Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да изберете правилния SSL сертификат?

Как да изберете правилния SSL сертификат?

Как да изберете правилния SSL сертификат?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Сигурността на уебсайта ви е главен приоритет, когато извършвате на продажби онлайн или оперирате с важна потребителска информация. Няма значение колко е добър вашият продукт или уебсайт – ако клиентите ви не се чувстват сигурни да предоставят лични данни или детайли за извършване на плащане, то вие ще започнете да губите тяхното доверие и това ще се отрази и на вашите печалби. Решение за повишаване на сигурността на вашия сайт е SSL сертификатът, който предоставят най-високо ниво на защита на връзката и показват на клиентите ви визуален индикатор за защита, както и доказателство, че вие сте онлайн търговец, на когото те могат да се доверят със своята лична информация.

Основавайки се на сложността на вашия бизнес и броя онлайн транзакции, които биват придвижвани в него, съществуват различни нива на сигурност. Поради това избирането на правилния SSL сертификат е от основно значение за вашия уеб проект и не бива да бъде пренебрегвано. Ето защо ние от ICN.Bg ще ви опишем основните фактори, които ще ви помогнат при вземане на решeние как да изберем правилния SSL сертификат за вашия уебсайт.

Преди да разгледаме определящите фактори, ще ви предоставим основните видове сертификати, от които може да избирате:

Extended Validation (EV) Certificates

Tака наречените EV сертификати, предоставят 2048-бита криптиране и се отличават със зеления адресен бар на уебсайтовете, което е познат сигнал за сигурност в интернет пространството. Тези сертификати се ползват от едни от най-популярните сайтове днес като Paypal и Twitter. EV сертификатите са предназначени за всеки, но са от решаващо значение за онлайн магазините, които трябва да привлекат по положителен начин вниманието на клиентите си веднага. Този вид сертификати са по-скъпи, но са най-добрите, които можете да изберете за своя онлайн бизнес. Те дават най-високо ниво на удостоверяване на информацията за вашата компания и поради тази причина те отнемат от 3 до 5 работни дни за издаване.

Organization Validated (OV) Certificates

Този тип сертификати освен да криптират връзката към вашия уеб сайт, удостоверяват вашата организация и визуално показват индикатори за неговата сигурност. За разлика от EV сертификатите, те не се показват със зеления адресен бар горе в полето за писане на браузъра. OV сертификатите валидират легитимността на вашия бизнес и ще ви бъдат от особена полза, ако не можете да си позволите EV сертификати, но искате да убедите вашите онлайн клиенти, че сте сигурна компания при правене на транзакции. Процесът по-валидация на вашите данни отнема по-малко време – от 1 до 3 работни дни.

Domain Validated (DV) Certificates

Тук всичко е по-улеснено, като се предлага единствено криптиране на връзката към сайта. Голямо предимство на този вид сертификати е бързината, с която биват издавани, тъй като единствено трябва да се валидира вашият домейн, без да се прави допълнителна валидация на организацията. Друго предимство на DV сертификатите е, че те са много достъпни като цена и се издават много бързо. Приложението им е основно върху тестови, новинарски сайтове, които не се занимават главно с онлайн транзакции. Те дават сигурност на вашия уебсайт, но за разлика от EV и OV сертификатите, удостоверяват единствено вашето домейн име.

Безплатен сертификат Let’s Encrypt

При нас можете да намерите и безплатна алтернатива на скъпите SSL сертификати – Let’s Encrypt. Този сертификат е от типа Domain Validation, което означава, че удостоверява единствено вашето домейн име. Повече за функционалността и ползите на Let’s Encrypt, може да видите тук

Multi-Domain Certificates

Ако трябва да подсигурите няколко домейна, бихме ви препоръчали опцията, наречена Multi-Domain Certificates. В зависимост от сертификата може да подсигурите от 2 до 100 или повече домейна. Ползата от тази опция е, че може да управлявате няколко домейна чрез един SSL сертификат.

Освен това, след като си закупите Multi-Domain Certificate, можете да добавяте допълнителни домейни към него, в зависимост от позволения брой. Това е улеснение за по-големи бизнеси, които притежават няколко сайта и различни брандове.

Wildcard Certificates

Този тип сертификати са изключително популярни и удобни. Те ви позволят да подсигурите не само главния домейн на вашия уебсайт, но и в повечето случаи неограничен брой поддомейни с един SSL сертификат. Поради тази причина, ако вашият домейн е свързан с поддомейни, на които се извършват плащания и през които преминава чувствителна информация, горещо препоръчваме използването на Wildcard Certificates.

За да изберете правилния сертификат, имайте предвид няколко основни фактора:

Ниво на сигурност на вашия онлайн магазин.

Ако приемате плащания онлайн, ще получите най-голяма полза, ако прибавите най-високото ниво на криптиране на връзката към вашия сайт. По този начин клиентите ви ще бъдат уверени в сигурността на вашия онлайн магазин, което ще доведе до ръст в продажбите.

Бързина на издаване

Колко бързо ви е нужен SSL сертификатът? Бързината зависи от процеса на валидиране на вашия домейн и бизнес. Ако сте готови да приемате онлайн разплащания веднага, то тогава може да е от голямо значение да приложите сертификат, който да бъде издаден веднага, но той ще бъде с по-ниско ниво на валидация. Решение на този проблем е временно да инсталирате сертификат от по-нисък клас, докато минавате процеса на по-обстойна валидация на вашия уебсайт и се сдобиете със силен SSL сертификат.

Повече за времето на издаване на сертификати, може да прочетете тук!

Гаранция

Нивото на гаранция при вашият SSL сертификат дава на бизнеса ви допълнителна сигурност. При пробив в сигурността, издателят на съответният сертификат ще ви обезщети за нанесената вреда и в зависимост от това кой сертификат сте избрали, сумата може да надвишава 100 хиляди долара.

Брой домейни

Заедно с хостинг план, SSL сертификатите могат да бъдат закупени за индивидуален домейн, но се предлагат и за поддомейни или за много домейни. Може да имате нужда от SSL сертификат за всеки домейн, който е част от дадена онлайн транзакция, с цел осигуряване на безопасността на предоставяните клиентски данни.

Цена

Разбира се, основен фактор при избора на сертификат е цената. Ако притежавате уебсайт, който е информативен без да има транзакции на важни лични данни на него, то можете да изберете и по-евтин сертификат. Имайте предвид, че ако притежавате международен бранд, който е разпознаваем, е добре да изберете EV или OV SSL сертификат, за да валидирате своя бизнес в интернет пространството. Ако сте собственик на онлайн магазин, то тогава SSL сертификат с високо ниво на сигурност е от основно значение. Ако планирате да продавате онлайн постоянно, може да се окаже изгодно, ако се закупи сертификат, който е предплатен за по-дълъг период от време. (Ако сертификатът позволява това)

Това са някои от основните фактори, определящи избора на един SSL сертификат в зависимост от нуждите на конкретен бизнес. Всеки един собственик на уебсайт трябва да прецени спрямо своя бизнес какви са неговите цели и на база на това да избере най-оптималния вариант. Въпреки това ползите от това да използвате SSL сертификат за вашия сайт са много, като сред тях са по-добрия “user experience”, повишеното доверие на потребителите към вашите продукти и услуги и това, че той е силен ранкинг сигнал за Google и класира сайта ви на по-предни позиции в търсачките.

Повече за видовете сертификати и техните функционалности, можете да прочетете в нашия специален WhitePaper по въпроса:

SSL WhitePaper

Етикети: #страница #internet #cms #wordpress #web-hosting #domejn #sajt #site #biznes #business #website #разширение #апликация #domain #web-page

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе