Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > CPU ядра, GHz, процесорна мощ и приоритет? Как да определим необходимите ресурси?

CPU ядра, GHz, процесорна мощ и приоритет? Как да определим необходимите ресурси?

CPU ядра, GHz, процесорна мощ и приоритет? Как да определим необходимите ресурси?

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

Вашият бизнес расте и вече сте готови да преминете към cloud сървър? Но как точно да изберете подходящите ресурси за своя клауд? Да конфигурираш дисково пространство или RAM и да определиш точно колко от тези ресурси ви трябват е лесно и отнема няколко минути. Как да разберем обаче колко ядра ни трябват? Какво означава 4.2GHz ядро или приоритет на ядрото? Чувствате се объркани? Ние сме насреща, за да разясним тези сложни на вид понятия за които стои нещо толкова важно – доброто функциониране на вашия сайт, онлайн магазин или онлайн бизнес.

Конфигурирайки вашите процесорни ресурси, вие трябва добре да знаете какво означава брой ядра, какво е приоритет на ядрата и какво влияние оказва то на производителността на виртуалната ви машина. Броят ядра определя с колко процесорни ядра разполага дадена виртуална машина. Стандартно две ядра са достатъчни, за да работи добре една машина - било то под Windows или Linux. За сървъри, при които процесорът не е от решаващо значение или не се търси висока производителност, може да се ползва и само едно ядро, което би ви спестило финансов ресурс.

Крайната преценка колко ядра са необходими за даден сървър зависи изцяло от софтуера, който се ползва и функциите, които изпълнява сървъра. Броят на ядрата определя колко едновременни операции могат да се изпълнят. Въпреки че изглежда, че един сървър извършва много операции наведнъж, реално в един момент един процесор изпълнява само една инструкция (команда). Това означава, че софтуер, който ползва повече ядра, може да изпълнява повече операции успоредно. Това обаче не означава, че ако имате например 30 ядра вашия софтуер ще бъде ултра бърз.

Работата с повече процесори трябва да е съобразена при писането на софтуера ви. Ако това не е направено, е въможно добавянето на повече процесорни ядра да не повлияе на производителността. Броят ядра се избира спрямо функциите на сървъра, софтуерът който ще се ползва и съответно доколко е важна производителността за сметка на цената.

А сега да обърнем внимание и на приоритета на процесорното ядро. Погледнато буквално, под приоритет се разбира с какъв приоритет един потребител ползва ядрата, които са зададени, спрямо останалите потребител на същия хипервайзор. За улеснение ще дадем и нагледен пример:

Да си представим, че вие имате един процесор (едно ядро) и две машини. И двете машини са конфигурирани с по едно ядро. Понеже реално имате само едно ядро, ще трябва то да се използва и от двете машини. Чрез приоритета ще определим кой сървър каква част от ядрото ще използва. Нека машина А да бъде с приоритет 75 %, а машина Б - с приоритет 25 %. Това ще рече, че първата машина ще използва 3/4-ти от времето, в което работи процесора, а втората само 1/4. Грубо казано процесорът ще изпълни три команди от първата машина, след това една команда от втората и пак отначало.

А какво означава 2.4GHz ядро?

Ако искате да разберете колко GHz ползвате можете да направите следното изчисление:

GHz = (брой ядра) (2.5) (приоритет / 100)

Това означава, че ако имате 4 ядра с приоритет по 25 % : 4 2.5 (20 / 100) = 2 GHz. Същият резултат би се получил, ако имате 1 ядро с приоритет 80 %. Ако трябва да направите изборът между повече ядра с нисък приоритет или по-малко ядра с по-висок приоритет, е по-добре да заложите на междинен вариант – повече ядра със среден приоритет. Това ще даде възможност на приложението ви да се възползва от повече сървърна мощ.

Етикети: #sarvar #cloud-sarvar #proizvoditelnost #protsesorno-yadro #resursi-na-sarvar #hosting #cloud-hosting #po-golyama-proizvoditelnost #ghz #prioritet-na-yadroto

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе