Начало > ICN.Bg Блог > Friendly Geeks съвети > Как да настроим WordPress сайта си с WordPress Management – стъпка по стъпка

Как да настроим WordPress сайта си с WordPress Management – стъпка по стъпка

Как да настроим WordPress сайта си с WordPress Management – стъпка по стъпка

(Обновена: ) | Friendly Geeks съвети

През последния месец активността на използване на WordPress Management продължи да расте. Статистиката ни показва, че голяма част от клиентите на ICN.Bg, които разполагат сайтовете си на платформата WordPress, се възползват от безплатния инструмент WordPress Management, за да контролират WordPress сайта си по най-лесния възможен начин без нужда от технически познания. Създадохме този инструмент с цел да улесним нашите потребители, който използват платформата WordPress. За да направим WordPress Management максимално полезен за вас, включихме всички аспекти от управлението на един WordPress уебсайт - инсталация, сигурност, потребителски роли, бекъп, оптимизация, ъпдейти. Повечето от тези важни за сайта ви процеси, можете да настроите само с няколко клика. Вижте още от какви инструменти можете да се възползвате в WordPress Management, но сега е време нагледно да демонстрираме как работи той. Също така, за да сме максимално полезни ще подредим използването на инструментите в препоръчителен ред, но далеч не задължителен. Никога използването на Wordpress не е било толкова лесно. Започваме!

WP Management in cPanel

Вижте нашето видео, което ще ви представи всички функционалност на инструмента WordPress management

Ако вече имате инсталиран WordPress, прескочете следващата стъпка, защото тя ще инсталира бързо и лесно вашия сайт.

1.Ако тепърва предстои да инсталирате своя WordPress, то първата функция, която се използва, е WordPress Install. Избирането ѝ ще ви отведе до Softaculous - автоматичния инсталатор на скриптове, откъдето ще изберете името на уебсайта и ще попълните информация за новия акаунт. Тук също ще изберете домейна, който вече сте регистрирали и на който ще се намира сайта ви. Вижте повече за Softaculous и създаването на WordPress сайт.

Как да използвате WordPress Install. Видео

2.След като вече сте създали успешно уебсайта си, можете да видите инсталацията, която току що сте създали чрез WordPress Wizard. Този инструмент идва на помощ най-добре, когато управлявате голям брой WordPress сайтове. Чрез натискане на бутона Scan, WordPress Wizard сканира за WordPress сайтове на хостинг панела ви и ги показва под формата на списък. С бутоните в дясно с един клик можете да влезете в админ панела на сайтовете си или да изтриете инсталация. Показан е също така и директния път към наличната версия и URL адреса на всеки сайт.

WP Wizard in cPanel

Вижте в нашето видео как да използвате инструмента Wordpress Wizard

3.След като имате своята WordPress инсталация, можете да настроите функцията WordPress Update. С нея можете да конфигурирате автоматични ъпдейти за версията на WordPress, плъгините и Wordpress темите, които използвате за сайта си. Това е добра идея понеже с инсталирането на голям брой плъгини и теми идва и риска от необновяване, което е проблем за сигурността на сайта ви. Избирате бутона Configure Auto Update.

WP Update

В отворилата се страница избирате какво искате да се ъпдейтва автоматично. След като отбележите полетата, натискате бутона Save, с което позволявате на WordPress Management да ъпдейтва автоматично сайта.

WP Update in cPanel

Гледайте нашето видео, за да разберете всичко относно Wordpress Update

4.В предишни статии споделихме с вас как ActiveCache подобрява скоростта на уебсайта ви. За собствениците на WordPress сайтове чрез функцията WordPress Optimize, с 3 клика на мишката можете да инсталирате ActiveCache в комбинация с най-популярния плъгин за кеширане в WordPress, W3 Total Cache за най-добрата настройка, която ускорява значително уебсайта ви. След като изберете WordPress Optimize, ще се отвори прозорец, който изглежда по този начин:

WP Optimization in cPanel

Както виждате все още този уебсайт не е оптимизиран. За да направите това натискате бутона Optimize.

WP Optimization in cPanel

От там влизате в меню, което показва, че ActiveCache и W3 Total Cache плъгинът все още не са активирани. При настройка на ActiveCache с WordPress уебсайт се използва Memcached - инструмент за кеширане, с който вие значително намалявате броя на заявките към базата данни, което позволява на инфраструктурата ви да обслужва по-голям брой едновременни потребители. При натискане на бутона Optimize се инсталира и W3 Total Cache плъгина, като го конфигурира в колаборация с Memcached. Колко лесно, нали?

WP Optimization

Вижте как да използвате WordPress Optimization. (Видео)

5.След като сме започнали с оптимизацията на уебсайта ще продължим с това. Тук идва WordPress Cron. Cron е автоматична "машина", която изпълнява определена задача, във време, което предварително сте задали. Това дава удобството да изпълнявате определени задачи, като команди и скриптове през точно определен интервал от време. С помощта на cron можете да стартирате различни скриптове - php, bash, perl и т.н. Инструментът WordPress Cron изключва и заменя стандартния cron на WordPress, с такъв който се изпълнява на всеки 6 часа. Това спомага, за да намалите процесорно време и да разпределите ефективно ресурсите на хостинг плана си. Стандартният cron на платформата WordPress по подразбиране бива извикван при всяко ново зареждане на сайта, а това води до забавяне на сайта и по-бавно зареждане. За да активирате cron на своя WordPress уебсайт, просто натискате бутона Enable.

WP Cron

Вижте в нашето видео всичко за WordPress Cron

6.Сега е време да се заемем с разпределянето на роли на хората, които ще ви помогнат в развитието на уебсайта ви, както и да защитим с пароли акаунтите. Това ще направите най-лесно чрез WordPress Access. Менюто изглежда по този начин.

WP Access

Бутонът Password Protected Directory ви позволява да добавите паролно защитена директория към логин частта на вашата инсталация - wp-login. Това е изключително важно, за да можете ефективно да се защитите от Brute-Force атаки към вашия уебсайт. Механизмът работи като приложи т.нар. HTTP Digest Authentication към админ панела ви. Това означава, че при опит за влизане в акаунта, задължително трябва да изпишете правилното потребителско име и парола, за да можете да продължите. Позволявате да се създаде Password Protection, когато създадете първия потребител и парола. Ако искате да махнете всички, натиснете бутона Disable, а ако искате да махнете само конкретен създаден потребител, пред него се намира бутон Remove user.

Password Protection

Бутона Manage users във WordPress Access ще ви послужи, за да създадете роли за отделните потребители за сайта ви. Повече за ролите в WordPress можете да прочетете в статията ни. За да създадете потребители с роли е необходимо да попълните потребителско име, имейл и парола, след което да изберете роля. Всички потребители на сайта ви можете да видите в списък и при нужда да сменяте техните пароли и имейли.

Manage users in cPanel

Вижте в нашето видео какво ви предоставя инструмента Wordpress Access {: .dark .center} 7.Следващият инструмент, който ще използваме, се нарича WordPress Checklist и служи за проверка и бързо отстраняване на проблеми с вашата инсталация с цел сигурност. Под формата на списък ще се появят причини за пропуски в сигурността на вашата инсталация. Те се решават само с един клик на бутона пред тях – ако е в оранжев цвят, то този проблем ще бъде решен с клик, а ако е в синьо такъв проблем за сайта ви не съществува.

WP Checklist Как работи WordPress Checklist (Видео)

8.WordPress Security е инструмент, който съчетава част от WordPress Access и Checklist, като добавя и още един елемент на ефективната защита. Това е бутона Fix Permissions, с който можете да коригирате заложените права, за да бъдат най-оптимални от гледна точка на сигурността. Бутоните Password Protection и Security Check ще ви отведат към вече споменатите WordPress Access и Checklist.

Вижте какво ви дава и функционалността Wordpress Security

WP Security

9.Може би ви се е случвало да искате да експериментирате нещо по-сайта, но да се откажете от страх да не повредите нещо. Или пък да искате да клонирате едно към едно вече готова инсталация, която искате да използвате за нов сайт или проект. WordPress Clone е инструментът, който ще свърши това за вас. Винаги е добра идея преди смяна на тема или по-голям ъпдейт на платформата да направите бекъп под формата на клонирана инсталация.

WP Clone

Както виждате, бутоните в WordPress Clone са 2 – Clone и Change Domain. Първо разглеждаме Clone, от където избирате на кой домейн да клонирате WordPress сайта си, в коя директория и името на създадената нова база данни. Под тях се намира информация за текущата инсталация, която ще бъде клонирана.

WP Clone menu

От бутона Change domain, можете да промените главния домейн, на който ще се намира уебсайта ви. С бутонът Save инсталацията на WordPress сайта ви ще се прехвърли към новоизбрания домейн.

Change domain  in cPanel

Как да използвате функционалността Wordpress Clon, вижте в нашето видео

След като сте настроили инсталацията си с помощта на WordPress Management, вече можете да започнете да работите по дизайна на сайта и да добавяте съдържание. Когато сайтът ви придобие завършен вид, винаги можете да го клонирате, за да имате и бекъп на актуалната версия на уебсайта ви.

WordPress Management ви спестява време и ви позволява да извършите важни функции на WordPress само с няколко клика. Открийте WordPress Management в контролния панел на вашата WordPress хостинг услуга и бързо и лесно извършете действия, за които иначе са нужни задълбочени познания по администриране на сайтове, защита и програмиране. Управлението на WordPress уебсайт никога не е било толкова лесно!

Етикети: #wordpress-management #cpanel-tools #wordpress #cms #optimization #wordpress-security #инструменти-в-cpanel #wordpress-wizard #hosting #host

Абонирай се и вземи веднага 15% отстъпка

Получаваш винаги специални оферти, само за абонати и най-полезната и актуална информация за твоя онлайн бизнес.

Изпращане... Грешка по време на изпращането! Моля опитайте отново!

С въвеждане на вашия мейл, вие се съгласявате с условията за ползване на ICN.Bg. Този сайт е защитен от reCAPTCHA и се прилагат правилата за поверителност и общите условия на Google

Благодарим Ви.

Заявката ви е изпратена успешно!

Обратно най-горе