Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Имате поща?!...или пък вече не?

Имате поща?!...или пък вече не?

Имате поща?!...или пък вече не?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Сърфирането в глобалната мрежа крие своите опасности. Според официалните данни един на всеки четири сайта в световен мащаб е подложен на хакерски атаки. Сигурността е от изключително значение, когато говорим за използване или въвеждане на данни в Интернет. В следващите редове ще ви запознаем с рисковете, които крие разбиването на електронната ви поща и как най-сигурно да бъде защитена тя. Първото нещо, което трябва да се вземе под внимание, е защитен ли е вашият компютър чрез антивирусна програма. Независимо дали ще бъде безплатна или платена, задължително условие за сигурността ви е такава програма да бъде инсталирана на вашия компютър. Важно е този антивирус да има настроени и отключени стандартни портове за изпращане и получаване на писма.

След като сте защитили по този начин компютъра си, следващата стъпка е да бъде създадена трудно разбиваема парола. В идеалния случай паролите трябва да съдържат комбинация от главни и малки букви, цифри и други позволени знаци, за да не може да бъде приложена Bruteforce атака (последователно пробване на всички възможни пароли). Също така една парола би могла да бъде просто отгатната, тъй като много често потребителите слагат прекалено лесни пароли като име на домашен любимец, последователно изброени букви или цифри (123456 или qwerty), последните букви от ЕГН и др. Изключително важно е паролата да бъде сменяна на минимум 2 -3 месеца и то отново със сигурна, трудна за разбиване парола. И още един съвет от нас е да не използвате една и съща парола за множество сайтове.
Най-уязвими към хакерски атаки са безплатните пощенски кутии и най-често атаката тръгва именно от там. В момента социалните мрежи и пощите са много силно свързани и излагайки на риск вашата поща, автоматично рискувате всички акаунти, които сте създали с нея. Безплатните пощенски кутии създават системи за сигурност, които за съжаление не са достатъчно ефективни. При една забравена парола, например, алтернативният вариант, който те предлагат, за да отвориш пощата си, е да отговориш на някакъв личен въпрос. Във време, в което всичко лично се споделя в социалните мрежи и всеки знае толкова много за другия, да дадеш отговор на въпроса: „ Как е името на домашния ми любимец?“ е изключително лесно.
За да се предпазите от заразяване с вирус, е важно да знаете как той прониква във вашия компютър. Вирусите, които достигат до нас чрез имейл са основно под формата на прикачени файлове с примамливи заглавия или чрез линкове, при отварянето на които, без дори да разберете, се генерира заявка, която сваля вирус на вашия компютър. Само чрез отварянето на подобен файл се гарантира заразяването на вашия компютър с вирус и сигурността е разбита. Преди да отворите даден имейл, вие бихте могли да се уверите кой и от къде ви изпраща съответното писмо от хедъра (съдържа информация за подателя, добавя се от пощенския сървър и съдържа IP адреса на изпращача ) на самия имейл. Файлове от типа .bat, .exe, .vbs, и .js автоматично се филтрират, тъй като те почти със сигурност съдържат вирус. Преди отварянето на прикачените файлове, те трябва да бъдат сканирани чрез антивирусната програма. Повечето антивирусни програми могат да се настроят, за да сканират автоматично имейл съобщенията.

По-безопасен начин за споделяне на файлове е те да се публикуват чрез професионална система, която ще ви позволи да изпратите линк и данни за достъп до изпратените документи. Това ви гарантира по-високо ниво на защитеност. А ако искате да използвате по-сигурна пощенска кутия, която ви дава много по-висок процент на сигурност, е необходимо да се насочите към професионалните e-mail услуги. При тях се използват редица софтуери за защита както от вируси, така и от нежелана поща (SPAM). В последните години масово интернет потебителите предпочитат да използват платени услуги, които им дават желата функционалност, сигурност и надеждност в ежедневната им e-mail кореспонденцоя. Отдавна електронната поща не е само обикновенно изпращане на съобщения, а служи за разплащания, организиране на работния процес, споделяне на документи, конфиденциална криптирана информация... Възможностите са неограничени.

Вие искате да предпазите e-mail акаунта си, да защитите личните си данни, да не допускате до себе си недоброжелатели, но помнете, че никой и нищо не може да ви гарантира 100% защита. Затова бъдете внимателни, спазвайте основните правила за сигурност, за да стоите далеч от хакерите.

Етикети: #sigurnost #ataka #profesionalni #virus-na-kompyutara #danni-v-internet #pronikvane-vav-kompyutar #razbita-parola #prikachen-fajl #hakeri #zashtita-na-poshtata #e-mail-uslugi #virusi #antivirusni-programi #nezhelana-poshta #nadezhdnost #zashtita #hakerski-ataki #internet

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе