Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Евроизбори 2014: Как вашият сайт да издържи нощта на вота

Евроизбори 2014: Как вашият сайт да издържи нощта на вота

Евроизбори 2014: Как вашият сайт да издържи нощта на вота

Не четете тази статия! Тя няма да ви каже за кого да гласувате! Но ще ви каже как вашия сайт да бъде номер едно по време на предизборната кампания и как да направите сайта си последния оцелял в изборната нощ с хиляди посетители, които ще научат първо от вас горещите новини!

Ако вие сте собственик на новинарски сайт, онлайн медия, сайт на институция свързана с изборите или партия, или просто отразявате всичко по горещата тема Евроизбори 2014, тук ще научите как да задържите вашия сайт 100% онлайн и достъпен за вашите потребители.

Изборът на хостинг на изгодна цена за вашия сайт е ключов фактор, гарантиращ дали сайта ви ще може да понесе достатъчно натоварване и пиков трафик, генериран от множество едновременни посещения. Какво трябва да направите преди нощта на изборите, когато всички ще очакват да разберат резултата от вота? Да гарантирате, че сайта ви ще бъде достъпен независимо колко хора ще се опитат да го достъпят едновременно. Ето и няколко полезни съвета и правила в тази насока.

Правило №1: Диверсифицирайте риска – разпределете натоварването насайта си между няколко сървъра

Колкото и мощен сървър да използва вашия сайт, той едва ли ще издържи пиково натоварване, което не сте предвидили при закупуването му. Изберете клауд решение, при което вашия сайт ще е разположен едновременно на няколко сървъра. Технологии като виртуализациите и публичния клауд помагат изключително много в автоматизирането на активацията и създаването на нови виртуални сървъри, които могат да бъдат спрени след това. Допълнително предимство е, че не се налага да инвестирате огромен финансов ресурс в закупуване на собствена инфраструктура. Използвайки Cloud, заплащате само това, което използвате, защото можете по всяко

време да скалирате необходимия ресурс.

Ако разположите сайта си на няколко сървъра, неизбежно ще ви се наложи да използвате и т.н load balancers предоставен от вашата хостинг компания. Изберете внимателно хостинг компания, която използва професионална система от load balancers, a не просто да насочват сайта ви към няколко сървъра едновременно. Търсете професионално изградена система от такива, които стриктно ще следят трафика минаващ през тях и ще и играят ролята на защитна стена (firewall).

Правило №2: Кеширайте съдържанието професионално

Когато очаквате пиково натоварване, което не може да бъде контролирано, е добре да кеширате максимално много от съдържанието на вашия сайт. Механизмите за кеширане могат да бъдат имплементирани от вашите програмисти в колаборация с експерти от хостинг бизнеса, за да се изгради максимално добро решение. Няколко полезни опции са например Varnish – софтуер за кеширане на статичното съдържание на сайта ви, Memcached - възможност да кеширате по-голямата част от заявките към базата данни. Изключително полезно е и използването на web server NginX, на който можете да изнесете цялото статично съдържание като изображения и елементи на дизайна (html, css). NginX се скалира лесно и понася голям трафик в сравнение .

Правило №3: Вземете мерки своевременно

Дори и да нямате възможност да извършите драстични промени по сайта си и да не можете да използвате професионални решения, приложете платформи като CloudFlare, които кешират съдържанието на сайта ви и работят без модификации по него. СloudFlare се гриж и за няколко аспекта – предпазва ви от хакерски атаки към сайта, играе ролята на proxy, което скрива реалния сървър, за да не е уязвим той и кешира възможно най-много динамично и статично съдържание на сайта. ICN.Bg единствени ще ви предложат последно поколение технология на CloudFlare, която оптимизира представянето на вашия сайт и ви предоставя значително подобрение на времето, за което той се зарежда. С Railgun ще имате възможност да кеширате и динамичното съдържание на вашия сайт.

Изборът на платформа, на която да се разположи сайта е критично важно. Ако се наложи да скалирате, ще можетe бързо да го направите. Подсигурете сайта си, за да следите и вие спокойно изборните резултати.

Етикети: #cloudflare #varnish #dinamichno-i-statichno-sadarzhanie-na-sa #publichen-klaud #pikov-trafik #sarvar #memcached #railgun #moshten-sarvar #onlajn #keshirat-sadarzhanieto-na-sajta-vi #evroizbori-2014 #bazata-danni #web-server-nginx #klaud-resheniya #izbori #sajt #proxy #load-balancers #clooud #natovarvane-na-sajta #evroizbori #keshirane #virtualni-sarvari