Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > FTP функционалност на cPanel

FTP функционалност на cPanel

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Както ви обещахме, днес ще ви представим част от поредицата от помощни клипчета, които имат за цел да ви запознаят със cPanel и неговите основни функционалности. През изминалите седмици, вече видяхте 'cPanel - пълен контрол над вашия хостинг акаунт и 'Имейл функционалност през cPanel'.

В днешния урок за cPanel ще се запознаем с FTP функционалността на cPanel, - как да управлявате файловете си, как да качвате, сваляте и редактирате файлове, да създавате FTP акаунти и още много други.

За целта ще трябва да влезете в cPanel от сайта на ICN.Bg. Кликнете на ‘Споделен хостинг’ -> cPanel -> Меню файлове.

От меню FTP акаунти можем да създаваме нови FTP акаунти, както и да конфигурираме вече съществуващи такива. FTP акаунт се създава по следния начин – генерираме парола (можете да видите колко надеждна е вашата парола), след което въвеждате директорията, където желаете FTP акаунта да има достъп, т.е. той ще има достъп до директорията "тест 123" и всички директории след нея, но няма да има достъп в главната папка - Public HTML.

Всеки FTP акаунт може да бъде конфигуриран да използва определена директория, както и нейните поддиректории. По този начин FTP акаунта има достъп до неговата собствена директория, но не и до тези, които са над нея.

"Change password" - можем да променим паролата на конкретен FTP акаунт, без да знаем текущата.

"Change Quota" - можем да увеличим/намалим квотата на FTP акаунта, тоест максималния обмен на данните, които FTP акаунта може да обработи.

"Configure FTP Client" - можем да видим кои са необходимите настройки да конфигурираме нашия FTP клиент. Вече ви показахме как да настроите FTP клиент към споделен хостинг.

Special FTP Accounts - Винаги в акаунта ни има един главен FTP акаунт, който не може да бъде изтрит или променен. Това е така наречения "специален FTP" акаунт. Той носи името на нашия cPanel потребител, както и неговата парола. Ако паролата на cPanel бъде променена, то тогава и паролата на главния FTP потребител ще бъде променена. Специалният FTP акаунт има достъп до всички файлове намиращи се в акаунта ни и не може да бъде ограничен.

Връщаме се отново в главната страница на своя cPanel и от меню "Файлове" виждаме "Управление на FTP сесиите". Чрез тази функция вие можете да видите дали към вашия хостинг акаунт има текущи FTP сесии, от кой FTP акаунт е въпросната сесия и ако желаете може да прекъснете осъществените връзки към хостинг акаунта ви чрез FTP в случай, че връзката не е разрешена от вас.

FTP е най-лесния и най-бързия начин за управление на файловете на нашите сайтове. Mожем да се възползваме и от файлов мениджър, който по малко по-различен начин, чрез уеб интерфейс ни позволява да променяме и качваме файлове на нашия хостинг акаунт. Друго, което можете да видите е файлов мениджър (стара версия), която е малко по-не функционална от новия файлов мениджър и не толкова функционална, колкото FTP клиента.

От меню "Заето дисково пространство", можете да видите дисковото пространство, което вашия акаунт използва – съответно колко дисково пространство имате на разположение. Също така можете да видите в кои папки дисковото пространство е най-голямо, т.е. кои директории заемат най много място на вашия хостинг.

cPanel е най-разпространеният панел за управляване на хостинг акаунти. Познавайки го добре, вие ще можете да оптимизирате работата на вашия сайт, както и да улесните своята. Очаквайте нашето следващо видео, в което ще разгледаме логовете на нашия cPanel и съответно за какво служат те.

Етикети: #ftp-klient #ftp-sesiya #ftp-akaunt #ftp-klienta #logove #public-html #diskovo-prostranstvo #direktoriya #fajlov-menidzhar #sajt #hosting #parola #icn-bg #spodelen-hosting #ftp-sesii #ftp-funktsionalnost #cpanel

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе