Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > FTP функционалност на cPanel

FTP функционалност на cPanel

Friendly Geeks съвети

Както ви обещахме, днес ще ви представим част от поредицата от помощни клипчета, които имат за цел да ви запознаят със cPanel и неговите основни функционалности. През изминалите седмици, вече видяхте 'cPanel - пълен контрол над вашия хостинг акаунт и 'Имейл функционалност през cPanel'.

В днешния урок за cPanel ще се запознаем с FTP функционалността на cPanel, - как да управлявате файловете си, как да качвате, сваляте и редактирате файлове, да създавате FTP акаунти и още много други.

За целта ще трябва да влезете в cPanel от сайта на ICN.Bg. Кликнете на ‘Споделен хостинг’ -> cPanel -> Меню файлове.

От меню FTP акаунти можем да създаваме нови FTP акаунти, както и да конфигурираме вече съществуващи такива. FTP акаунт се създава по следния начин – генерираме парола (можете да видите колко надеждна е вашата парола), след което въвеждате директорията, където желаете FTP акаунта да има достъп, т.е. той ще има достъп до директорията "тест 123" и всички директории след нея, но няма да има достъп в главната папка - Public HTML.

Всеки FTP акаунт може да бъде конфигуриран да използва определена директория, както и нейните поддиректории. По този начин FTP акаунта има достъп до неговата собствена директория, но не и до тези, които са над нея.

"Change password" - можем да променим паролата на конкретен FTP акаунт, без да знаем текущата.

"Change Quota" - можем да увеличим/намалим квотата на FTP акаунта, тоест максималния обмен на данните, които FTP акаунта може да обработи.

"Configure FTP Client" - можем да видим кои са необходимите настройки да конфигурираме нашия FTP клиент. Вече ви показахме как да настроите FTP клиент към споделен хостинг.

Special FTP Accounts - Винаги в акаунта ни има един главен FTP акаунт, който не може да бъде изтрит или променен. Това е така наречения "специален FTP" акаунт. Той носи името на нашия cPanel потребител, както и неговата парола. Ако паролата на cPanel бъде променена, то тогава и паролата на главния FTP потребител ще бъде променена. Специалният FTP акаунт има достъп до всички файлове намиращи се в акаунта ни и не може да бъде ограничен.

Връщаме се отново в главната страница на своя cPanel и от меню "Файлове" виждаме "Управление на FTP сесиите". Чрез тази функция вие можете да видите дали към вашия хостинг акаунт има текущи FTP сесии, от кой FTP акаунт е въпросната сесия и ако желаете може да прекъснете осъществените връзки към хостинг акаунта ви чрез FTP в случай, че връзката не е разрешена от вас.

FTP е най-лесния и най-бързия начин за управление на файловете на нашите сайтове. Mожем да се възползваме и от файлов мениджър, който по малко по-различен начин, чрез уеб интерфейс ни позволява да променяме и качваме файлове на нашия хостинг акаунт. Друго, което можете да видите е файлов мениджър (стара версия), която е малко по-не функционална от новия файлов мениджър и не толкова функционална, колкото FTP клиента.

От меню "Заето дисково пространство", можете да видите дисковото пространство, което вашия акаунт използва – съответно колко дисково пространство имате на разположение. Също така можете да видите в кои папки дисковото пространство е най-голямо, т.е. кои директории заемат най много място на вашия хостинг.

cPanel е най-разпространеният панел за управляване на хостинг акаунти. Познавайки го добре, вие ще можете да оптимизирате работата на вашия сайт, както и да улесните своята. Очаквайте нашето следващо видео, в което ще разгледаме логовете на нашия cPanel и съответно за какво служат те.

Етикети: #ftp-klient #ftp-sesiya #ftp-akaunt #ftp-klienta #logove #public-html #diskovo-prostranstvo #direktoriya #fajlov-menidzhar #sajt #hosting #parola #icn-bg #spodelen-hosting #ftp-sesii #ftp-funktsionalnost #cpanel

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе