oct. 2010г.).
Следващият по разпространение домейн е .NET или идва от NETWORK. Подходящ е, ако посочвате, че бизнесът ви е в интернет мрежата (естествено това никак не е задължително и този домейн все повече се налага). С разширението има над 13 мил. регистрирани домейни. Следват разширенията .ORG (Organization) и .INFO (Information) със съответно над 8 мил и на 6 мил. регистрирани домейни. Те са подходящи за сайтове на организации и информативни сайтове. В последните години, много се наложи и домейнът .EU, като той е сравнително нов домейн, но все повече увеличава броя на регистрираните домейни, като вече е с над 3 мил. регистрации.

Вариант за домейн в България е домейна .BG, като този домейн може да се закупи от националния регистър register.bg. Домейнът е на сравнително по-висока цена от всички останали домейни, тъй като това е национален домейн.

Алтернативен вариант за закупуване на .BG домейн със защитен статус, без каквито и да било документи от ваша страна, е при закупуването му от ICN.Bg. Компанията ни дава възможността да регистрирате домейни със статус "защитен" в областта .bg без необходимост от основание (регистрация на фирма, търговска марка и др.). По този начин компанията ни пази интелектуалната собственост и дава гаранции на своите клиенти, че домейните, които ще регистрират ще останат тяхна собственост, дори след време трети лица да предявят претенции към името, което са регистрирали. Услуга на ICN.bg е достъпна по силата на специален договор между ICN.bg и Registrator.bg . Домейни може да се регистрират от всяко физическо лице или организация, като единственото изискване е домейнът да бъде свободен към момента на заявяването му.

Много добър подход към избора ви на домейн е регистрирането на повече от едно разширение, пример: mtel.net, mtel.bg или icn.bg, icnbg.com, icnhost.net, icndomains.net, icndns.net
Това е не само хубав вариант, в който клиентът ще ви открие по-лесно, но това спомага и за по-добрата индексация на сайта ви в Google и в други подобни търсачки.

Представихме ви само част от всички възможни разширения, които можете да регистрирате. Ние съдействаме за регистрацията на над 160 вида национални и комерсиални домейна. Можете да прегледате информацията на нашата страница www.icn.bg

Ако възникнат допълнително въпроси, можете да се свържете с нас, за да ви съдействаме за избора на домейн.

Етикети: #eu #icn #bg #net #kak-da-izberem-domejn-ime #domain-names #com #icn-bg #domains