Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Disaster recovery vs. Бекъп при cloud

Disaster recovery vs. Бекъп при cloud

Disaster recovery vs. Бекъп при cloud

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

На практика никой хостинг план, който съществува, не може да ви подсигури 100% непрекъсваемост на услугата в дългосрочен план. Защо това е така – хостинг доставчиците също като обикновените интернет потребители не могат да избегнат ефекта на природните катаклизми, както и други форс мажорни събития като например война, колкото и далечни да са те.

В този случай най-надеждните решения за продължаване на нормалната работа на вашите системи са: регулярен бекъп и изготвяне на DR (Disaster Recovery) решение, които се намират на отдалечена машина. Ще ви дадем няколко идеи как да подсигурите вашите услуги и ще обясним какви са основните разлики между бекъп и Disaster Recovery решение.

Какво да изберем - бекъп или Disaster Recovery решение?

На практика бекъпът може да се възприеме като част от Disaster Recovery плана на вашата компания. При нужда от възстановяване на системите, вашият сайт, онлайн магазин или друг онлайн проект, вие ще можете да го използвате за успешното връщане на вашите услуги онлайн. Съществуват обаче няколко съществени разлики между обикновения бекъп, който на практика е копие на всички ваши данни, и едно DR решение под формата на репликация на вашата система.

Имайте предвид: Бекъпът не изключва съществуването на DR решение и обратното! Бекъпът и DR решението не са взаимозаменяеми способи за гарантиране на запазването на вашите данни. В своята същност те са две допълващи се услуги, които можете да използвате в синхрон и да се възползвате от техните предимства и възможности.

Основни разлики между Бекъп и DR решение:

  • Downtime и пропуснати ползи. Целта на едно DR решение е не само възстановяване на нормалната работа на системата, а това да се случи при минимален или никакъв downtime на вашите услуги. Какво означава това: използвайки едно DR решение, вие няма да имате пропуснати ползи, защото в момента, когато услугата на един сървър спре да работи, тя автоматично ще стартира от друго място – обикновено физически отдалечена локация от тази на вашите сървъри.

При бекъпа, за да се възстанови една система, има времеви период, през който вие или вашият системен администратор трябва да възстановите услугите, да върнете бекъп, а това не винаги е бърз и лесен процес.

  • Процес на възстановяване - друга основна идея на едно DR решение е всичко да се случва автоматично. Т.е. вие не трябва да извършите допълнителни действия за възстановяването на вашите услуги, както е при бекъпа и не трябва да се интересувате за това как работи самия процес.
  • Загуба на актуална информация - това е може би най-силното предимство на използването на едно DR решение пред бекъпа. Когато възстановяваме една система от бекъп, информацията, която се възвръща е от момента, когато е направен той. Какво означава това - реално при бекъпа вие възстановявате стара версия на вашата система, т.е. ако има някаква промяна по нея, като направени поръчки, заявка на услуги или направено плащане, вие няма да можете да видите тези действия, защото те няма да са "запазени" в последното копие. При Disaster Recovery решението процесът е различен - системата и всички действия към нея се репликират на друга машина, информацията се синхронизира и всяко направено плащане и поръчка ще се отрази и в нея.
  • Надеждност на данните - при бекъпа копията на данните се правят на машина, която често се намира близко като географско местоположение до тази, на която се разполага основния сайт. При DR решенията репликираната система се хоства в друг дата център и дори в друга държава. Това се прави с цел, когато един природен катаклизъм или друго непредвидено обстоятелство засегнат една географска местност, вашите услуги да продължат своя нормален работен процес от друга точка на света без да претърпите downtime.
  • Бекъпът е задължителен елемент при всеки ваш онлайн проект. Ако имате нужда да възстановите стара версия на информация във вашите системи, DR решението не може да се използва за целта, защото то прави real-time синхронизация с вашата система. Независимо дали използвате DR решение за подсигуряване на продължаването на нормалната работа на вашите услуги, вие трябва да имате бекъп, от който да имате възможността да възвърнете определени данни от миналото им състояние. В този смисъл можем да приемем, че DR решението е естествено продължение и допълнение на използването на бекъп.

Съвет: Винаги правете минимум 3 бекъп копия на всички ваши данни през седмицата, от които при нужда да можете да възстановите цялата система или отделни данни от нея!

Защо е добре да се използват cloud решения за подсигуряване на нормалната работа на вашите услуги?

Cloud-ът не е панацея за всички проблеми, които изпитват онлайн потребителите, както споделихме с вас по време на нашия уебинар „All about the cloud! Всичко, което не знаете за cloud”. В много случаи обаче той е перфектния избор за създаване на бекъпи на вашите критични системи, за създаване на едно надеждно Disaster Recovery решение, като може да се използва и при много други случаи, като пик на продажбите, повишен трафик и т.н.

Защо cloud-ът предлага перфектната среда за поддържането на нормалната работа на вашите услуги:

  • Той е едно гъвкаво решение за подсигуряване на вашите системи;
  • Ресурсите могат да се скалират лесно и бързо да отговорят на повишено натоварване;
  • Надеждност на инфраструктурата на cloud-а, която предпазва от загуба на важни данни дори при дефектиране на диск от масива;
  • Множество възможности за точки на присъствие на всички континенти.

Изготвяне на DR решение в cloud

Изготвянето на едно DR решение върху cloud инфраструктура е действие пряко зависещо от това какви са специфичните изисквания на проекта. Cloud инфраструктурата дава широко поле на възможности и е един лесен начин за набавяне на нужните ресурси за подсигуряването на надеждното предоставяне на вашите услуги на интернет потребителите. Можете да разчитате на съдействието на хостинг компания ICN.Bg за изготвянето и изпълнението на едно добро DR решение и подсигуряването на продължаването на нормалната работа на вашите услуги.

Етикети: #backup #bekap #replication #disaster-recovery #dr #downtime #cloud

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе