Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да изберем домейн име?

Как да изберем домейн име?

Как да изберем домейн име?

Friendly Geeks съвети

Изборът на домейн име е първата и една от най-важните стъпки за успешното стартиране на уебсайта ви. Всичко от започва от хостинга и домейна. Ще се опитаме да ви насочим с няколко лесни стъпки към избора на домейн име:

1. Домейна – продукта, който продаваме или името на фирмата?
Вероятно се питате какво е домейн и как става самата регистрирация на интернет домейн име? Няколко са вариантите, към който трябва да се насочим, при закупуване на домейн. Ако предлагаме определена стока или услуга, можем да насочим домейна именно към този продукт, ако пък сме онлайн магазин, можем да се насочим към името на бранда или на компанията ни. В този случай, можем да изберем и домейн с различно разширение .store, .online или .fun, където изборът от свободни домейни все още е доста голям. Може да разгледате и други разширения за избор на най-подходящото домейн име за вас. Полезно: Йерархия на домейните

Можете да изберете измежду различни домейн разширения: .com, .net, .eu, както и много нови домейн разширения .store, .online, .fun или дори .pro

Винаги избирайте лесно за запомняне домейн име за вашия сайт.

2. Внимавайте с дължината на домейна!!!
Никак не е желателно домейнът ви да е прекалено дълъг (назависимо, че позволените символи са 63). Дългият домейн затруднява изписването и запомнянето му от страна на потенциалния клиент. В добрия случаи кореспонденция се води с фирмения мейл, което би затруднило клиента да го изпише, ако името на сайта ви е труден и недостъпен за клиента.
Не е желателно използването на “–“ тире в името на домейна, тъй като това допълнително утежнява изписването му. Препоръчително е, само ако това ще доведе до по-отчетливото визуализиране и по-лесното му запомняне.

Често срещано е поставянето на bg, като част от името на домейна (пример domаinBG.com), но обърнете внимание, че поставянето на BG към името на домейна Ви, определено позиционира бизнеса Ви в рамките на България. Домейн името е важно и за вашето SEО. За да се класирате на първите места в търсачките, е нужно името на домейна ви да съдържа името, категорията на услугите, които предлагате или релевантни ключови думи. За повече информация вижте: Домейнът като SEO фактор.

3. Избор на разшерение (TLD) на домейна.
Разширението на домейна също играе роля при правилния избор. Всяко едно от разширенията има определено значение и е хубаво да се съобразим с него, въпреки че някои от разширенията са се наложили прекалено много и по скоро тяхната популярност привлича клиента, без да се замисля за значението. **Най-широко разпространеният и използван [домейн .COM ]**(https://www.icn.bg/bg/domains/com/). Съкращението идва от comercial или в превод Търговски/Комерсиален. С това разширение са регистирани 151,046,079 домейна (към 2019 г.), което е 43,59% от всички домейн разширения.

Към 2019 г. най-скъпото домейн име, което някога е продавано, е “LasVegas.com", купено през 2005 г. за невероятните $ 90 млн.

Следващият по разпространение домейн е .NET или идва от NETWORK. Подходящ е, ако посочвате, че бизнесът ви е в интернет мрежата (естествено това никак не е задължително и този домейн все повече се налага). С разширението има над 15.6 млн. регистрирани домейни (към 2019г). Следват разширенията .ORG (Organization) и .INFO (Information) със съответно над 11.2 млн. и на 5.8 млн. регистрирани домейни. Те са подходящи за сайтове на организации и информативни сайтове. В последните години, много се наложи и домейнът .EU, като той е сравнително нов домейн, но все повече увеличава броя на регистрираните домейни, като вече е с над 5 млн. регистрации.

През 2019г. броят на всички регистрирани домейни надмина 345 млн. за всички видове домейн разширения, което е увеличение с 3,5% спрямо предходната 2018г. Различните видове домейн разширения, свободни за регистрация, вече са над 1550.

Вариант за домейн в България е домейна .BG . Домейнът е на сравнително по-висока цена от всички останали домейни, тъй като това е национален домейн.

Много добър подход към избора ви на домейн е регистрирането на повече от едно разширение, пример: mydomain.com, mydomain.net, mydomain.store Това е не само хубав вариант, в който клиентът ще ви открие по-лесно, но това спомага и за по-добрата индексация на сайта ви в Google, както и намалявате вероятността, вашите конкуренти да закупят останалите домейн разширения.

Разгледайте възможностите, от които можете да се възползвате за регистрация на правилното за вас домейн име и не забравяйте, че изборът на домейн име е първата крачка към стартиране на вашия нов онлайн бизнес. Все повече се налагат и новите домейн разширения, който стават популярни след 2012г. Те са над 1550 и измежду тях можете да намерите много интересни за вашия бизнес домейн разширения/tld като - .fun, .tech, .store, .online. и др.

4. Изберете корпоративна поща

Последната стъпка, след като сте избрали името на домейна си: създайте самостоятелен корпоративен имейл. Използването на персонализиран домейн (пример: вашетоиме@вашатакомпания.com), който съдържа името на вашата компания, ще позволи вашите клиенти и бизнес партньори да са сигурни кой е изпращачът. Тази неголяма инвестиция ще увеличи потенциала на вашата компания да привлича нови клиенти. Ние от ICN.Bg предлагаме платформата cMailPro, която обединява няколко канали за бизнес комуникация - e-mail, корпоративен криптиран чат, управление на контакти и календари, споделяне на файлове и много други.

Вижте как да изберете правилно хостинг план, за да бъдете спокойни за онлайн присъствието си.

Интересно: Кои са най-популярните думи в домейн имената? Verisign публикува статистика кои са най-често използваните думи на английски език в домейн имената с разширения .com и .net. През май 2019г. това са били думите coupons, pods, trial, phone, account, thai, и др.

Етикети: #eu #icn #bg #net #domain #host #domain-names #domains

Абонирай се за бюлетина ни!

Получавай първи най-актуалната и полезна информация за твоя онлайн бизнес!

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе