Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Стъпка по стъпка: Да създадем поддомeйн!

Стъпка по стъпка: Да създадем поддомeйн!

Стъпка по стъпка: Да създадем поддомeйн!

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Знаете ли какво е поддомейн? А замисляли ли сте се как можете да създадете поддомейн в cPanel? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви дадем насоки как сами да изградите поддомейна си. Още повече, ще ви посочим основните причини за използването му. Тези причини могат да бъдат разнообразни, но тук ще ви запознаем с най-често срещаните случаи. Но, нека започнем първо с това, какво всъщност представлява поддомейнът.

Поддомейнът е допълнителна представка пред основния домейн. Ако например приемем, че домейнът ви е “gotindomain.com”, то един прекрасен поддомейн би бил “mega.gotindomain.com”. А знаете ли кой е най-разпространеният поддомейн? Това е www. Да, всеки www пред домейна не е нещо по-различно от стандартен поддомейн.

За какво се използва?

Причините за употребата му могат да бъдат многобройни, но обикновено той се предпочита, когато:

  • Трябва логически да отделите част от сайта си (пример за това е blog.icn.bg
  • Имате електронен магазин и искате всяка категория продукти да бъде отделена (пример procesori.magazin.com)
  • Изготвяте нова визия на сайта си, по която работят много дизайнери или е необходимо голяма група от хора да наблюдават процеса (пример beta.magazin.com)
  • При сериозно натоварени сайтове, когато те са разположени на множество сървъри или смятате, че сайтът ви ще се развие достатъчно. В този случай, при самото изготвяне на сайта, отделяте части от него (картинки, javascript-ове, бази данни) на различни поддомейни, дори когато те са разположени на един сървър (static.magazin.com, server1.magazin.com, server2.magazin.com)

Защо да използвате поддомейн, а не поддиректория?

Въпреки, че създаването на поддомейн в cPanel е равносилно на създаването на поддиректория, то първият ви дава по-голяма свобода и гъвкавост при развитието на вашия сайт. Причината за това е, че след време няма да се налага промяна по кода при отделянето на част от сайта ви на сървър с по-големи ресурси.

Как се създава поддомейн?

  1. Първата стъпка е да влезете в контролния си панел от адрес http://domaina-vi.com/cpanel (където domaina-vi.com е главният домейн за хостинг плана, който използвате).

  2. Втората стъпка е да натиснете "Поддомейни" (Subdomains) в секция “Домейни" (Domains).

domains in cPanel

3. Параметри на поддомейн

3.1. Ще се отвори страница, на която попълвате желаното поддомейн име в полето "Subdomain:".

subdomain creation

3.2. В дясно, от падащото меню избирате домейна, към който ще бъде добавен желания от вас поддомейн.

3.3. В полето "Document Root:" изписвате името на директорията, от която желаете да се зарежда поддомейна. В нея трябва да разположите желаното от вас съдържание.

3.4. Натискате бутона "Create", за да завършите процедурата. Ако всички полета са били попълнени коректно, вашият поддомейн ще бъде успешно конфигуриран.

Още информация във връзка със създаването на поддомейн можете да прочетете в статията ни за управление на домейни, add-on и паркирани домейни, субдомейни и пренасочвания през cPanel.

Смяна на първоначално зададената директория

Често се налага да променим директорията, която сме използвали за поддомейна. Тук възниква въпросът - как става това?

След като влезете в Subdomains, ще ви излезе списък със създадените поддомейни. Там трябва да кликнете на бутончето, наподобяващо молив и лист, след което ръчно да опишете новата директория.

create a directory

Често срещани проблеми при създаване на поддомейн

Ако зададете директория, която не е разположена в public_html, то субдомейнът ви няма да се зарежда коректно. Необходимо е директорията да е разположена на по-долно ниво от public_html поради стандартната конфигурация на уеб сървъра.

Ако все пак желаете да е на по-горна директория, то е необходимо да се свържете с екипа на ICN.Bg, за да го направим вместо вас.

Етикети: #subdomains #poddomejni #cpannel #promyana-na-direktorii #sazdavane-na-poddomejni #dobavyane-na-poddomejni #poddirektoriya

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе