Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > IPv6: какво трябва да знаете

IPv6: какво трябва да знаете

IPv6: какво трябва да знаете

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Доскоро, когато се говореше за IP (Internet Protocol)*, се подразбираше IPv4 и не се замисляхме има ли версия и коя е тя. Това беше така, докато IPv4 протокола не се изчерпa и не се появи IPv6.

IPv6 или Интернет протокол версия 6 е протокол за Интернет от следващо поколение. Създаден е, за да посрещне предизвикателствата, пред които ни изправя изчерпването на адресите, както и да се справи с проблемите и недостатъците в Интернет протокола IPv4. Както IPv4, така и IPv6 представляват мрежови протоколи – това са набори от стандарти, правила и процедури, които определят как устройствата се свързват помежду си и обменят информация. IPv6 протокола се разработваше близо две десетилетия. Сега, протоколът от следващо поколение е готов да подмени старата версия и да заеме мястото на гръбнак на Интернет.

Защо ни трябва IPv6?

Проблемът е, че има ограничение в броя на свободните IPv4 адреси. Дължината на IPv4 адреса е едва 32 бита, което е и причината за лимитираните възможности. С всички компютри, смартфони, таблети, игрови конзоли и въобще всичко, което се свързва с Интернет, всичките 4.3 милиарда адреси на протокола са на изчерпване. Нуждата от адреси главоломно се увеличава с развитието на IoT (Internet of Things), при което значително нараства броя и разнообразието на устройствата, които биват свързвани в мрежата. IPv6 предоставя изход от тази ситуация – протоколът използва 128 битови адреси и има възможност за 340 трилиона трилиона трилиона възможни IP адреси или всеки един жител на Земята разполага с около 4000 адреса.

С какво IPv6 е по-добър и различен от IPv4?

Разширяването на резервът от IP адреси носи и допълнителни ползи. Поради недостига на IP адреси, Интернет основно разчита на NAT (Network Address Translation). Тази технология позволява зад едно устройство с реален IP адрес, да бъдат „скрити“ множество други и да общуват с Интернет чрез този адрес.

Повечето потребители, частните и тези с малък бизнес, имат само един IP адрес в Интернет - този, който е определен към рутера, който ги свързва с тяхното ISP. Рутерът от своя страна задава частни IP адреси вътрешно към устройствата, които са прикачени към него. Това са адреси, които са локални и не могат да се ползват директно в Интернет. Проблемът е, че рутерът трябва постоянно да следи кой трафик към кое устройство принадлежи и съответно да преобразува вътрешното IP към публично такова, за да направи възможна комуникациите с Интернет.

С IPv6 всяко устройство буквално може да има свой собствен реален IP адрес и така да се гмурне в морето на IoT (Internet of Things).

ipv6

С навлизането на IPv6 всички устройства ще са достъпни от публичните мрежи, помагайки на хората лесно и бързо да управляват домашните си устройства (пускане на осветлението, отваряне на гаражната врата и т.н.), споделянето на файлове, онлайн игри, peer-to-peer програми и други приложения и то без сложни настройки на рутера. Версия 6 на протокола е и доста по-сигурна от старата 4. Достоверността и целостта на всеки IPv6 пакет е подсигурена от криптация. Новата версия на протокола е по-добра и в друго – достигането на Интернет трафика до правилната дестинация без той да бъде прекъсван.

Ще бъдат ли IPv4 устройствата свързани с Интернет?

Накратко, да. IPv4 и IPv6 не са директно съвместими, а и все пак не може с лекота да се изключи IPv4 докато голяма част от света все още разчита на него. IPv6 устройствата са изградени с помощта на dual stack процеси, които позволяват на двата протокола да работят едновременно един до друг. Успокояващо е, че поддръжката на протокола няма да спре в близко бъдеще.

Трябва ли да преминем на IPv6?

Факт е, че повечето устройства свързващи се с Интернет не са съвместими с IPv6, пък и dual stack технологията гарантира, че наследените IPv4 устройства със сигурност ще работят в обозримо бъдеще. Така че, не! Преминаването на IPv6 не е жизнено важно, но все пак не бива да излиза от радара ви. Все пак, в районите, в които протокол 4 е изцяло изчерпан от към адреси, новите устройства, които се свързват с Интернет няма да имат друга опция и вероятно ще бъдат принудени да разчитат на IPv6 адреси.

SMB (Server Message Block) трябва са съобразят със съществуването на новия протокол и да бъдат сигурни, че всички бъдещи компютри, мобилни устройства, мрежови инфраструктури или други IT устройства ще поддържат новия протокол.

IPv6 подобрения

Част от подобренията на IPv6 са вградените в самия протокол мерки за сигурност. IPv4 е разработван в периода, когато Интернет беше безопасно място и се ползваше от малко хора. Новият протокол е създаден във време, в което всичко е Интернет, за това и носи в себе си възможности за верифициране на адреси и разпознаване на идентичности, изграждайки надеждност между маршрутизаторите (рутерите). Като на злонамерените атакуващи, ще им бъде доста по-трудно да правят „фишинг адрес“ атаки, където съобщенията от сайтове или имейл адресите не показват от къде са те.

Ерата на IPv6 рутерите и защитните стени ще осигурят по-добра защита срещу анонимни атаки, с много по-прости, по-надеждни и сигурни връзки за бизнесите, които се работят с финансови и други чувствителни данни .

Също така, IPv6 ще осигури по-голяма сигурност и производителност на критичните бизнес приложения, например такива, които отговарят за автоматизирането процеса на подаване на поръчка и управляват фактурирането на клиентите и взаимоотношенията с доставчиците.

По-добрият контрол върху рутирането на пакетите между машините ще помогне на малките компании и техните ISP (Internet Service Provider) да развият надеждността и производителността на мрежата, на които до сега само големите организации се радваха.

И в допълнение, IPv6 ще позволи по-прецизен контрол на това колко мултимедии и критични приложения да се изпълняват в мрежа, и ще позволи по-бързи транзакции върху виртуалните частни мрежи (VPN). IPv6 може да даде тласък на VoIP услугите (обединените комуникационни услуги) поради подобренията в механизма за контрол на качеството на услугата (QoS). QoS позволява на определени типове мрежови трафик, обикновено тези, които са чувствителни към прекъсване, да получат по-висок приоритет по време на интензивно използване на мрежата. Например, VoIP разговор или видео Webcast във вашата мрежа, ще получи предимство пред трансфер на файлове.

Както знаете, ICN.Bg винаги е в крак с технологичните новости. Наскоро ви разказахме за инфраструктурното подобрение на мрежовото ни оборудване, благодарение на което можем да ви предоставим enterprise клас DDoS защита и IPv6.

IP е интернет протокол, който определя техническия формат на пакетите данни и схемата на адресиране за компютрите, комуникиращи в мрежата. Повечето мрежи комбинират IP **с по-високо ниво на протоколите Transmission Control Protocol (TCP).

* Вижте как изглежда протокола IPv6 в цифри в нашата инфографика!

*

IPv6 в цифри!

  • *

  • *

Етикети: #internet #sigurnost-v-internet #ipv6 #ipv4 #iot #ipv6-protokol

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе