Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Избор на платформа

Избор на платформа

Избор на платформа

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Стигаме до важния въпрос за избор на платформа.

Без никакво съмнение, най-добрата опция е ползването на специално написан скрипт. При този вариант вие определяте каква точно информация искате да поднесете на посетителите и как тази информация да се визуализира в браузера.

В кода няма да има нито един излишен ред и нито един излишен файл. Нивото на сигурност на такива скриптове е много високо. Така създаден сайт ще работи много бързо, с много малък разход на ресурс и ще можете да хоствате сайта на по-нисък хостинг план, за който ще плащате по-малко пари.

Естетствено създаването на такъв сайт струва известна инвестиция, но тя е за предпочитане пред ползването на безплатни или писани от незнайни програмисти (и редактирани от хакери) скриптове.

Друга възможност е да закупите CMS система според вашите препочитания и да ползвате платен съпорт – в известни граници системата може да бъде прекроена според вашите нужди и да ви служи добре.

Може да намерите много такива програми напр. на сайта hotscripts.com – последния път когато проверих в категория CMS имаше общо около 800 скрипта и платени, и безплатни.

Последна трябва да бъде опцията безплатна CMS програма – най-известни са Joomla, Wordpress и Drupal.

Аз съм голям противник на ползването на тези програми поради ред причини – не може да се оптимизира съдържание, не може да се променя структура, допълнителните компоненти се пишат често от неграмотни аматьори и са несъвместими с последните ъпдейти на ядрото, при всяка нова версия се казва какво е променено в старата и по този начин се информират хакерите къде има слабости в скрипта, безплатни темплейти се изтеглят от хакери, добавят им се shell скриптове за достъп до хостинг акаунта и отново се предлагат за инсталиране, програмите изискват много ресурс и т.н.

Версия 1.6 на Joomla е изцяло пренаписана и подменена прехвалената преди години версия 1.5. Времето показа колко е била качествена. В момента актулната версия е 2.5.

Всяка следваща версия е велика, да му мислят уебмастерите с предишната версия.

Ще ви дам едим конкретен пример за ограниченията на тези системи.

Ако решите да разделите съдържанието на сайта на основни категории и подкатегории, така че при кликане на основна категория в навигационното меню да се зареждат само съответните подкатегории (вместо менюто да съдържа всички подкатегории на всички страници) това ще доведе до фокусиране съдържанието на страниците около по-малък брой ключови фрази, което ще повиши рейтинга на страниците от категорията, особено ако са свързани и с подходящи линкове помежду си.

Само че нито една CMS или framework няма заложена такава логика, трябва да се създадат допълнителни таблици в базата данни и да се напишат допълнителни файлове със заявки към тях.

Очевидно трябва да се сбогувате с нещо – или с прекрасната маркетингова идея, или с безплатният скрипт.

За мен правилният избор е очевиден, но болшинството уебмастери предпочитат да останат в зоната на посредствеността.

90 % от хакнатите сайтове, каквито възстановяваме почти всеки ден, са Joomla с добавени shell скриптове в темплейтите.

Зная, че безплатното съблазнява и думичката далавера гали ушите на повечето бългaрски бизнесмени, но проблемите в бъдеще многократно ще надхвърлят инвестицията по създаване на уникално написан код.

Какво ще правят собствениците нa тези CMS ако един ден сайтовете на разработчиците затворят?

Ако си ползвал Joomla или Wordpress няколко години и имаш няколко стотици статии ще трябва да инвестираш месеци труд за да възстановиш съдържанието на нова платформа (защото старата ще бъде хакната) и в онзи ден ще проклинаш безплатният избор, направен в началото и както винаги, евтиното ще се окаже накрая скъпо.

Тук е мястото да цитирам известното британско клише за богатия и евтиното, но няма да го направя ...

За да завърша темата позитивно, ще кажа, че ако наистина обстоятелствата са такива, че трябва да се ползва CMS, нека бъде Wordpress, последна стабилна версия с мининален брой необходими плъгини, по възможност на не повече от три месеца всеки един, по възможност не първа или бета (тестова) версия, темплейт съвместим с последната версия на ядрото, с автоматично обновяване на ядрото.

Не активирайте плъгини на повече от една година – явно има причина, поради която това приложение е изоставено от разработчиците, не бъдете наивни.

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе