Ghost – Node.js блог платформа с фокус върху писането

Днес ще ви разкажем за една CMS платформа, която е фокусирана върху лесното създаване на съдържание и се използва предимно за сайтове с много голям трафик. Това е Ghost. Вижте в следващите редове какво е Ghost.

Какво е Ghost?

Ghost е платформа, посветена на едно нещо: Публикуване. С красив дизайн, с възможности за промяна и с отворен код (Open Source). Ghost ви позволява да имате ваш собствен блог, а поддръжката му е лесна и дори забавна. В платформата се залага на опростеност и елегантност, което ви позволява да оползотворявате по-голяма част от времето си в създаване на съдържание за вашия блог.

Ghost използва Markdown – инструмент, чрез който лесно се пише в обикновен текстов формат, а след това се конвертира в структурно валиден XHTML (или HTML).

Богат избор от теми е наличен на адрес: https://ghost.org/marketplace/

Любопитното е, че темите се пишат на Handelbars.

Handlebars е разширение на езика за създаване на темплейти Mustache, създаден от Chris Wanstrath. Handlebars и Mustache са два езика за създаване на темплейти, които поддържат html частта и кода отделно от логиката.

Как се заражда идеята за Ghost?

В края на 2012 г., след години разочарование от съществуващите решения, Джон O’Нолан решава да напише концепция за нова блог платформа, която да бъде фокусирана не върху изграждане на сложни уебсайтове, а върху писането. След като споделя идеята си публично в интернет, за няколко дни показванията надхвърлят няколко стотин хиляди, което ясно показва, че и други хора са търсили подобно решение.

Шест месеца по-късно, след много часове упорита работа, Джон O’Нолан за пръв път представя прототипа на Ghost на най-голямата платформа за финансиране на креативни проекти в света – Kickstarter. Само за първите 48 часа Ghost събира повече от $100,000, а в рамките на 29 дневния период тази сума се утроява. Прототипът на Ghost предизвиква огромен интерес, тъй като хората най-накрая виждат в действие платформата, която са търсили.

От 14-ти октомври 2013 – Ghost 0.3 Kerouac е достъпна за света. Към днешна дата (2020 г.) актуалната версия на системата е 3.32.1.

Какви са впечатленията от Ghost?

Христо Стоянов, автор и управител на www.lifehack.bg, споделя с нас първите си впечатления от Ghost.

Какви са техническите изисквания за ползване на Ghost?

Разбира се, ще споменем и техническите изисквания на Ghost. Това са:

  • Сървърна платформа: Node.js
  • База данни: sqlite3 или MySQL

Какво е Node.js ?

През последните 20 години интернет се разви от колекция от статични страници в платформа, способна да поддържа сложни уеб приложения като Gmail и Facebook. Езикът за програмиране JavaScript също играе важна роля за този напредък.

В миналото JavaScript съществуваше само в браузъра и чрез втори език за програмиране, като например PHP, се създаваше кодът, който се обработваше от страна на сървъра. Node.js е съвременна платформа за изграждане на бързи, мащабируеми и ефективни уеб приложения, която позволява JavaScript код да се изпълнява от сървъра. Начинът, по който Node.js прави това възможно, е чрез „опаковане“ на ядрото на JavaScript от Chrome браузъра на Google.​ Това дава възможност Node.js да се инсталира на различни операционни системи.

База данни

По подразбиране базата данни, която се ползва, е sqlite3. Поддържа се възможност и за МySQL база данни.

Как да използвате Ghost?

Ghost се поддържа при всички Виртуални сървъри и Наети сървъри.

Необходимите стъпки при инсталация на системата ще намерите в нашата помощна страница: Ghost – инсталация.

Вече ви заинтригувахме? Направете си собствен блог с Ghost!

СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).