Как да изберем домейн име?

Как да изберем домейн име?

Изборът на домейн име е първата и една от най-важните стъпки за успешното стартиране на уебсайта ви. Ще се опитаме да ви насочим с няколко лесни стъпки към избора на домейн име:

1. Домейна – продукта, който продаваме или името на фирмата?
Няколко са вариантите, към който трябва да се насочим, за да изберем правилния домейн. Ако предлагаме определена стока или услуга, можем да насочим домейна именно към този продукт, ако пък сме онлайн магазин, можем да се насочим към името на бранда или на компанията ни. В този случай, можем да изберем и домейн с различно разширение .store, където изборът от свободни домейни все още е доста голям. Може да разгледате и други разширения за избор на най-подходящото домейн име за вас.

Можете да изберете измежду различни домейн разширения: .com, .net, .eu, както и много нови домейн разширения .store, .online, .fun или дори .pro

Винаги можете да съчетаете името на фирмата с продукта или име на търговска марка/патент, стига това да не утежни и да не удължи домейна.

Винаги избирайте домейна лесни за запомняне имена.

2. Внимавайте с дължината на домейна!!!
Никак не е желателно домейнът ви да е прекалено дълъг (назависимо, че позволените символи са 63). Дългият домейн затруднява изписването и запомнянето му от страна на потенциалния клиент. В добрия случаи кореспонденция се води с фирмения мейл, което би затруднило клиента да го изпише, ако домейнът е труден и недостъпен за клиента.
Не е желателно използването на “–“ тире в името на домейна, тъй като това допълнително утежнява изписването на домейна. Препоръчително е, само ако това ще доведе до по-отчетливото визуализиране и по-лесното му запомняне.

Често срещано е поставянето на bg, като част от името на домейна (пример domаinBG.com), но обърнете внимание, че поставянето на BG към името на домейна Ви, определено позиционира бизнеса Ви в рамките на България.

3. Избор на разшерение (TLD) на домейна.
Разширението на домейна също играе роля при правилния избор на домейн. Всяко едно от разширенията има определено значение и е хубаво да се съобразим с него, въпреки че някои от разширенията са се наложили прекалено много и по скоро тяхната популярност привлича клиента, без да се замисля за значението. Най-широко разпространеният и използван домейн е .COM . Съкращението идва от comercial или в превод Търговски/Комерсиален. И това разширение са регистирани над 87 мил. домейна(данни към Oct. 2010г.).
Следващият по разпространение домейн е .NET или идва от NETWORK. Подходящ е, ако посочвате, че бизнесът ви е в интернет мрежата (естествено това никак не е задължително и този домейн все повече се налага). С разширението има над 13 мил. регистрирани домейни. Следват разширенията .ORG (Organization) и .INFO (Information) със съответно над 8 мил и на 6 мил. регистрирани домейни. Те са подходящи за сайтове на организации и информативни сайтове. В последните години, много се наложи и домейнът .EU, като той е сравнително нов домейн, но все повече увеличава броя на регистрираните домейни, като вече е с над 3 мил. регистрации.

Вариант за домейн в България е домейна .BG, като този домейн може да се закупи от националния регистър register.bg. Домейнът е на сравнително по-висока цена от всички останали домейни, тъй като това е национален домейн.

Много добър подход към избора ви на домейн е регистрирането на повече от едно разширение, пример: mydomain.com, mydomain.net, mydomain.store Това е не само хубав вариант, в който клиентът ще ви открие по-лесно, но това спомага и за по-добрата индексация на сайта ви в Google, както и намалявате вероятността, вашите конкуренти да закупят останалите домейн разширения.

Разгледайте възможностите, от които можете да се възползвате за регистрация на правилното а вас домейн име и не забравяйте, че изборът на домейн име е първата крачка към стартиране на вашия нов онлайн бизнес. Вижте как да изберете правилно хостинг план, за да бъдете спокойни за онлайн присъствието си.

Етикети: #eu #icn #bg #net #domain #host #domain-names #domains